ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη

Το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη κινήθηκε πέρυσι κατά μέσον όρο στο 85,1% του ΑΕΠ από το 87,1% που είχε καταγραφεί το 2017, αλλά παραμένει υψηλότερο από το 79,2% που ίσχυε το 2009.

Newsroom Κ, Αθήνα

Μία δεκαετία σχεδόν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, το χρέος των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης υπερβαίνει το πλαφόν του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2018. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος εμφανίζουν το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ. Μάλιστα, το δημόσιο χρέος Ελλάδας και Ιταλίας εμφάνισε σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του 2018 σε σύγκριση με το 2017.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η Ιταλία. Το δημόσιο χρέος της υπ’ αριθμόν 3 οικονομίας στην Ευρωζώνη κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω και της τεχνικής ύφεσης που παρουσίασε στο β΄ εξάμηνο του 2018. Η πολύμηνη διαμάχη για τον προϋπολογισμό ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη. Το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε τελικά στο 132,2% του ΑΕΠ έναντι 131,4% που είχε καταγραφεί το 2017, ενώ η Κομισιόν προέβλεπε μείωση στο 131,1% του ΑΕΠ. Τα προβλήματα αναμένεται να συνεχιστούν και το 2019.

Η Ρώμη έχει προχωρήσει στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη, περιορίζοντας τις προσδοκίες για μείωση των υποχρεώσεων του ιταλικού δημοσίου. Αύξηση δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ εμφάνισε επίσης η Κύπρος, φθάνοντας πέρυσι το 102,5% του ΑΕΠ αντί του 95,8% το 2017. Από την άλλη πλευρά, μείωση του χρέους τους εμφάνισαν η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Η Πορτογαλία –ένα κράτος-μέλος που μαζί με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Κύπρο βρέθηκαν υπό την αυστηρή εποπτεία των πιστωτών στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον– κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος της στο 121,5% του ΑΕΠ από το 124,8% το 2017. Παράλληλα, το Βέλγιο μείωσε πέρυσι το χρέος του στο 102% του ΑΕΠ από το 103,4% ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το δημόσιο χρέος στα 11 από τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, έχοντας μάλιστα παρουσιάσει αύξηση σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

 

Το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη κινήθηκε πέρυσι κατά μέσον όρο στο 85,1% του ΑΕΠ από το 87,1% που είχε καταγραφεί το 2017, αλλά παραμένει υψηλότερο από το 79,2% που ίσχυε το 2009. Στη Γαλλία, την υπ’ αριθμόν 2 οικονομία της Ευρωζώνης, το δημόσιο χρέος παρέμεινε σταθερό στο 98,4% επί του ΑΕΠ το 2018, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να υποχωρεί στο 2,5% από το 2,8% του ΑΕΠ. Αρκετές κυβερνήσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ανέλαβαν προ δεκαετίας τη στήριξη των τραπεζών τους και αναγκάστηκαν να δανειστούν από τις αγορές ή τους εταίρους τους σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να χρηματοδοτήσουν τον προϋπολογισμό τους. Προ δεκαετίας και ειδικότερα μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η Δύση έπρεπε να καταπολεμήσει τη μεγαλύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου. Επειτα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες μείωσαν το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ωθώντας τις κυβερνήσεις να μετακυλήσουν το χρέος τους ή να εκδώσουν νέα ομόλογα με χαμηλό κόστος δανεισμού.

Οι Γερμανοί πιάνουν τον στόχο

Μια ανάσα πριν από τη μείωση του δημόσιου χρέους στο πλαφόν του 60% του ΑΕΠ απέχει η Γερμανία, αντανακλώντας μια άρτια δημοσιονομική εικόνα βάσει των κανόνων της Ε.Ε. Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας μειώθηκε πέρυσι στο 60,9%, από 64,5% το 2017. Παράλληλα, το Βερολίνο εξασφάλισε μεγαλύτερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, καθώς έφθασε το 1,7% του ΑΕΠ, από το 1% το 2017.

Πτώση δημόσιου χρέους παρουσίασε επίσης η Ιρλανδία. Διαμορφώθηκε πέρυσι στο 64,8% του ΑΕΠ, από το 68,5% που είχε καταγραφεί το 2017.

Το χαμηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη εμφανίζει η Εσθονία, καθώς φθάνει μόνον στο 8,4% επί του ΑΕΠ, με το δημόσιο χρέος του Λουξεμβούργου να ακολουθεί στο 21,4%. Στην Ισπανία, όμως, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε πέρυσι στο 97,1% επί του ΑΕΠ, εξακολουθώντας να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αν και μειώνεται σταθερά από το 100,4% που είχε καταγραφεί το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκύπτει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη μειώθηκε πέρυσι στο 0,5% επί του ΑΕΠ, από 1% το 2017, με τη Γερμανία να συμβάλλει δυναμικά σε αυτή τη μείωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση