ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περδίος: Μας ανησυχεί η μετακίνηση Ισραήλ στην Κατηγορία Β

Δεν ξέρει κανείς πόσο προσωρινό είναι αυτό, για πόσες βδομάδες θα είναι, είπε ο Υφυπουργός

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ανησυχία προκαλεί στην Κυβέρνηση το γεγονός ότι το Ισραήλ μετακινήθηκε στην Κατηγορία B σε ό,τι αφορά τις χώρες από τις οποίες η Κύπρος μπορεί να δέχεται τουρίστες, από την Κατηγορία Α, στην οποία είχε συμπεριληφθεί αρχικά, με τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο να τονίζει, ωστόσο, πως αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η υγεία όλων.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο κ. Περδίο επεσήμανε πως η κατηγοριοποίηση που έχει γίνει δεν είναι τουριστική και δεν έχει καμία σχέση με τις τουριστικές επιθυμίες της Κύπρου αλλά ξεκινά και τελειώνει από το Α μέχρι το Ω από τα επιδημιολογικά στοιχεία των χωρών του εξωτερικού. Παράλληλα επανέλαβε πως αυτή είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το Ισραήλ μετακινήθηκε από την Κατηγορία Α, δηλαδή από τις χώρες χαμηλού κινδύνου στην Κατηγορία Β, δηλαδή στις χώρες με αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με την Κατηγορία Α, και εάν αυτό τους ανησυχεί, ο κ. Περδίος είπε πως βεβαίως και τους ανησυχεί. "Δεν ξέρει κανείς πόσο προσωρινό είναι αυτό, για πόσες βδομάδες θα είναι στην Κατηγορία Β’ το Ισραήλ", ανέφερε.

Παρόλο που είναι άλλη μια πληγή για τον τουρισμό μας "εμείς θέλουμε να αφήσουμε το Υπουργείο Υγείας και τους επιδημιολόγους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Προέχει το ζήτημα της υγείας όλων μας και της ασφάλειας, και κατ’ επέκταση και όσων θα επιλέξουν να έλθουν στην Κύπρο για διακοπές", είπε ο κ. Περδίος.

Πρόσθεσε πως σίγουρα η αγορά του Ισραήλ είναι πάρα πολύ σημαντική για την Κύπρο. "Αναμέναμε ότι θα είναι από τις πρώτες αγορές που θα κατέλθουν στο νησί από τις 20 Ιουνίου που ανοίγει κανονικά το αεροδρόμιο για τις χώρες της Κατηγορίας Α. Σίγουρα το ότι είναι πλέον στην Κατηγορία Β μας παίρνει λίγο πίσω και ας ελπίσουμε να μην είναι κάτι το πολύ σοβαρό το οποίο θα διαρκέσει μήνες αντί εβδομάδες", ανέφερε.

Ο κ. Περδίος είπε πως την ίδια ώρες υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις, αφού μπήκαν κάποιες επιπλέον χώρες στην Κατηγορία Α. Σημείωσε πως η Ελβετία μπήκε από την Κατηγορία Β’ στην Κατηγορία Α "και είναι θετικό αυτό γιατί υπήρξε έντονο ενδιαφέρον τις τελευταίες βδομάδες από αυτή την αγορά και το ότι έχει μπει πλέον στην Κατηγορία Α ανοίγει τις πόρτες διάπλατα για να δούμε και αυτή την αγορά".

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε επίσης πως πρέπει να αντιληφθούμε όλοι φέτος ότι η χρονιά θα είναι βήμα – βήμα. "Οι προγνώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούν δυστυχώς να γίνουν και μπορεί ότι έχουμε μπροστά μας σήμερα την άλλη βδομάδα ή τη μεθ’ άλλη να έχει αλλάξει και όσο δύσκολο και να είναι όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους φορείς του τουρισμού, να δεχτούμε αυτό το πράγμα δυστυχώς έτσι πρέπει να δουλέψουμε φέτος και να μπορέσουμε να κερδίσουμε ότι γίνεται τη δεδομένη στιγμή όσες αλλαγές της τελευταίας στιγμής και να τύχουν", επεσήμανε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού για τα ζητήματα που αφορούν τον τουριστικό τομέα στην Κύπρο, που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας ο οποίος έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Θα πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας για το πώς στηρίζεται όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματικά αυτός ο πολύ ευαίσθητος τομέας, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «κατά την άποψή μας οι τουριστικές περιοχές θα πρέπει να ιδωθούν με ένα φακό διαφορετικό από την υπόλοιπη Κύπρο, με μεγαλύτερη ευαισθησία σε ότι αφορά τη στήριξή τους. Επίσης μεταξύ των τουριστικών περιοχών κάποιες περιοχές όπως είναι η Αγία Νάπα, ο Πρωταράς θα πρέπει επίσης να ιδωθούν χωριστά διότι έχουν διαφορετικά δεδομένα και έχουν πληγεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει μέχρι το 95%».

Επεσήμανε πως συζήτησαν με τον Υφυπουργό και το ότι θα πρέπει να συμπεριλάβουν σε αυτές τις κατηγορίες και κάποια άλλα επαγγέλματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο τουριστικό προϊόν του τόπου όπως είναι αυτά που αφορούν τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, τα θαλάσσια αθλήματα κ.ο.κ.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως συζήτησαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την πρόταση που το ΑΚΕΛ είχε υποβάλει μεταξύ άλλων μαζί με υπόμνημά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Υφυπουργό Τουρισμού, και στους αρμόδιους φορείς, που αφορά την προσπάθεια να δοθεί έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό και πιο συγκεκριμένα στα ζητήματα που αφορούν τον κοινωνικό τουρισμό.

Επεσήμανε πως «έχουμε αναπτύξει τις σκέψεις και τις προτάσεις μας και βέβαια οι ίδιοι θα επεξεργαστούν τις δικές τους προτάσεις για να τις καταθέσουν».

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Περδίο, σημειώνοντας πως αυτός είχε πάντοτε ευήκοον ους στις θέσεις και στις προτάσεις τις οποίες υπέβαλε το ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση. «Πάντοτε ενδιαφερόταν να τις συζητήσει μαζί μας, να τις ακούσει πιο εξειδικευμένα και εάν και εφόσον συμφωνούσε η Κυβέρνηση να τις υιοθετήσει», ανέφερε.

Από την πλευρά του , ο κ. Περδίος είπε πως συμμερίζονται τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ για τον τουρισμό, σημειώνοντας πως είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, μια πολύ δύσκολη χρονιά και καλοκαιρινή σεζόν.

Το ότι στείλατε την επιστολή προς τον Πρόεδρο και προς εμάς για άλλη μια φορά δείχνει το ενδιαφέρον του ΑΚΕΛ για τον τουρισμό, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως "για άλλη μια φορά οι εισηγήσεις οι δικές σας συνάδουν πλήρως με τη δική μας στόχευση για τα θέματα του τουρισμού και ειδικά φέτος που είναι μια τόσο δύσκολη χρονιά".

Είπε πως αντάλλαξαν συγκεκριμένες απόψεις πάνω στη δομή του σχεδίου χορηγιών που ετοιμάζεται για τον κοινωνικό τουρισμό και για τον εσωτερικό τουρισμό γενικότερα. Πρέπει όντως φέτος να δοθεί εκείνη η ώθηση ούτως ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν και οι κάτοικοι της χώρας αλλά και οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί σε πάρα πολλές περιοχές της Κύπρου, ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα συνεχίσει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και τις απόψεις όλων των κομμάτων αφού ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X