ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μακροχρόνια οικονομική στρατηγική αλλά και βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι

Η PWC άρχισε την ετοιμασία της, την ώρα που ο κορωνοϊός άρχισε να ενοχλεί και την κυπριακή πραγματικότητα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την έναρξη εκπόνησης μελέτης για τη μακροχρόνια οικονομική στρατηγική που θα πρέπει να χαράξει η Κύπρος για τα επόμενα 10 – 15 χρόνια ανακοίνωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, κ. Τάκης Κληρίδης, την ίδια ώρα που η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους κινδύνους, όπως για παράδειγμα καθυστερήσεις παντός τύπου που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Η ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία θα εκπονηθεί με τις «ευλογίες» και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 22 περίπου μήνες, με ανάδοχο του έργου την PWC.

Σύμφωνα με τα όσα ο κ. Τ. Κληρίδης, βασική επιδίωξη είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και ενός νέου, σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. «Απώτερος στόχος, η διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών», πρόσθεσε. Σημαντική επιδίωξη, θα είναι η αναγνώριση και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που εντοπίζονται στην κυπριακή οικονομία και η διαμόρφωση προτάσεων για παροχή των απαραίτητων κινήτρων αλλά και ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος προς τον ιδιωτικό τομέα, για την προαγωγή των κατάλληλων παραγωγικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ο νέος σχεδιασμός θα στοχεύει στην ενισχυμένη διεθνή ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα της οικονομίας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

Στο πλαίσιο του νέου μοντέλου ανάπτυξης θα καθοριστούν στρατηγικοί στόχοι και δράσεις, περιλαμβανομένων θεσμικών, διοικητικών και άλλων μεταρρυθμίσεων καθώς και πολιτικών για τη γενική ενίσχυση της δυναμικότητας της οικονομίας για ανάπτυξη. Θα παρέχονται οι απαιτούμενες στρατηγικές κατευθύνσεις αλλά και οι προϋποθέσεις για στοχευμένη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών πολιτικών της χώρας για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, των αδυναμιών αλλά και των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας, καθώς και των παγκόσμιων οικονομικών τάσεων αλλά και καλών πρακτικών άλλων χωρών, στον βαθμό που αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην κυπριακή οικονομία.

Στα πλαίσια του έργου θα επιδιωχθεί η αναγνώριση των κύριων τόσο υφιστάμενων όσο και νέων τομέων που μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς για επίτευξη μακροπρόθεσμης βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη βάση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τα οποία έχει ή μπορεί να αναπτύξει η Κύπρος. «Απώτερος στόχος του έργου αυτού είναι να καταστεί πυξίδα για την διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας, τόσο από την παρούσα όσο και από τις επόμενες κυβερνήσεις, στις οποίες θα δοθούν μέσα από το έργο τόσο οι στρατηγικές κατευθύνσεις όσο και οι μηχανισμοί υλοποίησης αλλά και αναθεώρησής της, δεδομένης της μακροχρόνιας διάρκειάς της. Συνεπώς και η ανάγκη πολιτικής δέσμευσης δεν αφορά αποκλειστικά την παρούσα πολιτική ηγεσία αλλά και κάθε επόμενη που θα κληθεί να στηρίξει και να συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος», αναφέρθηκε κατά την συνέντευξη τύπου.

«Επιχειρηματικές ενοχλήσεις» από τον κορωνοϊό

Ενώ η Κίνα είναι ομολογουμένως αρκετά μακριά από την Κύπρο - η οποία απέχει 13 ώρες πτήσης και δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαιωμένο κρούσμα -την περασμένη εβδομάδα άρχισαν οι πρώτες «επιχειρηματικές ενοχλήσεις». Αν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης άρχισαν τις ερωτήσεις από την αρχή εμφάνισης του ιού αναφορικά με επιπτώσεις – προβλήματα στην Κύπρο, οι παράγοντες της αγοράς δεν είχαν σαφείς απαντήσεις και ενδείξεις για οτιδήποτε. Όπως πληροφορήθηκε όμως η εφημερίδα, οι πρώτες «ενοχλήσεις» κατέφθασαν και στην Κύπρο. Ο λόγος για καθυστερήσεις σε φορτία, μεταφορές και εξαρτήματα τα οποία έρχονται από Κίνα, εισαγωγές που βάσει των δεδομένων του 2019, φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Κύπρος εισάγει κυρίως πρώτες ύλες, εξαρτήματα, αναλώσιμα, προϊόντα τεχνολογίας και προϊόντα σχετικά με τον νοσοκομειακό τομέα.

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε πως, όπως αποτυπώνεται η κατάσταση μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, και δεδομένης της κατάστασης που μεταβάλλεται συνεχώς με τον ιό, δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Για την τρέχουσα εβδομάδα, όμως, ανέφερε πως δίχως να θέλει να προτρέχει, «άρχισαν να μεταφέρονται και προφορικά και από συναντήσεις, κάποιες πληροφορίες από μέλη του Συνδέσμου για καθυστερήσεις προϊόντων που δεν ανέμεναν την προηγούμενη εβδομάδα». Όπως είπε, «η κατάσταση μεταβάλλεται συνεχώς, εάν σταματήσει η εξάπλωση του ιού τότε δεν θα υπάρξει κάτι περαιτέρω για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Αν επεκταθεί το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να ζυγίσουμε ξανά τα δεδομένα».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής. Ο κ. Τσιακκής είπε στην «Κ» πως «αρχίζουν να παρουσιάζονται οι πρώτες ενοχλήσεις από τον κορωνοϊό, αφού συγκεκριμένα αποθέματα προϊόντων μειώνονται στην Κύπρο». Εξήγησε δε, ότι είναι αποτέλεσμα δύο γεγονότων, του κλεισίματος εργοστασίων στην Κίνα, αλλά και από το κλείσιμο που είχαν λόγω του νέου κινεζικού έτους. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιακκής είπε πως επηρεάστηκαν και κάποια εργοστάσια που παράγουν προϊόντα στην Ευρώπη και που χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από την Κίνα. Ετσι, δημιουργείται ένα αλυσιδωτό πρόβλημα, ανέφερε τονίζοντας πως προς το παρόν «δεν είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, αλλά αν συνεχιστεί για αρκετό χρόνο ακόμα, τότε θα αρχίσει να δημιουργείται πρόβλημα».

Εναλλακτικές λύσεις

Όσον αφορά στη δυνατότητα εναλλακτικών πηγών προμήθειας, ο κ. Αντωνίου τόνισε πως οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει πως είναι ευέλικτες και αν και με καθυστέρηση, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν άλλες πηγές για να μην υπάρξουν προβλήματα. «Δεν εκτιμώ πως θα υπάρξουν προβλήματα που θα μειώσουν την εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής ή κοινωνικής πραγματικότητας. Ζημιές στιςεπιχειρήσεις μπορεί και να υπάρξουνμε τις καθυστερήσεις, τίποτα όμως σε μεγάλο βαθμό», κατέληξε ο κ. Αντωνίου. Ο κ. Τσιακκής, από πλευράς του, σημείωσε ότι«αν και είμαστε μικρή οικονομία, υπάρχει πιθανότητα να μην λάβουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση από τις εναλλακτικές χώρες – οδούς για προϊόντα και ύλες, λόγω του ότι οι μεγάλες χώρες θα προτιμηθούν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X