ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπαίνει το Blockchain στο δημόσιο από το 2020

Απεριόριστες οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας που θα μειώσει τη γραφειοκρατία ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Από τις αρχές του 2020 αναμένεται να εφαρμοστεί η τεχνολογία του Blockchain στο δημόσιο τομέα. Βασική προυπόθεση, να ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται και να ψηφιστεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Βουλής Γιώργος Συλλούρης και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφεραν πως είναι απεριόριστες οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας και δεν είναι στο χέρι της Κύπρου αν θα υιοθετηθεί ή όχι η εν λόγω τεχνολογία που θα τρέξει. Τόνισαν από κοινού δε, πως, θα η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας θα μειώσει την γραφειοκρατία και ότι θα προκύψουν εξοικονομήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως στο πλαίσιο ενθάρρυνσης ενεργειών συμμετοχής της Κύπρου στην τεχνολογική αυτή επανάσταση, με τη δημιουργία μιας φιλοκαινοτόμου βάσης, ώστε να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν τάχιστα και ομαλά οι νέες τεχνολογίες σε πρακτικές και δραστηριότητες, προχώρησε η υλοποίηση της παρούσας Εθνικής Στρατηγικής για την Κύπρο με τίτλο : Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες (Blockchain). "Η ολοκληρωτική εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain στον τρόπο λειτουργίας κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών, αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις δομές, τον τρόπο οργάνωσης και τη λειτουργία της κοινωνίας της Κύπρου", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η τεχνολογία blockchain αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην ενδυνάμωση των πολιτών και στην δυνατότητα να ελέγχουν τα δικά τους δεδομένα. "Στους καιρούς που διανύουμε με τάσεις προστατευτισμού και λαϊκισμού τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, η χρήση αυτών των τεχνολογιών αποτελεί μια ουσιαστική άσκηση εκδημοκρατισμού, προσφέροντας ασφαλείς και αποκεντρωμένες οδούς, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες για την εκτέλεση συναλλαγών μέσω έξυπνων συμβολαίων. Αδιαμφισβήτητα, με την δυναμική την οποία αναπτύσσει έχει την προοπτική να καταστήσει παρωχημένη την γραφειοκρατική ιεραρχία και τους εκάστοτε ρυθμιστές. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να συμβάλει στα ακόλουθα: (α) εκδημοκρατισμό του οικονομικού μοντέλου, (β) μετασχηματισμό και απλοποίηση στον τρόπο παροχής υπηρεσιών του δημοσίου και στη μείωση του διοικητικού κόστους, (γ) νέα μοντέλα δημόσιας διοίκησης, (δ) αυξημένη διαφάνεια, λογοδοσία και προστασία της ιδιωτικής ζωής, (ε) καλύτερη πρόσβαση στις δημόσιες πληροφορίες και (στ) μείωση της διαφθοράς.

Υπεγράφη το 2018

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Συνεργασία Τεχνολογίας Blockchain στις 4 Ιουνίου 2018 και μαζί με άλλα έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μάλτα, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) υπέγραψε την κοινή Δήλωση των χωρών του Νότου της Μεσογείου για την Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού (‘Declaration of the Southern Mediterranean Countries on Distributed Ledger Technologies’) στις 4 Δεκεμβρίου 2018, με στόχο να ενισχύσουν τη συνεργασία στον ψηφιακό τομέα και να καταστήσουν τον Νότο της Ευρώπης ηγέτη στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως είναι η ΤΚΚ. Η παρούσα Στρατηγική επιδιώκει να βασιστεί σε αυτές τις προσπάθειες και στοχεύει στην προώθηση της αξιοποίησης
και ορθής εφαρμογής της ΤΚΚ και της τεχνολογίας αλυσίδας συστοιχιών όχι μόνο στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση