ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλήγμα για την οικονομία της Βρετανίας οι πρόωρες εκλογές

Η επιβράδυνση της οικονομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των επενδύσεων

Kathimerini.gr

Οσο η Βρετανία βαδίζει για μια ακόμη φορά προς τις κάλπες, η οικονομία της σταδιακά επιβραδύνεται και αναμένεται να δεχθεί ακόμη ισχυρότερο πλήγμα όταν αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Από το δημοψήφισμα του 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας υποχώρησε στο 1,9% το 2016, στο 1,4% το 2018 και προβλέπεται πως φέτος θα φτάσει το 1,2% του ΑΕΠ. Ακόμη και στην περίπτωση εφαρμογής ενός σχεδίου Brexit που θα συνοδεύεται από ζώνη ελευθέρου εμπορίου, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,5% σε βάθος χρόνου. Στον αντίποδα βρίσκονται οι προβλέψεις για τη βρετανική οικονομία όσον αφορά το σενάριο παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Πρόκειται για ένα από τα πολλά σενάρια που θα προκύψουν ύστερα από τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, όπως προτείνει το Εργατικό Κόμμα.

Η επιβράδυνση της οικονομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των επενδύσεων, αφού οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να κάνουν σχέδια για το μέλλον όσο υφίσταται ακόμη αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit. Ως αποτέλεσμα, το βάρος μεταφέρθηκε στους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε κινητήριο δύναμη της οικονομίας. Η καλή εικόνα της αγοράς εργασίας ενθαρρύνει τους καταναλωτές. Το ποσοστό ανεργίας πλησιάζει το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970 και οι μισθοί αυξάνονται περισσότερο από τον πληθωρισμό. Ωστόσο, το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε την περίοδο του καλοκαιριού για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ τα εισοδήματα δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα προ κρίσης επίπεδα. Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK, η καταναλωτική εμπιστοσύνη άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών τον Οκτώβριο.

Για πρώτη φορά από το 2012, η βρετανική οικονομία περιέπεσε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στην προετοιμασία για την πρώτη προθεσμία Brexit τον Μάρτιο, οι εταιρείες συγκέντρωσαν μεγάλα αποθέματα προϊόντων, τα οποία και διοχέτευσαν το δεύτερο τρίμηνο στην αγορά σε χαμηλές τιμές. Προβλέπεται ωστόσο ότι η βρετανική οικονομία θα ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο. Πάντως, το ΔΝΤ αναμένει αναιμική ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2020, καθώς ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί από την παγκόσμια επιβράδυνση και τον εμπορικό πόλεμο.

«H Βρετανία θα εξακολουθήσει να τραυματίζεται σε αργή κίνηση», δήλωσε ο Γιατζίτ Καντά, διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Ο Καντά άφησε να εννοηθεί ότι η οικονομία της χώρας δεν θα συρρικνωθεί απότομα, αλλά θα βιώσει έναν αργό θάνατο όσο οι επενδύσεις αναβάλλονται εξαιτίας της αβεβαιότητας για το Brexit.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση