ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πόλεμος ενισχύει τους Ρώσους ολιγάρχες

Από την έναρξη του πολέμου, ο επικεφαλής της Norilsk Nickel, που παραμένει εκτός κυρώσεων, έχει εξαγοράσει δύο τράπεζες και τώρα στοχεύει στη Rusal

ΠΗΓΗ: Reuters

ΝΤΑΣΑ ΑΦΑΝΑΣΙΕΒΑ / REUTERS BREAKINGVIEWS

Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν χτυπάει, όταν το σίδερο ακόμα είναι καυτό. Λίγο μετά την εξαγορά δύο ρωσικών τραπεζών, αφότου επιβλήθηκαν οι δυτικές κυρώσεις, ο μεγαλύτερος μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου μετάλλων Norilsk Nickel, εξετάζει την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής αλουμινίου Rusal. Ο όμιλος Norilsk Nickel έχει σίγουρα πλεονέκτημα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, επειδή είναι μεγαλύτερος, πιο κερδοφόρος και κομίζει περισσότερα στο τραπέζι όσον αφορά την προστασία έναντι των κυρώσεων. Οπως διδάχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2018, η ένταξη της Rusal στη «μαύρη» λίστα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά αλουμινίου.

Η επιβολή κυρώσεων στον όμιλο Norilsk Nickel θα πολλαπλασίαζε τον δυσμενή αντίκτυπο στο νικέλιο, τον χαλκό, το παλλάδιο και την πλατίνα, ήτοι σε όλα τα μέταλλα – «κλειδιά» για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Με τον πληθωρισμό ήδη να εκτοξεύεται, η Ουάσιγκτον είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να αναλάβει το σχετικό ρίσκο. Και, παρ’ όλο που είχε υπάρξει συμπαίκτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο χόκεϊ επί πάγου, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν κατόρθωσε με κάποιον τρόπο να παραμείνει εκτός της «μαύρης» λίστας των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του στη Rusal, Ολεγκ Ντεριπάσκα.

Σημειωτέον πως η παραγωγή αλουμινίου είναι μια πολύ διαφορετική διαδικασία από την αντίστοιχη για το νικέλιο, τον χαλκό, το παλλάδιο ή την πλατίνα. Εάν η συμφωνία επιτευχθεί, η Rusal θα είχε επίσης πρόσβαση στον στόλο πλοίων του Norilsk, κάτι σπάνιο για ομίλους μετάλλων. Και μια μεγαλύτερη εταιρεία, θωρακισμένη έναντι των κυρώσεων, θα εξασφάλιζε φθηνότερη χρηματοδότηση, η οποία είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη πλουσίων περιοχών, όπως εκείνη στο Μούρμανσκ στο βορειοδυτικό άκρο της Ρωσίας με το τεράστιο κοίτασμα λιθίου του Κολμοζέρσκογιε.

Ωστόσο, υπάρχουν επιπλοκές και αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με την ακανθώδη προσωπική ιστορία των Ποτάνιν και Ντεριπάσκα, η οποία έλαβε τη μορφή διαμάχης στις δικαστικές αίθουσες του Λονδίνου με αφορμή τον τρόπο διαχείρισης του Norilsk Nickel. Αυτή τη στιγμή ο Ποτάνιν έχει προβάδισμα με μερίδιο 36%. Ομως ο Ντεριπάσκα δεν υστερεί πολύ με ποσοστό 26%. Aλλωστε, υπάρχει και το μερίδιό του 45% στη μητρική της Rusal, En+. Το να παραμεριστούν τέτοιες διαφορές είναι ευκολότερο τώρα που οι δυο επιχειρηματίες βρίσκονται στην ίδια πλευρά, απέναντι σε μια εχθρική Δύση. Εάν καταφέρουν να το συνεχίσουν μετά τη σιωπή των όπλων, οι βασιλιάδες νικελίου και αλουμινίου της Ρωσίας θα έχουν επεκτείνει αμφότεροι τις σφαίρες επιρροής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X