ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση με 10 ηγέτες διοργανώνει ο Μισέλ στον α΄γύρο διαβουλεύσεων

Το βράδυ της Παρασκευής, οι διαβουλεύσεις σταμάτησαν μετά το δείπνο, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στις 23.30 το βράδυ ώρα Βρυξελλών

ΚΥΠΕ

Συνάντηση με τους ηγέτες της Δανίας, της Αυστρίας, των Κάτω Χωρών, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, τη Γαλλία, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν, διοργανώνει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε έναν πρώτο γύρο διαβουλεύσεων μετά τη διακοπή της ολομέλειας. Στη συνέχεια, στη συνάντηση προστέθηκε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μισέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο Μισέλ είναι ήδη αποδεκτό από 22 από τα 27 Κράτη Μέλη, υπό τον όρο να είναι αυτές οι τελευταίες περικοπές. Η Ιταλία και η Ισπανία δέχονται επίσης τη ρύθμιση για το "χειρόφρενο" εκταμίευσης κονδυλίων. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Φιλανδία και Σουηδία δεν έχουν πεισθεί ακόμη. Η Φινλανδία έχει δηλώσει ωστόσο πρόθεση για συμβιβασμό.

Τι περιλαμβάνει η συμβιβαστική πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Νέα διακοπή ανακοινώθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά από μιάμιση ώρα συνεδρίασης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Σ. Μισέλ, ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει τώρα νέες διμερείς και πολυμερείς διαβουλεύσεις με τα Κράτη Μέλη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Σ. Μισέλ μετέφερε στους ηγέτες πρόταση που διατηρεί τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης με 450 δισ. ευρώ ως επιχορηγήσεις και 300 δισ. ευρώ ως δάνεια.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία, αλλά και ένα μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει σε οποιαδήποτε χώρα να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων αν έχει αντιρρήσεις σχετικά με το αν τα κονδύλια χρησιμοποιούνται σωστά από τους αποδέκτες τους.

Η πρόταση για το "φρένο κονδυλίων" περιέχει ακόμη πολλές ανεπίλυτες τεχνικές λεπτομέρειες.

H κλείδα κατανομής παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση - κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.

Ο Πρόεδρος Σ.Μισέλ πρότεινε, τέλος, μειώσεις 5+5 δισ.ευρώ στα ταμεία συνοχής και αγροτικής ανάπτυξης και αύξηση 15 δισ. ευρώ των κονδυλίων μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση