ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα

Καταρτίστηκε ύστερα από εκτενή διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δήλωσε η αρμόδια υπουργός, Μαρία Παναγιώτου.

ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα παρουσιάσει την Πέμπτη την Εθνική Στρατηγική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η οποία καταρτίστηκε ύστερα από εκτενή διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δήλωσε η αρμόδια Υπουργός Μαρία Παναγιώτου.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, η κ. Παναγιώτου είπε πως στόχος της νέας στρατηγικής με έντεκα δράσεις είναι η δημιουργία των συνθηκών και υποδομών για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του τομέα και όχι η επιδοματική πολιτική.

Στόχος η δημιουργία των συνθηκών και υποδομών για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του τομέα και όχι η επιδοματική πολιτική.

«Δεν είναι στόχος να δημιουργήσουμε μια επιδοματική πολιτική, αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις υποδομές για τη χρηματοδότηση του τομέα», ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας αναφορικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ) μετά το 2027.

Τις εξαγγελίες της Υπουργού χαιρέτισαν οι αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, αναδεικνύοντας ωστόσο το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.

Ανθρωποκεντρική ΚΑΠ

Αναφορικά με την ΚΑΠ, η κ. Παναγιώτου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική και να δίνει κίνητρα στους γεωργούς, προσθέτοντας ότι εκεί που υπάρχουν κοινά επιχειρήματα με τις υπόλοιπες χώρες της MED9 προωθούνται κοινές θέσεις.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η υφιστάμενη κατανομή των κονδυλίων και να μην υπάρξει μείωση.

Ανέδειξε επίσης το θέμα ενός ευέλικτου σχεδίου διαχείρισης κρίσεων. «Θέλουμε να είναι ευέλικτο, άμεσο και με ταχύτερες και πιο απλοποιημένες διαδικασίες και να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητας», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιείται το αποθεματικό και να γίνεται ανακατανομή σε περίπτωση μη αξιοποιηθέντων κονδυλίων, που υπάρχουν στο φάκελο της χώρας,

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στο ταμείο κρίσεων, για να σημειώσει ότι η Κύπρος ζητά όπως για το 2% του φακέλου να υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθεί για ανάγκες, που θα προκύψουν, συνεπεία εξωγενών παραγόντων που σήμερα δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Μεταξύ άλλων, η Υπουργός Γεωργίας τόνισε το θέμα των περιβαλλοντικών στόχων με ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, λέγοντας πως «η περιβαλλοντική φιλοσοφία της νέα ΚΑΠ πρέπει να είναι ρεαλιστική και να συμβαδίζει με τους στόχους», αλλά και να υπάρχει ανάλυση αντικτύπου και να δίνονται κίνητρα στους γεωργούς. Υπογράμμισε και το θέμα της στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που χαρακτηρίζει τον κυπριακό αγροτικό τομέα.

Απαντώντας σε σχόλιο του Προέδρου της Επιτροπής Γιαννάκη Γαβριήλ ότι είναι δέκτης παραπόνων για μεγάλη γραφειοκρατία, η κ. Παναγιώτου είπε πώς το Υπουργείο εργάζεται κάθετα για προώθηση απλοποιήσεων και βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για περαιτέρω απλοποιήσεις.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των γεωργών «για να μην εγκαταλείψουν το επάγγελμα».

«Για μας το 2025 θέλουμε να είναι έτος απλοποίησης και εσωτερικά και στις διαδικασίες που έχουμε εμείς στις επικοινωνία που έχουμε με τις αγρότισσές μας και τους αγρότες αλλά και στη δυνατότητα πρόσβασης στα σχέδια της ΚΑΠ», υπογράμμισε. Σημείωσε δε ότι το Υπουργείο θα βγει με προκηρύξεις τον Νοέμβριο για καταγραφή εισηγήσεων και απόψεων και να μην περιμένουμε μέχρι το 2027.

Η Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε δε ότι πέραν των απλοποιήσεων υπάρχει και το θέμα της παροχής των χρηματοδοτικών εργαλείων για να έχουν πρόσβαση στα σχέδια, κάτι που περιλαμβάνεται στις έντεκα δράσεις της εθνικής στρατηγικής.

Αναφερόμενη στα υφιστάμενα σχέδια που τρέχουν τώρα από το Υπουργείο, η κ. Παναγιώτου είπε πως πέραν του μικρού επενδυτικού σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη με προϋπολογισμό €10 εκατ. με πρόνοιες για τα έξυπνα αρδευτικά συστήματα, τα αντιχαλαζικά-αντιβρόχινα και τα αγροφωτοβολταϊκά, προκηρύχθηκε το μέτρο για την κυκλική οικονομία.

Εκ μέρους των αγροτικών οργανώσεων, ο Χρίστος Παπαπέτρου Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που έγινε διαβούλευση και καταγράφηκαν οι θέσεις των αγροτικών οργανώσεων για την εκπόνηση της στρατηγικής. Σημείωσε ότι η στρατηγική «δεν είναι τέλεια, υπάρχουν ελλείψεις», αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον διάλογο.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας ανέφερε από την πλευρά του πως η Υπουργός διαθέτει πολιτική βούληση, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει «τρομερή γραφειοκρατία» στο Τμήμα Γεωργίας. «Θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια για την απλοποίηση των διαδικασιών για να υλοποιούνται οι αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Και ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης ανέδειξε το θέμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών ως μεγάλο πρόβλημα, πιστώνοντας όπως είπε τόσο την Υπουργό όσο και τον Διευθυντή Γεωργίας για τη βούληση της απλοποίησης των διαδικασιών. Σημείωσε ακόμη ότι η νέα στρατηγική είναι προς τον ορθή κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση