ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε στάση αναμονής η ΕΚΤ

Οι νέες μεταλλάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή ανησυχίας, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα lockdowns.

Kathimerini.gr

Στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ μάλλον θα περιορίσει τις αλλαγές της νομισματικής της πολιτικής στο επίπεδο των εξαγγελιών και θα αφήσει για αργότερα τις αποφάσεις για τις αγορές ομολόγων. Αυτή είναι η εκτίμηση των οικονομολόγων του Bloomberg, που θεωρούν πως η Τράπεζα θα περιμένει να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Τα στελέχη της ΕΚΤ θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν τη φρασεολογία τους για τα επιτόκια, τις αγορές ομολόγων και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο τους στη νέα στρατηγική για τον πληθωρισμό, που επιτρέπει μια ήπια αύξηση των τιμών κατά περισσότερο από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα. Οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και οι Κάρστερν Μπρζέσκι της ING και Μπας βαν Γκέφεν της Rabobank, περιμένουν κάποιο νεύμα της Τράπεζας που να δηλώνει ότι θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα η στήριξη της οικονομίας. Σύμφωνα με τον Κρίστινα Τόντμαν, οικονομολόγο της DekaBank, η εφαρμογή της νέας στρατηγικής που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ «πρέπει να επιβεβαιώσει πως είναι ακόμα μακριά η έξοδος από τις μη συμβατικές πολιτικές». Περίπου το 52% των ερωτηθέντων προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα εξαντλήσει το πρόγραμμα του 1,85 τρισ. ευρώ κατά της πανδημίας, ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Ιουνίου που δεν υπερέβαινε το 40%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα προέβλεψαν πως οι μηνιαίες αγορές ομολόγων θα μειωθούν κατά 5 δισ. ευρώ στα 75 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, όταν θα υπάρχει λιγότερη ρευστότητα στις αγορές προτού αρχίσουν να περιορίζονται οι δαπάνες περισσότερο τον Οκτώβριο. Το πρόγραμμα αναμένεται, πάντως, πως θα λήξει τον Μάρτιο, βάσει του σχεδιασμού του, και οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα ενημερώσει τις αγορές τρεις μήνες νωρίτερα ότι επίκειται ο τερματισμός του. Η έρευνα καταλήγει, άλλωστε, στο συμπέρασμα πως η Τράπεζα θα αυξήσει τον Απρίλιο τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος από τα 20 δισ. ευρώ τον μήνα σε 30 δισ. ευρώ τον μήνα προκειμένου να αμβλύνει τη μετάβαση στην πολιτική μετά την κρίση.

Ο Ιγνάζιο Βίσκο, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, εξέφρασε μέσα στην εβδομάδα την εκτίμηση ότι δεν θα επιβληθεί περιοριστική νομισματική πολιτική «για μεγάλο χρονικό διάστημα», δεδομένου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς και δεν έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού αποτελούν την κυριότερη πηγή ανησυχίας, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα lockdowns και να υπονομεύσουν την οικονομία της Ευρωζώνης μετά τις ρωγμές στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξακολουθούν να πλήττουν πολλές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα εξωθούν τις τιμές ανοδικά και εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση