ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με την απόφαση του Δικαστηρίου πρέπει να επιστραφούν 1,24 δισ.

Αποκόπηκαν από τους μισθούς και τις συντάξεις των Δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο της οικονομικής κρίσης για να «ορθοποδήσει» το σύστημα.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Όπως είχε καταγράψει η «Κ» στην έντυπη έκδοση της 24ης Φεβρουαρίου 2019, αναμενόταν η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με την έφεση που άσκησε η Δημοκρατία τον Δεκέμβριο του 2018.

Εάν θα απέρριπταν την έφεση (όπως και έγινε), τότε θα πρέπει αρχικώς να επιστραφούν αναδρομικά χρήματα σε 208 συνολικά αιτητές, τα οποία όμως και θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου για επαναφορά των αποκοπών σε όλους εκείνους στους οποίους επεβλήθησαν αποκοπές από το τέλος του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2018.

Επί της ουσίας, τα 1,24 δισ. που αποκόπηκαν από τους μισθούς και τις συντάξεις για την περίοδο της οικονομικής κρίσης για να «ορθοποδήσει» το σύστημα, θα πρέπει το κράτος να τα επιστρέψει. Και είναι χρήματα τα οποία σίγουρα δεν είναι προϋπολογισμένα, αλλά ούτε και είναι εύκολο να βρεθούν δίχως άλλες μεθόδους, όπως για παράδειγμα μέσω ενός «μικρού μνημονίου».

Για του λόγου το αληθές, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου καταδεικνύουν πως η μέση μηνιαία ακαθάριστη σύνταξη για τους συγκεκριμένους 208 αιτητές ανέρχεται στα 2.414 ευρώ, με τη μέση μηνιαία αποκοπή όπου έφερε ο νόμος στα τέλη του 2012 να ανέρχεται στα 207 ευρώ (μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2018). Άρα, η μέση ετήσια αποκοπή από τη μείωση των απολαβών ήταν στα 2.689 ευρώ. Συνολικά η δημοσιονομική επίπτωση από την επιστροφή αναδρομικών ποσών σε αυτούς του 208 αιτητές, ανέρχεται στα 3,4 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται δε, πως, το παραπάνω ποσό θα τύχει φορολόγησης, άρα και κάποιο ποσοστό του –εάν εντέλει δοθεί– θα παραμείνει στα κρατικά ταμεία. Και όλα τα παραπάνω στη βάση της δικαίωσης των προσφυγών που καταχωρήθηκαν από μέλη της ΠΑΣΥΔΥ για επαναφορά των μισθολογικών κλιμάκων στα επίπεδα πριν από την εφαρμογή του νόμου για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, από δικαστές που οι ίδιοι αυτοεξαιρέθηκαν από τη μείωση των απολαβών πολύ πριν από τον Ιούλιο του 2018, και που ισχύει για όλους τους δημοσίους λειτουργούς.

Αναμενόταν η απόφαση

Σήμερα Παρασκευή το Διοικητικό Δικαστήριο του Ανωτάτου έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο με τον οποίο το 2012 επιβλήθηκαν αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του το Δικαστήριο, κατέληξε πως οι μειώσεις είναι αντίθετες με το άρθρο 23 του Συντάγματος, που αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού οι αιτητές υποστήριξαν στο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν ότι οι απολαβές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.

Προδρόμου: Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενάσκησης έφεσης

Η Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία, μελετά και θα αξιολογήσει την απόφαση του Δικαστηρίου για το θέμα της προσαρμογής των μισθών στον δημόσιο τομέα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με προσφυγή για νομοθεσία στο πλαίσιο του προγράμματος και την προσαρμογή των μισθών στον δημόσιο τομέα, είπε ότι «πρόκειται για απόφαση επί ενός ιδιαίτερα σοβαρού ζητήματος, με πολύ μεγάλες συνέπειες για τη χώρα την οποία η Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία, μελετά και θα αξιολογήσει. Ήδη, υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργού Οικονομικών με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διευκρινιστούν ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου και αναλόγως οι πρακτικές επιπτώσεις. Σε αυτό το στάδιο, η όποια αναφορά σε οικονομικό αντίκτυπο ή το κόστος θα ήταν προφανώς πρόωρη και λανθασμένη. Εκείνο που είναι τώρα δεδομένο, είναι ότι η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, εξετάζεται το ενδεχόμενο ενάσκησης έφεσης και μελετάται και τυχόν ανάγκη για αίτηση υιοθέτησης συντηρητικών μέτρων μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, προκειμένου να διασφαλιστούν δύο στόχοι μείζονος σημασίας: η σταθερή πορεία της οικονομίας μας και το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας».
Σε ερώτηση αν μέχρις ότου εκδικαστεί η έφεση, η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση, ο Εκπρόσωπος είπε «να περιμένουμε να δούμε εάν θα υποβληθεί η έφεση. Αυτή είναι η κατεύθυνση της μελέτης που γίνεται. Αυτή τη στιγμή (η απόφαση) θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά από τους αρμόδιους και στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν».

Κληρίδης: Ανοικτό το ενδεχόμενο έφεσης

Η Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει προσεκτικά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου ως προς το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος είχε ήδη μια πρώτη επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι «οι τρεις αποφάσεις θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά για να διακριβωθεί το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης», η οποία θα πρέπει να καταχωρηθεί εντός 42 ημερών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση