ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την Παρασκευή τα νεότερα για το επίδομα θέρμανσης

Στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με δύο αιτήματα ο Επίτροπος ορεινών κοινοτήτων Γιαννάκης Παπαδούρης

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Έχοντας υπό μάλης δύο αιτήματα που σχετίζονται με το κόστος της θέρμανσης για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού την Παρασκευή ο αρμόδιος Επίτροπος Γιαννάκης Παπαδούρης. Αιτήματα τα οποία ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης της 16ης Ιανουαρίου μεταξύ του Επιτρόπου ορεινών περιοχών και των ενδιαφερόμενων πλευρών και που αφορούν στην προώθηση και εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής που προτείνεται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, με κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση. Μέχρι να εγκριθεί και να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, οι ορεινές κοινότητες ζητούν ως ενδιάμεσο μέτρο, την επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης για το τρέχον έτος.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ανάγκες κάλυψης μέρους του κόστους θέρμανσης των ορεινών περιοχών, το αντίστοιχο ποσό που κατέβαλλε η κυβέρνηση μέχρι το 2012 ήταν συνολικά στα 5,5 εκατ., ευρώ.

Πέραν των 9 εκατ., για να ζεσταθούν

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι για την περίοδο του 2017, το κόστος του ηλεκτρισμού τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, αλλά και για τον οδικό φωτισμό στις ορεινές περιοχές, κόστισε 17 εκατ., ευρώ. Για το πετρέλαιο θέρμανσης το κόστος ανήλθε στα 5,4 εκατ., ευρώ, για την βιομάζα και τον ξυλάνθρακα δαπανήθηκαν άλλα 2 εκατ., ευρώ, ενώ για το υγραέριο το κόστος ανήλθε στα 1,9 εκατ., ευρώ. Αν συνυπολογιστούν τα δύο τελευταία ποσά τότε το κόστος θέρμανσης ξεπερνά τα εννέα εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος του ηλεκτρισμού.

Φωτοβολταϊκά και ενεργειακά τζάκια

Σημειώνεται ότι η εισήγηση του Επιτρόπου την οποία έθεσε ενώπιον των εκπροσώπων των ορεινών περιοχών είναι η εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής, κατά τρόπο ώστε να εφαρμόζεται και η εθνική υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτείνεται σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και η αντικατάσταση των τζακιών στις ορεινές κατοικίες, με ενεργειακά τζάκια τα οποία μπορούν να εξοικονομήσουν το 1/3 της ποσότητας των ξύλων.

Οι προτάσεις στηρίζονται στο σκεπτικό ότι η όποια δαπάνη πρέπει να είναι παραγωγική και αποτελεσματική και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην βάση τους και σε μόνιμη βάση. Η εισήγηση που θα τεθεί ενώπιον υπουργικού συμβουλίου είναι να παραχωρηθεί ποσό ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα κατανεμηθεί ισόποσα σε ορίζοντα πενταετίας, και με το οποίο θα επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων και η εγκατάσταση ενεργειακών τζακιών. Η στρατηγική για την ανάπτυξη ορεινών περιοχών προχωρά ένα βήμα παραπέρα και παραθέτει 25 σημεία στα οποία θα μπορούν να δημιουργηθούν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Μεταξύ αυτών η περιοχή Σολέας, Μαραθάσας και Πάχνας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση