ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις μειώσεις του Δημοσίου

Μετά την απόφαση αυτή είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αντισυνταγματικό έκρινε το Διοικητικό Δικαστήριο το νόμο με τον οποίο το 2012 επιβλήθηκαν αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του το Δικαστήριο, κατέληξε πως οι μειώσεις είναι αντίθετες με το άρθρο 23 του Συντάγματος, που αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού οι αιτητές υποστήριξαν στο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν ότι οι απολαβές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.

Ειδικότερα, το τριμελές Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε με ομόφωνη απόφαση ως αντισυνταγματικό τον περί Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμου του 2012, ενώ κατά πλειοψηφία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικοί ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμος (αποκοπή μέρους των ακαθάριστων απολαβών τους ως εισφορά στον Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας) και τον περί Μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμου του 2011.

Ο νόμος για μείωση των μισθών είχε ψηφισθεί τον Δεκέμβριο του 2012 και τέθηκε αμέσως σε ισχύ. Με τον ίδιο νόμο παγοποιήθηκαν και οι προσαυξήσεις για περίοδο δύο χρόνων. Ως εκ τούτου τα μέτρα που επιβλήθηκαν το 2012 στο πάγωμα των προσαυξήσεων τη μείωση των απολαβών και το 3% στο σχέδιο σύνταξης είναι αντισυνταγματικά.

H Δημοκρατία έχει περιθώριο 42 ημερών να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Με την απόφαση του Ανωτάτου, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την οικονομία, αφού το κόστος για συμμόρφωση με την απόφαση θα ήταν τεράστιο.

Ανοικτό το ενδεχόμενο έφεσης

Η Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει προσεκτικά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου ως προς το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος είχε ήδη μια πρώτη επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι «οι τρεις αποφάσεις θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά για να διακριβωθεί το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης», η οποία θα πρέπει να καταχωρηθεί εντός 42 ημερών.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται για τα δημόσια οικονομικά λόγω των αποφάσεων, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτό το θέμα δεν αφορά τη Νομική Υπηρεσία, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι η έφεση θα καταχωρηθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι «θα εξετάσουμε επίσης το ενδεχόμενο να ζητήσουμε όπως η οποιαδήποτε έφεση καταχωρηθεί να δικαστεί το συντομότερο δυνατόν λόγω ακριβώς των επιπτώσεων που συνεπάγονται αυτές οι αποφάσεις και επίσης όπως επιληφθεί των εφέσεων η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων που εμπλέκονται και των επιπτώσεων».

Ερωτηθείς εάν δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη η καταχώρηση έφεσης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι « αναμένουμε οδηγίες από την Κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης. Εμείς ασφαλώς θα τους δώσουμε τη νομική μας άποψη».

«Αν αποφασιστεί να καταχωρηθεί έφεση, αυτό θα γίνει το συντομότερο και θα ζητήσουμε να εκδικαστεί το συντομότερο», κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Πρόωρο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος

Είναι πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της απόφασης του Δικαστηρίου να κρίνει ως αντισυνταγματικούς τους νόμους που θεσπίστηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ανώτερη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών στο ΚΥΠΕ.

Η ίδια πηγή εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το οικονομικό βάρος της απόφασης θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο απ’ ότι παρουσιάζεται. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κανένας υπολογισμός κόστους, επειδή ακριβώς η απόφαση πρέπει να ερμηνευθεί σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία για το τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, πότε εφαρμόζεται και πώς εφαρμόζεται», δήλωσε η ίδια πηγή.

Εκτιμάται ως ακραίο σενάριο η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε αυτόματη και αναδρομική επιστροφή των αποκοπών, ενώ θεωρείται ότι αυτό το δικαίωμα πιθανώς να περιορίζεται αποκλειστικά σε όσους προσέφυγαν ονομαστικά κατά των νομοθεσιών αυτών, κάτι που περιορίζει σημαντικά το κόστος.

Παράλληλα, στην περίπτωση που η απόφαση του Δικαστηρίου θα εφαρμοστεί από εδώ και μπρος, ο αντίκτυπος μειώνεται, αφού ήδη υπάρχει ειλημμένη απόφαση για σταδιακή επιστροφή των απολεσθέντων εισοδημάτων στους υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, μια απόφαση που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2022 ή αρχές του 2023.

Είναι πολύ πρόωρο, ανέφερε η ίδια πηγή, να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος χωρίς να ερμηνευθεί η απόφαση και συνακόλουθα να υπολογιστεί η όποια δημοσιονομική επίπτωση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση