ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς ο Μπιλ Γκέιτς έπεσε από την κορυφή του κόσμου

Φέτος ήταν η πρώτη φορά από το 1991 που δεν βρέθηκε στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση της λίστας του Forbes

Money Review

Η φετινή λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου δίνει στον Μπιλ Γκέιτς την 4η θέση και περιουσία 134 δισ. δολαρίων. Για οποιονδήποτε άλλο, θα ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα. Για τον ιδρυτή της Microsoft, είναι μία αποτυχία.

Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, δηλαδή από το 1991, που ο Μπιλ Γκέιτς δεν βρίσκεται στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση της λίστας.

Τα 23 δισ. ευρώ που έβγαλε μέσα στον τελευταίο χρόνο ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος δεν ήταν αρκετά για να φτάσει τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, τον CEO της Tesla Ίλον Μασκ και τον επικεφαλή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Οι περιουσίες των τριών πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου έφτασαν σε νέα ύψη, καθώς ανέβηκαν οι μετοχές των εταιρειών τους.

Όμως, το χρηματιστήριο δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Γκέιτς έπεσε από την 2η θέση της λίστας, όπου βρισκόταν πέρυσι. Ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του –μετοχές αξίας τουλάχιστον 5,7 δισ. δολαρίων- πήγαν στην πρώην σύζυγό του, Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, αφότου το ζευγάρι ανακοίνωσε το διαζύγιό του, τον Μάιο.

Εάν ο Γκέιτς είχε σώσει τον γάμο του, θα ήταν πλουσιότερος από τον Ζάκερμπεργκ και στο Νο3 της λίστας του Forbes.

Η ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου

Σχεδόν το ένα τέταρτο από την περιουσία του Μπιλ Γκέιτς προέρχεται από το 1,3% της Microsoft το οποίο υπολογίζεται ότι διατηρεί. Το ποσοστό αυτό άξιζε 31 δισ. δολάρια στις 3 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημερομηνία που χρησιμοποίησε το Forbes για την κατάρτιση της λίστας. Ο υπόλοιπος πλούτος του προέρχεται από την επενδυτική εταιρεία του, Cascade Investment LLC αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως το αξίας 143 εκατ. δολαρίων κτήμα του, το «Xanadu» στην Μεντίνα της Ουάσιγκτον.

Μέσω της Cascade, ο Γκέιτς κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό της Four Seasons Hotels, το 14% της εταιρείας πωλήσεων αυτοκινήτων AutoNation, μετοχές της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων Republic Services, της εταιρείας τρακτέρ Deere & Co. και πολλών ακόμα επιχειρήσεων.

Σήμερα, η σύνθεση της περιουσίας του Γκέιτς μοιάζει πολύ διαφορετική από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λίστα του Forbes, το 1986, δηλαδή τη χρονιά που η Microsoft μπήκε στο χρηματιστήριο.

Τότε, ο Γκέιτς κατείχε το 45% της Microsoft και η συνολική του περιουσία άγγιζε τα 315 εκατ. δολάρια. Τον επόμενο χρόνο, η εκτίναξη της μετοχής της εταιρείας του τον έκανε τον νεότερο δισεκατομμυριούχο του κόσμου, αφού στα 31 του χρόνια, είχε περιουσία 1,25 δισ. δολαρίων.

Από τότε, η πορεία του ήταν μόνο ανοδική. Η Microsoft ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια σε τζίρο για πρώτη φορά το 1990 και το 1991, ο Γκέιτς εκτινάχθηκε στην 2η θέση της λίστας του Forbes, από την 16η. Το 1992 έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική, με περιουσία 6,3 δισ. δολαρίων.

Όταν αποχώρησε από τη θέση του CEO, το 2000, η περιουσία του μειώθηκε για πρώτη φορά, αν και παρέμεινε στην κορυφή της λίστας του Forbes. Η μετοχή της Microsoft «σκόνταψε» με το σκάσιμο της φούσκας των dot com, την ίδια εποχή που η εταιρεία αντιμετώπιζε κατηγορίες περί μονοπωλίου στις ΗΠΑ. Το 2000, ο Γκέιτς μεταβίβασε μετοχές της Microsoft αξίας 20 δισ. δολαρίων στο Bill and Melinda Gates Foundation, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο την περιουσία του.

Παρότι το ίδρυμα των Γκέιτς έγινε ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός του κόσμου, ο ίδιος ο επιχειρηματίας διατήρησε τον τίτλο του πλουσιότερου έως το 2017.

Το 2018, ο Μπέζος τον ξεπέρασε για πρώτη φορά και το 2020 ο Μασκ τον έριξε στην τρίτη θέση. Τον Αύγουστο, ο Γκέιτς έπεσε κάτω από τον Ζάκερμπεργκ, κυρίως λόγω του κόστους του διαζυγίου του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X