ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με πιέσεις Αρχιεπισκόπου η πολιτογράφηση Λόου

Μέσω δύο επιστολών προς το ΥΠΕΣ ζήτησε να πολιτογραφηθεί ο Μαλαισιανός καταζητούμενος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ δείχνει η εφημερίδα «Πολίτης» ως το πρόσωπο που πίεσε για την πολιτογράφηση του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Ταεκ Λόου. Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Π» έστειλε δύο επιστολές το 2015 και ζητούσε από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο να εξετάσει το αίτημα του να πολιτογραφηθεί ως Κύπριος υπήκοος.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στη δεύτερη επιστολή του ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2015, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωνε πως ο κ. Λόου είχε έχει ήδη επενδύσει ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ + ΦΠΑ για αγορά κατοικίας. Ενημέρωνε μάλιστα τον Σωκράτη Χάσικο, πως στην επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο (ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου) θα μπορούσαν να συζητήσουν την προώθηση διαφόρων επενδυτικών έργων σε εκκλησιαστική γη. Ζητούσε μάλιστα να εξεταστεί το αίτημα της πολιτογράφησης, πριν την κάθοδο του Μαλαισιανού καταζητούμενου στην Κύπρο.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως μία μέρα μετά την δεύτερη επιστολή του Αρχιεπισκόπου, κατατέθηκε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο η οποία πέρασε ομόφωνα.

Όπως αναφέρεται αγνοήθηκαν εκκρεμούσες κατηγορίες εναντίον του για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, παραβίασης χρηματοπιστωτικών λογαριασμών και άλλοι λόγοι που καθιστούσαν επισφαλή την πολιτογράφηση του.

Το εν λόγω ρεπορτάζ, έρχεται σε συνέχεια της αποκάλυψης του «Πολίτη» την Κυριακή, ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να έχει εμπλοκή σε σκάνδαλο κλοπής αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ξέσπασε το 2015, απέκτησε κυπριακό διαβατήριο.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως οι αρχές της Μαλαισίας από όπου κατάγεται έχουν ανακαλέσει το διαβατήριό του, έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψής του, καταζητείται από την Interpol, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή για τον εντοπισμό του από τις αρχές των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Μιανμάρ, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, απευθύνθηκε στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διεθνούς εταιρείας Henley & Partners που ειδικεύεται στις πολιτογραφήσεις και την αγορά ακινήτων και αφού ακολούθησε τις διαδικασίες του Επενδυτικού Σχεδίου της Κύπρου, αγοράζοντας υπερπολυτελή έπαυλη, πήρε μέσω express διαδικασίας, δύο ημερών το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως σημειώνεται το 2015 όταν δηλαδή ζήτησε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν καταζητούμενος, ούτε είχαν εκδοθεί κάποια εντάλματα σύλληψης εναντίον του, καθώς πρόεκυψαν το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση