ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι χώρες της Ε.Ε. πιέζουν για ταχεία εμπορική συμφωνία με τον Τραμπ

Ευρωπαϊκή Ένωση και Τραμπ σε τροχιά διαπραγμάτευσης για να αποφευχθούν οι δασμοί 50%

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στις ευρωατλαντικές σχέσεις, καθώς αρκετές κυβερνήσεις της Ε.Ε. πιέζουν για μια ταχεία εμπορική συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να αποτραπεί η επιβολή δασμών 50% σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ αμέσως μετά την ανακοίνωση των απειλών του την Παρασκευή.

Υπό διαβούλευση βρίσκεται και δεύτερο πακέτο, ύψους 95 δισ. ευρώ, που αφορά προϊόντα όπως αεροσκάφη Boeing, αυτοκίνητα και ουίσκι μπέρμπον

Στη συνέχεια, μίλησε και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας τη να επιδιώξει λύση μέσω διαλόγου.

Η Φον ντερ Λάιεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ την Κυριακή, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει καθυστέρηση των αυξημένων δασμών κατά περισσότερο από έναν μήνα, έως τις 9 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της προέδρου της Επιτροπής, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο πλευρών να επικοινωνούν εκ νέου τη Δευτέρα, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την τελευταία τους επαφή.

Η Μελόνι, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Τραμπ και με τη Φον ντερ Λάιεν, πρότεινε και τη διοργάνωση συνόδου κορυφής τον Ιούνιο, με τη συμμετοχή των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε., της Επιτροπής και του Αμερικανού προέδρου, ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Η επικείμενη επίσκεψη του Τραμπ στην Ολλανδία, στις 24–25 Ιουνίου, για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για απευθείας συνομιλίες.

Τη διαλλακτική στάση της Επιτροπής χαιρέτισαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο υποστήριξαν την ανάγκη επίσπευσης των επαφών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «καλή» την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον Τραμπ και τη Φον ντερ Λάιεν και δήλωσε ότι ελπίζει σε επιστροφή στους «χαμηλότερους δυνατούς δασμούς».

Αντίστοιχα, ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες εκτίμησε ότι η επικοινωνία οδηγεί «στη σωστή κατεύθυνση», ενώ ο Ιρλανδός ομόλογός του Σάιμον Χάρις κάλεσε να υπάρξει συμφωνία για να προστατευθούν οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας.

Το Βέλγιο υπογράμμισε την ανάγκη «εποικοδομητικής προσέγγισης», καθώς η οικονομία του βασίζεται στις εξαγωγές.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν εγκρίνει πακέτο αντιμέτρων ύψους 21 δισ. ευρώ, με δασμούς έως 50% σε αμερικανικά προϊόντα όπως καλαμπόκι, σιτάρι, μοτοσικλέτες και ρουχισμό, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Τραμπ είχε αρχικά εξαγγείλει δασμούς 20% σε ευρωπαϊκές εισαγωγές στις 2 Απριλίου, ημέρα που ο ίδιος χαρακτήρισε «ημέρα απελευθέρωσης».

Στα τέλη του μήνα, τους μείωσε προσωρινά, δίνοντας περιθώριο 90 ημερών για διαπραγματεύσεις που λήγουν στις 9 Ιουλίου. Στις 24 Μαΐου, επανήλθε με την απειλή για 50% δασμούς, επικαλούμενος έλλειψη προόδου από πλευράς Ε.Ε. στο ζήτημα του εμπορικού πλεονάσματος.

Πηγή: FT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση