ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ακίνητα του Συνεργατισμού επί τάπητος στην Επ. Ελέγχου

Μέλη της Επιτροπής θέλουν να υπάρξει ενημέρωση για το που βρίσκεται η δέσμευση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει ακίνητα σε δήμους και κοινότητες

ΚΥΠΕ

Το θέμα των ακινήτων του Συνεργατισμού τέθηκε την Πέμπτη επί τάπητος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με τα μέλη της Επιτροπής να ζητούν ενημέρωση για το που βρίσκεται η δέσμευση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει ακίνητα, τα οποία ανήκουν στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε δήμους και κοινότητες.

Παράλληλα, οι βουλευτές ζήτησαν ενημέρωση από την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) για την ενέργειά της να προχωρήσει σε πώληση αριθμού τέτοιων ακινήτων μέσω πλειστηριασμού.

Επιπλέον, η Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε το θέμα της ενδεχόμενης απώλειας Κρατικών Εσόδων από την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πώληση ακινήτων, τα οποία ανήκουν στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε πως ο φορολογούμενος πλήρωσε 3,5 δις για να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας, προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα η απόδοση της ΚΕΔΙΠΕΣ, παρά τα ζητήματα που προκύπτουν, είναι ικανοποιητική.

Εξέφρασε την άποψη πως η ορθή διαχείριση πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί και διατύπωσε τη θέση πως με ορθή διαχείριση σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της οικονομίας, τα χρήματα που έδωσαν οι φορολογούμενοι θα επιστραφούν στους φορολογούμενους.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυρίδης είπε πως δεν διαφωνεί με την παρατήρηση του Γενικού Ελεγκτή ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορούσε με προσφορές να αναθέσει και σε άλλες εταιρείες τη διαχείριση των περιουσιακών της πρώην Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και να μην περιοριστεί μόνο στη συνεργασία με την Αλταμίρα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι «ενόσω ψάχνουμε τα πράγματα σε σχέση με τη χρεωκοπία του Συνεργατισμού το μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος των κυβερνώντων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο», για να σημειώσει πως «η Κυβέρνηση σε διαφορετικούς χρόνους για τα ίδια ερωτήματα έδωσε διαφορετικές απαντήσεις, τόσο για τα ακίνητα του Συνεργατισμού, όσο και για τη διαχείριση των ακινήτων του Συνεργατισμού, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κάκιστη συμφωνία που έχει συνάψει η Κυβέρνηση με την Ελληνική Τράπεζα, για να ξεπουλήσει τον Συνεργατισμό και την ίδια ώρα να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ οι πολίτες, ώστε να φαγωθεί ο Συνεργατισμός και να σωθεί μια ιδιωτική τράπεζα».

«Η κυβέρνηση σε διαφορετικούς χρόνους, για τα ίδια ερωτήματα προφανώς έλεγε ψέματα, παραπλανούσε τη Βουλή και την κοινωνία, για να καλύψει το μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος με αποτέλεσμα κάποιοι να βολευτούν, μεγάλα συμφέροντα να εξυπηρετηθούν και την ίδια ώρα να χάσει η οικονομία και η κοινωνία μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της που είναι ο Συνεργατισμός», είπε.

Όπως σημείωσε η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ πρόσθεσε πως έγιναν πολλές ερωτήσεις προς τους διάφορους αρμόδιους, σχετικά με τα ακίνητα του Συνεργατισμού -και όχι μόνο- και την ίδια ώρα είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανέλαβε την διερεύνηση συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης των ακινήτων και τελικά ποιος είναι ο διαχειριστής των ακινήτων.

Η Κυβέρνηση, είπε, «προηγουμένως μας έλεγε ότι είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ. Τώρα προκύπτει να είναι η Altamira. Πραγματικά διερωτόμαστε που βρίσκεται η αλήθεια. Εμείς θα αναζητήσουμε την αλήθεια, έστω και αν η κυβέρνηση συνεχίσει να λέει ψέματα».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου «μας έχει προκαλέσει θλίψη και απογοήτευση», για να συμπληρώσει ότι «φαίνεται πως αυτή η ιστορία, από όπου την πιάσεις, είναι βρωμιά και δυσωδία».

«Κυριάρχησε η λογική να φάμε όλοι με μεγάλες κουτάλες, άλλος με μεγάλες κουτάλες, άλλος με μικρά κουταλάκια. Δεν ξέρεις από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις στην καταγραφή του μεγάλου αυτού σκανδάλου, που λέγεται Συνεργατισμός ακόμα και στην πτυχή της διαχείρισης των υπολειμμάτων του Συνεργατισμού», είπε.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι «όπως συνέβη και στη διαχείριση των υπολειμμάτων της Λαϊκής Τράπεζας φαίνεται ότι επικρατεί η ιδιοτέλεια, η εξυπηρέτηση των προσωπικών συμφερόντων και η αισχροκέρδεια», για να σημειώσει ότι «θα συνεχιστεί η διερεύνηση του θέματος αυτού, για να αναδείξουμε ακριβώς τις ευθύνες αυτών, οι οποίοι επέτρεψαν και στην περίπτωση της διαχείρισης της περιουσίας του Συνεργατισμού να μιλούμε για ακόμα ένα σκάνδαλο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση