ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης η αντιμετώπιση της φτώχειας

Την πρωτιά πήραν οι Κύπριοι πολίτες σε έρευνα του Ευρωβαρομέτρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μια από τις κύριες προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, θεωρεί η πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων στο πλαίσιο έρευνας για το Ευρωβαρόμετρο. Συγκεκριμένα, οι πολίτες της Κύπρου είναι αυτοί με τις περισσότερες πιθανότητες να σκέφτονται ότι θα έπρεπε να είναι και εκ των προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, οι ερωτηθέντες στην Κύπρο είναι από τους πιο θετικούς στην Ευρώπη σχετικά με την αναπτυξιακή βοήθεια. Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες λένε ότι είναι σημαντικό να βοηθούνται άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες (97%): το υψηλότερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος. Επιπλέον, σχεδόν έξι στους δέκα (58%) λένε ότι είναι «πολύ σημαντικό». Περισσότεροι από εννέα στους δέκα (91%) θεωρούν ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες θα έπρεπε να είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ και είναι αυτοί με τις περισσότερες πιθανότητες στην Ευρώπη να σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Περισσότεροι από επτά στους δέκα (71%) θεωρούν ότι αυτή θα έπρεπε να είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης, μια αύξηση 16 ποσοστιαίων μονάδων από το 2018 και η μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι σ’ οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος.

Σχεδόν εννέα στους δέκα (86%) ερωτηθέντες στην Κύπρο θεωρούν ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα έπρεπε να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αειφόρο ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών – αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο το ποσοστό από ό,τι σ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά την Πορτογαλία.

Οι ερωτηθέντες στην Κύπρο είναι μεταξύ αυτών με τις περισσότερες πιθανότητες στην ΕΕ να συμφωνήσουν ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες συμβάλλει σε έναν πιο ειρηνικό και δίκαιο κόσμο (96%), και ότι αυτή η βοήθεια αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης (93%) ή ενίσχυσης της επιρροής της ΕΕ στον κόσμο (92%). Είναι επίσης μεταξύ αυτών με τις περισσότερες πιθανότητες να θεωρούν ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ (89%).

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα (93%) ερωτηθέντες στην Κύπρο θεωρούν ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης των ανισοτήτων σ' αυτές τις χώρες – το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Είναι επίσης μεταξύ αυτών με τις περισσότερες πιθανότητες να συμφωνήσουν ότι η ΕΕ θα έπρεπε να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Αφρική και να αυξήσει τις οικονομικές της επενδύσεις εκεί, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη και στις δύο ηπείρους (83%).

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα θετικά αποτελέσματα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες στην Κύπρο είναι μεταξύ αυτών με τις περισσότερες πιθανότητες στην ΕΕ να πουν ότι θα πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών (38%). Ένα πρόσθετο 42% λέει ότι οι δαπάνες θα πρέπει να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, το ποσοστό που λέει ότι θα πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα έχει μειωθεί κατά έξι μονάδες από το 2018 – η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση μετά απ’ αυτή στη Μάλτα.

Οι ερωτηθέντες στην Κύπρο αναφέρουν πιο συχνά την εκπαίδευση (41%) ως την πιο επιτακτική πρόκληση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σήμερα την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση (38%, +8 μονάδες), αλλά λιγότερο πιθανό να αναφέρουν την υγεία (40%, -11 μονάδες) ή την ειρήνη και την ασφάλεια (37%, -9 μονάδες), σε σχέση με το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση