Kathimerini.com.cy
Αν η οικονομία αναβαθμίζεται και τα δημόσια οικονομικά είναι υγιή, τότε για ποιο λόγο αυξάνονται τα μέτωπα και οι απαιτήσεις στους διάφορους εργασιακούς τομείς; Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης ανέλυσε στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 90 Λεπτά Πολιτικά αλλιώς την επικρατούσα κατάσταση.
Όπως εξήγησε ο κ. Περσιάνης, οι δείκτες της οικονομίας μπορεί να βρίσκονται σε έναν πολύ καλό αστερισμό, ωστόσο οι πιέσεις από τον πληθωρισμό δείχνουν ότι αλλάζουν τα κοινωνικά και εργασιακά δεδομένα. Έθεσε ως παράδειγμα την παιδεία, όπου ωριμάζει πλέον το θέμα της αξιολόγησης εκπαιδευτικών, την ανάγκη πλέον για αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων που καθυστέρησε εν μέρει σκόπιμα και τον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος, όπου ενώ υπάρχει υψηλή ζήτηση υπάρχει αδυναμία να ικανοποιηθούν οι εργασιακές ανάγκες ή απαιτήσεις. Ο κ. Περσιάνης εξήγησε πως όλα αυτά μπήκαν κάτω από το χαλί εξαιτίας ή με αφορμή το 2013. «Οι αναβολές προηγούμενων ετώ» επεσήμανε «δεν μπορούν να συνεχιστούν».
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Περσιάνη στο θέμα του ΟΚΥΠΥ δεν υπήρχε πολιτική βούληση με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις. «Οι κυβερνήσεις έχουν ένα ισχυρό κίνητρο να αγοράζουν τον μπελά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου μιλώντας για τα ανοικτά μέτωπα που προκύπτουν και τις κρίσεις. «Το πρόβλημα» συνέχισε «είναι ότι αυτή η αγορά του μπελά καθίσταται υπερβολικά ακριβή κάποια στιγμή».
Ο ίδιος εξήγησε πως αυτό δεν αφορά μόνο τα εργασιακά. Αναφερόμενος στις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών επεσήμανε πως οι κυβερνήσεις περίμεναν να περάσουν οι εκλογές και διάφορα άλλα ζητήματα αφήνοντάς το σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο. Η ίδια καθυστέρηση όπως είπε υπήρξε και στο ζήτημα του ΟΚΥΠΥ καθώς δεν υπήρξε καμία βούληση να αντιμετωπιστεί το θέμα με αποτέλεσμα να προκύπτει και δημοσιονομικό θέμα αλλά και θέμα ποιότητας υγείας είναι και θέμα ζωής και θανάτου του ΓΕΣΥ. Οι καθυστερήσεις αναβάλλουν την δύσκολη στιγμή σε πολιτικό επίπεδο, αλλά την κάνουν δυσκολότερη για το μέλλον.
«Το δικό μας παράπονο από την σημερινή κυβέρνηση δεν είναι ότι δίνει, αλλά ότι μέχρι πρόσφατα είχε δώσει χωρίς αντάλλαγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περσιάνης αναφερόμενος στο κομμάτι των μπόνους στον ΟΚΥΠΥ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου θα έπρεπε να μπει ξεκάθαρα σε εκείνη τη συζήτηση το θέμα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Υπήρξε σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη, κακή διαπραγμάτευση, όπως επίσης στην γενική αύξηση 1,5% των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στην περίπτωση της ΑΤΑ.
Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο 1,5% και στην ανάγκη να υπήρχε δέσμευση για ψηφιοποίηση της κρατικής μηχανής. «Η κρατική μηχανή είναι στην αναλογική εποχή του 1980»ανέφερε ο Μιχάλης Περσιάνης σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο καθιστά την διαφθορά αναπόφευκτη.
Κληθείς να σχολιάσει την απόσταση που δημιουργείται πλέον μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων, ο κ. Περσιάνης επεσήμανε πως επικρατεί η αίσθηση σε μία μερίδα της κοινωνίας ότι εργάζεται για να πληρώνει μία προνομιούχα τάξη. «Όταν ακούστηκε το επιχείρημα ότι δεν δόθηκαν από το 2013 αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, γελάσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περσιάνης εξηγώντας πως όλο αυτό το διάστημα οι δημόσιοι υπάλληλοι έπαιρναν κανονικά τις προσαυςξήσεις τους.
Κληθείς να σχολιάσει την αδικία που νιώθουν πολίτες αλλά και εργασιακές ομάδες δεδομένου ότι με την εφαρμογή της ΑΤΑ αυξάνεται κατακόρυφα ο μισθός των υψηλόμισθων αξιωματούχων, ο κ. Περσιάνης ανέφερε πως όταν έγινε σύσκεψη για την ΑΤΑ και τέθηκε το ερώτημα πως θα πρέπει να διαφοροποιηθούν, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι αν απολαμβάνει αύξηση οποιοσδήποτε από τους παρόντες στη σύσκεψη, τότε η εφαρμογή της είναι λάθος. «Αυτοί που παίρνουν την απόφαση, επωφελούνται περισσότερο όλων» σημείωσε και εξήγησε ότι είναι μακροοικονομικά στρεβλή καθώς το κάθε επιπλέον ευρώ που λαμβάνει ένας υψηλόμισθος δεν πάει σε βασικά αγαθά και ανάγκες, αλλά χρηματοδοτείται το lifestyle.
Αναλυτικά όσα λέχθηκαν