ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι δύο οι μνηστήρες και τα σενάρια για ΣΚΤ

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ενδεχομένως να αλλάξουν τους συσχετισμούς ισχύος στο τραπεζικό τοπίο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δύο τελικά είναι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Μαΐου. Η μία εξ αυτών, όπως επιβεβαίωσε και η ίδια, κατατέθηκε από την Ελληνική Τράπεζα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο υγιές κομμάτι της ΣΚΤ. Η ανακοίνωση που εξέδωσε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ήταν λιτή, αναφέροντας πως σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Τράπεζας στις 13 Απριλίου 2018 για τη συμμετοχή της στη διαδικασία προσφορών, η οποία διεξάγεται από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η Εταιρεία επιβεβαιώνει ότι υπέβαλε προσφορά.

Εξίσου λιτή ήταν και η ανακοίνωση του Συνεργατισμού την ίδια ημέρα, αναφέροντας ότι έλαβε δύο προτάσεις από ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τη διαδικασία Στρατηγικής Συναλλαγής σύμφωνα με τη σχετική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Τράπεζα. Η «Κ» είχε αναφέρει από την Κυριακή ότι αναμενόταν να κατατεθεί μία πρόταση από επενδυτή για τη ΣΚΤ, αλλά και μία «έκπληξη» που θα εμφανιζόταν επί της διαδικασίας.

Η έκπληξη φυσικά δεν αφορούσε στην ύπαρξη δεύτερης πρότασης, η οποία φέρεται να είναι από το επενδυτικό Ταμείο Αpollo Global Management, αλλά για το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ταμείου με άλλη Κυπριακή τράπεζα εκτός της Ελληνικής. Το επενδυτικό Ταμείο Apollo ήταν μέσα στους δυνητικούς επενδυτές για τη ΣΚΤ, ψάχνοντας συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα, κάτι που όμως, όπως διεφάνη εκ του αποτελέσματος, δεν κατέστη δυνατό. Και αυτό διότι το επενδυτικό Ταμείο Apollo άλλαξε τρεις φορές τις προτεραιότητές του. Πρώτα, αναζητούσε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα για την απόκτηση του υγιούς κομματιού του Συνεργατισμού, έπειτα διέρρεαν πληροφορίες πως ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Συνεργατισμού στην ολότητά του, ενώ τώρα φέρεται να κατέθεσε προσφορά και πάλι για το υγιές κομμάτι του Συνεργατισμού. Όχι όμως ατομικά ως οντότητα ή σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα, αλλά όπως ανέφερε το Σίγμα στο βραδινό δελτίο τη Δευτέρα, η πρόταση τελικώς φαινόταν να συμπεριλαμβάνει το κυπριακό τραπεζικό ίδρυμα της AlphaBank Κύπρου.

Η «έκπληξη» δηλαδή που είχε αναφέρει η «Κ», ίσως εν τέλει να ήταν αυτή, με τα δεδομένα πλέον να διαφοροποιούνται αν και εφόσον ισχύει κατά πολύ. Εκεί που η Ελληνική Τράπεζα ήταν η μόνη με τραπεζική άδεια που συμμετείχε στη διαδικασία και που μπορούσε να αναλάβει τις καταθέσεις του Συνεργατισμού που εμπερικλείονται στο πακέτο του υγιούς κομματιού του (άρα είχε και προβάδισμα σε σύγκριση με όλους τους άλλους επενδυτές), πλέον σύμφωνα με την παραπάνω εξέλιξη υπήρχαν δύο «επενδυτές» με τραπεζική άδεια. Η «Κ» επικοινώνησε με ηγετικά στελέχη της AlphaBank Κύπρου, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία περί εμπλοκής τους, αλλά ούτε και διέψευσαν, δηλώνοντας πως, «αφού είμαστε εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, δεν μπορούμε να πούμε οτιδήποτε στο παρόν στάδιο».

Αλλαγές στο τραπεζικό χάρτη

Το σημαντικό της τροπής που επέφεραν τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό με όσα είχε αναφέρει και η «Κ», είναι αφενός ότι θα άλλαζε ο τραπεζικός χάρτης της Κύπρου. Κι αυτό γιατί όπως ήδη είχαν παρατηρήσει τραπεζικές πηγές στο παρασκήνιο, και τα δύο κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα φλερτάρουν με το να καταστούν τα δεύτερα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου. Άρα, ο καλός Συνεργατισμός θα κάνει «καλύτερες» τις δύο τράπεζες, ανεβάζοντας κατά μία θέση (εάν επιλεγεί αυτή φυσικά) την Ελληνική Τράπεζα, ενώ για την AlphaBank, από μία μικρή ελληνική θυγατρική τράπεζα θα τη μετατρέψει στη δεύτερη μεγαλύτερη του νησιού.Όπως και να έχει, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως όποια από τις δύο προτάσεις επιλεχθεί, θα αλλάξει την παρούσα τραπεζική τριάδα, καταλαμβάνοντας επί της ουσίας τη θέση που κατείχε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε επίπεδο καταθέσεων και δανείων.

Οι ίδιες πηγές δίχως να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον της AlphaBank Κύπρου και συνεργασία με το επενδυτικό Ταμείο Apollo, αρκέστηκαν στο ότι το Ταμείο είχε επαφές την Πέμπτη και Παρασκευή, 10 και 11 Μαΐου (δηλαδή τέσσερις και πέντε ημέρες προτού εκπνεύσει η διαδικασία υποβολής προσφορών) με στελέχη τραπεζών στην Ελλάδα. Άρα, όπως είπαν, δεν θα ήταν καθόλου αβάσιμο να συνήψε συμφωνία με τη μητρική AlphaBank στην Αθήνα και να μπήκε στη διαδικασία η AlphaBank Κύπρου για τα παραπάνω οφέλη που θα προκύψουν. «Για να αγοράσεις τράπεζα πρέπει να είσαι τράπεζα», κατέληξαν οι ίδιες πηγές. Ταυτόχρονα, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια της Ελληνικής μετά την απόκτηση των σχεδόν καλών 5 δισ. δανείων της ΣΚΤ θα πέσουν στο 18% – 20%, ενώ στην AlphaBank Κύπρου θα έχουν ακόμα περισσότερη επίδραση, αφού θα πέσουν στα 10% - 15%. Το επίπεδο των ΜΕΔ της Ελληνικής, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο του 2017, έχει μειωθεί στα 2,16 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 14% σε σύγκριση με τα 2,5 δισ. στο τέλος του 2016. Αντιπροσωπεύουν δηλαδή το 53,3% του συνόλου των δανείων της Τράπεζας. Αναφορικά με την AlphaBank Κύπρου και τα τελευταία δημοσιοποιημένα αποτελέσματά της για το 2017 στο σύνολό του, τα ΜΕΔ σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), ανέρχονται στα 1,72 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 65,6% του συνόλου των δανείων, σε σύγκριση με το 64,3% που είχε παρουσιάσει το 2016.

Όλα ανοιχτά

Το φημολογούμενο ενδιαφέρον από την AlphaBank Κύπρου για τη ΣΚΤ, το οποίο μέχρι χθες το απόγευμα δεν επιβεβαιωνόταν, άρχισε να ξεθωριάζει ως σενάριο. Υπό κανονικές συνθήκες, αν υπήρχε ενδιαφέρον θα έπρεπε να υπάρχει ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο κάτι το οποίο μέχρι στιγμής, δεν έγινε.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΚΥΠΕ με πληροφορίες του από την Αθήνα, η Apollo χωρίς την AlphaBank Κύπρου υπέβαλε προσφορά στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προτάσεων για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Τραπεζικές πηγές από την Αθήνα σημείωνε το ΚΥΠΕ, επιβεβαίωσαν ότι διεξήχθησαν συζητήσεις μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, Apollo Global Management και της Alpha Bank, χωρίς να υπάρξει κατάληξη επί του θέματος. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές φαίνεται να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι «απ’ εκεί και πέρα και αναλόγως με τις εξελίξεις, αν γίνει αποδεχτή η προσφορά με την Apollo, εμείς θα εξετάσουμε τι θα πράξουμε».

Στα χέρια του SSM

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) για τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί, πρέπει να εξετάσει το Business Plan που περιλαμβάνει η κάθε πρόταση σε συνεργασία με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και τη Citigroup, τον χρηματοοικονομικό της σύμβουλο. Θα πρέπει επί της ουσίας να καθορίσει ποιος θα λάβει τα καλά δάνεια και τις καταθέσεις του Συνεργατισμού, και ποιο τραπεζικό ίδρυμα θα τις διαχειριστεί την επόμενη ημέρα. Οι προτάσεις, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΣΚΤ, εξετάζονται πλέον από την ανώτατη διοίκηση της Τράπεζας, η οποία συνεργάζεται στενά με τη Citigroup Global Markets Limited που λειτουργεί ως ο αποκλειστικός χρηματοοικονομικός της σύμβουλος. Διευκρινίζει πως η Επιτροπεία της Τράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ώστε να εξετάσει τις προτάσεις αυτές και σε κατάλληλο χρόνο θα παράσχει επιπλέον πληροφορίες.Υπενθυμίζεται δε πως η Apollo έχει ήδη συνάψει επιχειρηματικές κινήσεις με την ΣΚΤ, αφού είναι μέτοχος της AltamiraCyprusLtd. που διαχειρίζεται τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια της ΣΚΤ.

Έπειτα από το «σπάσιμο» της ΣΚΤ σε καλή και κακή τράπεζα (αναπόφευκτο αν απορροφηθούν τα καλά της στοιχεία), η Altamira θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τα ΜΕΔ της Τράπεζας των 6,2 δισ. ευρώ, η οποία βεβαίως θα λάβει μορφή φορέα διαχείρισης δανείων.

Θετικά μηνύματα για την οικονομία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι δεδομένη η ικανοποίηση από κυβερνητικής πλευράς και δη του ΥΠΟΙΚ για την ύπαρξη δυο προτάσεων στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως η υποβολή των δύο προτάσεων αποτελεί και απάντηση στα σενάρια περί μη ύπαρξης επενδυτικού ενδιαφέροντος, άρα και αποτυχίας της όλης διαδικασίας. Τα σενάρια αυτά είχαν αρχίσει να φουντώνουν την προηγούμενη εβδομάδα. Τονίζουν ακόμα ότι με την εξέλιξη αυτή στέλλονται και θετικά μηνύματα για την οικονομία της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση