ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα κρίση καυσίμων και αλευριού στα κατεχόμενα

Σοβαρές οι παρενέργειες από τη βουτιά της λίρας – Ακριβαίνουν βασικά είδη διατροφής

Η ιστορική πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων πλήττει πολυδιάστατα τα κατεχόμενα. Λόγω της οικονομικής κρίσης, μεγάλα προβλήματα άρχισαν να συσσωρεύονται σε πολλά μέτωπα.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Την ίδια ώρα, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στρέφουν τα βλέμματά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία για ένα καλύτερο μέλλον.

Στις αρχές της εβδομάδας, στην τουρκική αγορά το ευρώ «φλέρταρε» με τις 20 μονάδες. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει μεγάλο αντίκτυπο για τα κατεχόμενα. «Φανταστείτε τι είδους εξελίξεις θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε στις αρχές του νέου έτους, σε περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για την τουρκική οικονομία και το ευρώ βρεθεί στις 25 μονάδες», σημείωναν την Κυριακή καλά ενημερωμένες τ/κ πηγές.

Κρίση καυσίμων
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα προβλήματα στην αγορά καυσίμων των κατεχομένων συνεχίζονται παρά τις πρόσφατες καθησυχαστικής υφής δηλώσεις της υπηρεσιακής «κυβέρνησης» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) – Δημοκρατικού Κόμματος (DP) ότι «δεν υπάρχει κρίση καυσίμων».

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα καυσίμων στους Τ/κ καταναλωτές αντιμετώπιζε προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων. Η κρίση καυσίμων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τις τελευταίες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των τεράστιων απωλειών στην αξία της τουρκικής λίρας. Οι προμηθευτές καυσίμων αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα λόγω του γεγονότος ότι τα κατεχόμενα εισάγουν αγαθά από την Τουρκία σε ξένο νόμισμα και τη χρήση της τουρκικής λίρας στο βόρειο τμήμα του νησιού. Για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, η «κυβέρνηση» επιτάχυνε την αναθεώρηση των τιμών των καυσίμων.
Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη φάση της κρίσης καυσίμων, οι Τουρκοκύπριοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και ως προς την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Έκτοτε, οι διακοπές ρεύματος, οι οποίες έχουν καταστεί χρόνιο πρόβλημα στα κατεχόμενα, παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

Οι Τ/κ αντιμετωπίζουν, επίσης, προβλήματα και ως προς την προμήθεια φιαλών υγραερίου. Οι μεγάλες υπεραγορές έχουν διακόψει την πώληση με αποτέλεσμα αρκετοί Τ/κ να στρέφονται στις ελεύθερες περιοχές για την προμήθειά τους.

Και κρίση αλευριού

Εν μέσω ελεύθερης πτώσης της λίρας, οι Τ/κ, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις μιας νέας κρίσης. Η «κυβέρνηση» πριν από λίγες ημέρες επέτρεψε την εισαγωγή αλευριού και προϊόντων αλευριού από την Τουρκία δίχως φόρους, προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο τομέα. Οι Τ/κ παραγωγοί αλευριού αντέδρασαν στην απόφαση αυτή σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Με αυτόν τον τρόπο, ξέσπασε αυτό που τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ονόμασαν «κρίση αλεύρου».

Μετά τη νέα απόφαση της «κυβέρνησης», τρεις μεγάλες και ιστορικές τ/κ εταιρείες αλευριού αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους. Τ/κ παραγωγοί αλευριού αναφέρουν ότι η νέα απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη εν αγνοία τους.
Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα καθώς τρεις εταιρείες βρίσκονταν στα πρόθυρα κλεισίματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ παραγωγών αλευριού και «κυβερνητικών αξιωματούχων». Μετά τη συνάντηση αυτή, οι παραγωγοί αποφάσισαν να συνεχίσουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους. Παρά την εξέλιξη αυτή, τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ προειδοποιούν ότι η κρίση ενδέχεται να έχει συνέχεια κατά την προσεχή περίοδο.

Σε αναζήτηση θέσεων εργασίας στις ελεύθερες περιοχές

Στη σκιά των απωλειών ρεκόρ στην τουρκική λίρα και της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τους χειμερινούς μήνες σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Στα κατεχόμενα, όπου τα ενοίκια και τα δάνεια καταβάλλονται σε ξένα νομίσματα, πολλοί πολίτες έχουν αρχίσει να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες περιοχές. Στην κορυφή της λίστας των προορισμών που αναζητούν ευνοϊκότερες συνθήκες καθημερινότητας και εργοδότησης βρίσκονται πλέον οι ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τ/κ Τύπο, η Ομοσπονδία Τουρκοκυπρίων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Türk-Sen), ανέλαβε πρωτοβουλία για τους Τουρκοκύπριους που επιθυμούν να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές. Η τ/κ συντεχνία έχει αρχίσει να δέχεται αιτήσεις.

Περίπου 8.000 Τουρκοκύπριοι αναμένεται να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και τα εστιατόρια. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για τις αιτήσεις είναι τα πρόσωπα να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την προσωπική αίτηση στην «Türk-Sen», τα άτομα θα αποταθούν στις ελεύθερες περιοχές και θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε διάφορους τομείς απασχόλησης.

Η «Türk-Sen» ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις μετά την επίτευξη συμφωνίας με την «ΣΕΚ». Η συγκεκριμένη συμφωνία βρήκε μεγάλο αντίκτυπο την προηγούμενη εβδομάδα τόσο στα τ/κ μέσα όσο και στον τουρκικό τύπο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότεροι από 300 Τουρκοκύπριοι υπέβαλαν αίτηση για θέσεις εργασίας στις ελεύθερες περιοχές μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά τις επόμενες ημέρες. Ο τ/κ τύπος δημοσιεύει φωτογραφίες που αναπαράγουν τα τουρκικά μέσα και δείχνουν ουρές έξω από τα κεντρικά γραφεία της τ/κ συντεχνίας που δέχεται τις αιτήσεις.

«Έφοδος» Ε/κ στα κατεχόμενα

Την ώρα που το ευρώ «αγκυροβολούσε» την Δευτέρα στη ζώνη των 20 μονάδων έναντι της τουρκικής λίρας, παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που επιλέγουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες από τα κατεχόμενα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί κάτοικοι των ελεύθερων περιοχών σπεύδουν στα κατεχόμενα για να αποκτήσουν φθηνά καύσιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Μεγάλες ουρές Ελληνοκυπρίων σχηματίζονται στα οδοφράγματα. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο αριθμός των Ε/κ που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα τα Σαββατοκύριακα έχει διπλασιαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση