ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μειώσεις επιτοκίων μέχρι τα μέσα του έτους βλέπει η Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ

Kathimerini.gr

Τη βεβαιότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία θα «προσγειωθεί ομαλά» εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι προβλέπει να ξεκινήσουν οι επιτοκιακές μειώσεις περί τα μέσα του έτους.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η παγκόσμια οικονομία είναι τώρα έτοιμη γι’ αυτή την ήπια προσγείωση που ονειρευόμασταν», έπειτα από μερικές από τις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο World Governments Summit, στο Ντουμπάι.

Σχετικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων στις μεγαλύτερες οικονομίες δήλωσε: «Περιμένω να δω μέχρι τα μέσα του έτους τα επιτόκια να κινούνται προς την κατεύθυνση στην οποία κινείται ο πληθωρισμός το τελευταίο έτος». Ωστόσο προειδοποίησε ότι πρέπει πάντα να περιμένουμε το απροσδόκητο στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, ενώ προσέθεσε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα επηρεάσει τις παγκόσμιες οικονομίες. «Φοβάμαι περισσότερο μια μακροχρόνια διάρκεια της σύγκρουσης, διότι αν συνεχιστεί, ο κίνδυνος δευτερογενών επιπτώσεων αυξάνεται», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε έναν κίνδυνο στη διώρυγα του Σουέζ», είπε αναφερόμενη στις πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. «Αλλά αν υπάρξουν και άλλες ακούσιες συνέπειες όσον αφορά το πού πηγαίνουν οι μάχες, τότε μπορεί να γίνει πολύ πιο προβληματική η κατάσταση για τον κόσμο συνολικά», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο CNBC από το Ντουμπάι, η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, παρότι το Ταμείο αναβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις του για τη Ρωσία. Η οικονομία της χώρας έχει αποδειχθεί αναπάντεχα ανθεκτική παρά τις κυρώσεις των τελευταίων δύο ετών, με το ΔΝΤ να αναβαθμίζει πρόσφατα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2024 στο 2,6% από το 1,1%. Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα τόνισε πως τα στοιχεία για το ΑΕΠ λένε μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. «Αυτό που μας λένε είναι ότι πρόκειται για μια πολεμική οικονομία, με το κράτος –το οποίο, θυμηθείτε, έχει ένα πολύ μεγάλο “μαξιλάρι” που χτίστηκε μέσα από πολλά χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας– να επενδύει σε αυτή την πολεμική οικονομία. Εάν κοιτάξετε τη Ρωσία σήμερα, η παραγωγή αυξάνεται –για τον στρατό– και η κατανάλωση μειώνεται. Και αυτό είναι περίπου το πώς έμοιαζε η Σοβιετική Ενωση: υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης», εξήγησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση