

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Εντείνονται οι προσπάθειες για δημιουργία Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, ενός κεντρικού μηχανισμού εφαρμογής και παρακολούθησης οικονομικών κυρώσεων (sanctions).
Τα σχετικά τρία νομοσχέδια που τιτλοφορούνται ως «Ο περί της Ίδρυσης της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων Νόμος του 2025, Ο περί της Ποινικοποίησης της Παραβίασης των Περιοριστικών Μέτρων της Ένωσης Νόμος του 2025 και Ο περί της Προστασίας Προσώπων που Αναφέρουν Παραβάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025», πρακτικά θα είναι η εναρμόνιση της Κύπρου με συγκεκριμένο κανονισμό κατά τον οποίο όλες οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν οριζόντιες, ομοιόμορφες και αναλογικές ποινές για παραβιάσεις των κυρώσεων που επιβάλλονται.
Στην Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια για δημιουργία της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, μίας μονάδας που αν και δεν έχει οποιαδήποτε ποινή στην Κύπρο, χρονικά θα έπρεπε να την είχε ιδρύσει. Στις 20 Μαΐου εστάληκε προς αυτό το σκοπό από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετική επιστολή προς την Κύπρο, ωστόσο δεν είναι σε κάποια χρονική παράβαση ακόμα, νοουμένου ότι συζητά την δημιουργία την Αρχής με κατ’ άρθρο συζήτηση στην Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί πως, η μονάδα αυτή δεν θα αντικαταστήσει άλλες μονάδες / επαγγελματικές μονάδες που ο καθένας / η καθεμία έχει ευθύνη στον τομέα των αρμοδιοτήτων του για να προχωρά σε επιβολή κυρώσεων.
Το θέλει η Κυβέρνηση
Υπενθυμίζεται ότι, από το Υπουργικό πέρασε στις 16 Απριλίου 2025 πέρασε μέσω της έγκρισης του σχετικού νομοσχεδίου, η δημιουργία της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων (ΕΜΕΚ) ως νέα Διεύθυνση στο Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση «πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με στόχο τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε διεθνείς προκλήσεις και την ενίσχυση της φήμης και αξιοπιστίας της Κύπρου».
Η νέα Μονάδα θα συγκεντρώνει και θα ενισχύσει τις αρμοδιότητες δύο υφιστάμενων δομών – της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κυρώσεων (ΣΕΟΚ) και της Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων (ΜΕΚ) – δημιουργώντας έναν κεντρικό μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης οικονομικών κυρώσεων.
Καταληκτικά, όπως έχει ειπωθεί, η Μονάδα θα διατηρεί στενή συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες στην Κύπρο, καθώς και με διεθνείς αρχές και οργανισμούς, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ανταλλαγή πληροφοριών και τη διασύνδεση με παγκόσμια δίκτυα εφαρμογής κυρώσεων.
Η συζήτηση για την υιοθέτηση του κανονισμού και στην Κύπρο, θα συνεχιστεί.