ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 17-18 Ιουλίου Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το Ταμείο

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU

Kathimerini.gr

Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία στις 17-18 Ιουλίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Αντικείμενο της συνάντησης –της πρώτης στις Βρυξέλλες μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τον περασμένο Φεβρουάριο– θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. (το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7) και το πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU. Η Σύνοδος θα ξεκινήσει την Παρασκευή γιατί στις 16/7 ο κ. Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ θα βρεθούν στη Μαδρίτη για να παραστούν σε τελετή μνήμης για τις 28.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία εξαιτίας του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει συνδυαστική πρόταση για το ΠΔΠ και για το Next Generation EU συνολικής αξίας 1,85 δισ. ευρώ, που προβλέπει μεταξύ άλλων 500 δισ. επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ για δάνεια. Όπως έγινε σαφές στην τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας, ορισμένα κράτη-μέλη, όπως οι «φειδωλοί 4» –Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία– και η Φινλανδία εκφράζουν αντιρρήσεις για το ύψος των επιχορηγήσεων και θεωρούν ότι το Next Generation EU πρέπει να είναι διετούς και όχι τετραετούς διάρκειας.

Ευρωπαίος διπλωμάτης προειδοποιεί ότι θα επιδείξει κακή πίστη μια τακτική «σαλαμοποίησης» της διαπραγμάτευσης εκ μέρους των χωρών που επείγονται λιγότερο για την επίτευξη συμφωνίας (όπως οι «φειδωλοί»). «Το πλαίσιο πρέπει να είναι η αποδοχή των βασικών παραμέτρων της πρότασης της Κομισιόν όσον αφορά το μέγεθος, την αρχιτεκτονική και τα βασικά χαρακτηριστικά, ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση επί των λεπτομερειών, οδηγώντας σε συμφωνία μέσα στον Ιούλιο», τονίζει η συγκεκριμένη πηγή. Ο κ. Μισέλ αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να καταθέσει τη δική του πρόταση, επί τη βάσει της οποίας θα ακολουθήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα, με βάση την πρόταση της Κομισιόν, προβλέπεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Next Generation EU (22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X