ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όλα του γάμου δύσκολα για το 2020

Βροχή οι ακυρώσεις - Πρόβλημα επιβίωσης εν μέσω αβεβαιότητας και σύγχυσης - Ζητούν στήριξη οι επαγγελματίες

«Σήμερα γάμος γίνεται» λέει το παραδοσιακό άσμα. Μόνο που στις μέρες μας δεν ακούγεται. Κι αυτό γιατί «σήμερα γάμος δεν γίνεται», εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έφερε η πανδημία. Κι ενώ σχεδόν όλοι ανέμεναν κάποια χαλάρωση, η αβεβαιότητα συνεχίζεται. Αναστάτωση, σύγχυση και πρόβλημα επιβίωσης συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στον τομέα της διοργάνωσης εκδηλώσεων, γάμων και βαπτίσεων.

Η ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης την περασμένη Τετάρτη διά στόματος του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, σχετικά με την τέλεση των γάμων μετά την 1η Σεπτεμβρίου, προκάλεσε μέσα σε λίγες ώρες ένα νέο κύμα αναβολής γάμων, βαπτίσεων και εκδηλώσεων που είχαν ήδη μετατεθεί κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς οι επιχειρηματίες θεωρούσαν ότι βάσει των φάσεων των μέτρων που είχαν αρχικά ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, στις 14 Ιουλίου, θα αίρονταν όλοι οι περιορισμοί.

Οι περισσότεροι γάμοι μετατέθηκαν για το 2021 και 2022, ενώ οι λιγοστές εκδηλώσεις και βαπτίσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο και Αύγουστο αναβλήθηκαν με αποτέλεσμα η χρονιά για τους επαγγελματίες εκδηλώσεων να θεωρείται χαμένη. «Από το Πάσχα μέχρι τέλος Ιουλίου είχαμε προγραμματισμένες 80 εκδηλώσεις και πλέον δεν διαθέτουμε καμία... Μπορούμε να αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτό», εξηγεί στην «Κ», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pandora Catering, Γιάννος Μαλλούρης.

Ανατροπή και σύγχυση

Την Πέμπτη, ο Υπουργός Υγείας προέβη σε διευκρινίσεις σε σχέση με το ζήτημα. Ωστόσο, οι διευκρινίσεις, όπως αναφέρουν επαγγελματίες στην «Κ», έχουν δημιουργήσει περαιτέρω σύγχυση και ενέτειναν τις αντιδράσεις. Η αρχική απόφαση για την αναβολή μαζικών συναθροίσεων για τον Σεπτέμβριο λόγω του φόβου για τον κίνδυνο επιμόλυνσης η οποία ήταν πολιτική, ανατράπηκε, με τον κ. Ιωάννου να δηλώνει ότι λαμβάνοντας υπόψη την καλή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί «έχουμε αποφασίσει ότι από τις 24 Ιουνίου ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται είναι 100 άτομα για εξωτερικό και 50 για εσωτερικό χώρο και από τις 7 Ιουλίου αυξάνεται στα 150 άτομα για εξωτερικό χώρο και 75 σε εσωτερικό.

Άρα, οποιοσδήποτε θέλει να κάνει μια εκδήλωση είτε αυτός είναι ένας γάμος ή βάφτιση ή πάρτι ιδιωτικό σε σπίτι, κ.τλ, ισχύουν ο μέγιστος αριθμός ατόμων, εφόσον τηρούνται τα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο». Να σημειωθεί ότι οι πλείστοι γάμοι που τελούνται στην Κύπρο είναι ανοιχτοί. Συνήθως ο αριθμός των ατόμων για μία δεξίωση φθάνει γύρω στα 800 άτομα και σε περίπου 300 άτομα για το γαμήλιο δείπνο. Επαγγελματίες του κλάδου με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», θεωρούν ότι ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί σημαντικές πτυχές για τον τρόπο λειτουργίας τους. Ανάμεσα στη σύγχυση που φαίνεται ότι επικρατεί, ο ιδιοκτήτης του Occhio Hospitality Group, Αλέξανδρος Βασιλείου, διερωτάται ποιο από τα υποστατικά του μπορεί να λειτουργήσει και πώς, καθώς όλα έχουν άδεια λειτουργίας εστιατορίου. Ωστόσο, με τις οδηγίες των διαταγμάτων δεν γνωρίζει εάν μπορεί να φιλοξενήσει γαμήλιο δείπνο, δείπνο αποφοίτησης, βάφτιση ή οτιδήποτε άλλο φέρει «απαγορευμένους» τίτλους.

Αυτή τη στιγμή, ένα εστιατόριο μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και 300 άτομα ενώ από τις 5 Ιουνίου επιτρέπεται η λειτουργία και σε εσωτερικό χώρο (ένα άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα). Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να γίνει ένας γάμος ή μία βάπτιση με αυτόν τον αριθμό ατόμων. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα αντιφατικό εκ μέρους των επαγγελματιών. «Έχουν επηρεαστεί πολύ οι χώροι εκδηλώσεων. Διεκδικούμε με γνώμονα τη δημόσια υγεία να διασφαλίσουμε και τη βιωσιμότητα μας. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην μπορέσουμε κι εμείς που διαθέτουμε μεγαλύτερους χώρους από τα εστιατόρια να λειτουργήσουμε σωστά και με ασφάλεια. Άλλωστε στο θέμα υγιεινής, είμαστε εξοικειωμένοι προ πολλού», τονίζει ο ιδιοκτήτης του Lemon Park, Κωνσταντίνος Μωσαϊκός. Όπως πληροφορείται η «Κ», ένας γάμος, μία βάπτιση ή μία εκδήλωση θα μπορεί να πραγματοποιείται από τις 24 Ιουνίου είτε με τον αριθμό των 100 ατόμων σε εξωτερικό χώρο είτε για 50 άτομα σε εσωτερικό. Δεν θα επιτρέπεται δηλαδή να γίνει από τις 24 Ιουνίου με συνολικά 150 άτομα. Το ίδιο ισχύει και για τις 7 Ιουλίου. Πάντως, από πλευράς Υπουργείου Υγείας μας έχει διαβιβαστεί ότι θα ισχύουν όλοι οι κανόνες και μέτρα προστασίας που αφορούν τους χώρους εστίασης.

Αίτημα για στήριξη

Σε ό,τιαφορά στα μέτρα στήριξης, οι επαγγελματίες εκδηλώσεων ζητούν να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το Μάϊο του 2021, καθώς όπως αναφέρουν ο κλάδος θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από άλλους τομείς ως εποχικός, τονίζοντας ότι πλήγηκε ανεπανόρθωτα. Η επανεκκίνηση του δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Πάσχα του 2021. Να σημειωθεί ότι ο ετήσιος τζίρος στον κλάδο φθάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το γαμήλιο τουρισμό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pandora Catering σημειώνει ότι «από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία, πέσαμε στο απόλυτο μηδέν όπως πολλές επιχειρήσεις. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Εργαζόμαστε έξι μήνες το χρόνο για να τον καλύψουμε ολόκληρο. Απ’ αυτούς έχουν ήδη περάσει σχεδόν οι τρεις. Υπάρχει άμεση ανάγκη να επανεκκινήσει ο κλάδος μας χωρίς να θέτουμε την υγεία κανενός σε κίνδυνο». Η ιδιοκτήτρια του Santa Elena Flower shop, Γιώτα Καπαρή, δηλώνει ότι η απώλεια εισοδημάτων για αρκετούς επιχειρηματίες είναι πολύ κοντά στο 100%. Η κ. Καπαρή σημειώνει ότι σε ό,τι αφορά στους γάμους τελούνται στην Κύπρο κατά μέσο όρο γύρω στις 4.000 κάθε χρόνο. Ένας γάμος μπορεί να κοστίσει μέχρι και 30 χιλιάδες ευρώ και γι’ αυτόν εργάζονται αρκετές επιχειρήσεις. «Τίθεται πρόβλημα επιβίωσης για πολλούς».

Οι εισηγήσεις

Οι επαγγελματίες εκδηλώσεων έχουν προχωρήσει στη σύσταση μίας ομάδας πρωτοβουλίας, η οποία ανέλαβε να ετοιμάσει τις εισηγήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποία θα πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, γάμοι και βαπτίσεις υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων. Η Ιδιοκτήτρια της εταιρείας Fresh Events Άρτεμις Αριστείδου ανέφερε ότι οι εισηγήσεις θα δοθούν απευθείας στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι εισηγήσεις αφορούν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή εκδηλώσεων. Ενδεικτικές εισηγήσεις: Ο μέγιστος αριθμός ατόμων να καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης. Άτομο στην είσοδο της εκδήλωσης να καταμετρά τον αριθμό των ατόμων ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με βάση τα τετραγωνικά της εκδήλωσης. Σε περίπτωση κρούσματος ο οικοδεσπότης, ζευγάρι κ.ο.κ. της εκδήλωσης να παρέχει στις αρμόδιες αρχές τη λίστα και τα στοιχεία καλεσμένων (τα οποία διατηρεί νόμιμα για τους σκοπούς της διοργάνωσης της εκδήλωσης του), για σκοπούς ιχνηλάτησης.

Οι καλεσμένοι να χωρίζονται σε τραπέζια το μέγιστο 10 ατόμων και κάθε τραπέζι να έχει απόσταση 2 μέτρων από το άλλο. Σε ό,τι αφορά τον μπουφέ στις εκδηλώσεις η Ομάδα Πρωτοβουλίας εισηγείται την εφαρμογή κανόνων και μέτρων αντίστοιχων με αυτά που θα εφαρμόζουν τα ξενοδοχεία. Ενδεικτικά: Σε περίπτωση τροφοδοσίας της εκδήλωσης με μπουφέ, οι καλεσμένοι να σηκώνονται από το μπουφέ (ανά τραπέζι των 10 ατόμων) ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός. Τα μπουφέ να είναι προστατευμένα με ειδικά προστατευτικά (sneeze guards). Στην αρχή των μπουφέ να υπάρχουν αντισηπτικά και γάντια μια χρήσης για χρήση από τους καλεσμένους και άτομο να ελέγχει ότι αυτά τηρούνται από τους καλεσμένους. Όλο το προσωπικό που θα εργάζεται στην εκδήλωση να είναι εφοδιασμένο με μάσκες και γάντια. Στους γάμους αντί χαιρέτισης η Ομάδα εισηγείται να υπάρχει στην είσοδο ένα τραπέζι για τα δώρα του γάμου, ώστε να αποφεύγονται οι χειραψίες και οι εναγκαλισμοί, Επιπλέον, να μη υπάρχει πίστα ώστε να δημιουργείται συνωστισμός, αλλά ο κόσμος να χορεύει και να διασκεδάζει με την παρέα του και γύρω από τα τραπέζια του, όπως γίνεται και στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.

Γάμοι και στις νηστείες

Στο μεταξύ η Ιερά Σύνοδος, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τους γάμους που επηρεάζονται λόγω της πανδημίας, με απόφαση της στις 29 Μαΐου είχε ανακοινώσει την τέλεση γάμων και κατά την περίοδο των νηστειών των Χριστουγέννων μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, εξαιρουμένων των ημερών της Τετάρτης και της Παρασκευής. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Just Deco», Ισμήνη Χαραλάμπους, έχει ζητηθεί να επιτραπεί η τέλεση γάμων και την Παρασκευή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Η βιομηχανία διοργάνωσης εκδηλώσεων απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων και επιχειρήσεων. Σ΄ αυτές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, διοργανωτές και χώροι εκδηλώσεων, εταιρείες τροφοδοσίας, ανθοπωλεία, φωτογράφοι, οίκοι νυφικών, ζαχαροπλαστεία, ενοικιάσεις εξοπλισμού, εταιρείες οπτικοακουστικού εξοπλισμού, μουσικοί, τυπογραφεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, Djs κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X