ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα τετ α τετ στην καρδιά των εξελίξεων

Τυγχάνει διαφόρων ερμηνειών η συνάντηση Αβέρωφ - Άντρου στην καρδιά του προεκλογικού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Επικοινωνιακό τέχνασμα ενόψει βουλευτικών εκλογών ή συνάντηση με ουσία για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού; Αυτό είναι το ερώτημα που εγείρεται τις τελευταίες μέρες στα κομματικά πηγαδάκια, μετά και από την πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και της άτυπης πενταμερούς που θα ακολουθήσει στις 27 με 29 Απριλίου. Πέραν όμως τούτου, και στην Πινδάρου αλλά κυρίως στην Εζεκία Παπαϊωάννου γίνεται συζήτηση κατά πόσο συμφέρει προεκλογικά στα δύο κόμματα να παρουσιάζονται ότι συνεννοούνται στο Κυπριακό.

Πολιτική ισότητα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε προχωρήσει την προηγούμενη βδομάδα σε μία σειρά δηλώσεων για το Κυπριακό, αρχής γενομένης, ότι η δική μας πλευρά θα πρέπει να δεχτεί την πολιτική ισότητα για να σώσουμε την Αμμόχωστο. Μία τοποθέτηση που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, δεδομένου ότι η πολιτική ισότητα υπάρχει στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών από τις αρχές του 90. Τυγχάνει συνεπώς ποικίλων αναγνώσεων αυτή η τοποθέτηση:

Ότι είναι μία κίνηση διαφοροποίησης από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αμφισβητώντας τη σύγκλιση για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο έκανε πολλούς να δώσουν την ερμηνεία πως αμφισβητεί την πολιτική ισότητα. Καθόλου τυχαίο ότι συναγερμικοί κύκλοι είχαν πολλές φορές στο παρασκήνιο αντιδράσει με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστελνε το μήνυμα διαφωνίας με την πολιτική ισότητα.

Ότι βάσει του σκληρού ακροατηρίου στο Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι έτοιμος για περισσότερες παραχωρήσεις.

Η ανάγκη για αλλαγή ατζέντας, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα βρίσκονται στη γωνιά λόγω της συζήτησης για τη διαφθορά. Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση έγινε μετά και τη δημοσκόπηση της «Κ» που καταδείκνυε μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος και της κυβέρνησης εξαιτίας των χειρισμών, τόσο στο Κυπριακό όσο και γύρω από το κεφάλαιο της διαπλοκής και διαφθοράς. Στον Συναγερμό, είδαν με ενδιαφέρον το γεγονός ότι το μεταναστευτικό ζήτημα που στο παρελθόν αποτέλεσε κύριο σημείο συζήτησης, δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στην Κύπρο. Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τον ΔΗΣΥ, είναι η διαρροή ψηφοφόρων από τον ΔΗΣΥ, στο Κίνημα Οικολόγων αλλά και η νεοσυσταθείσα Κίνηση για την Αμμόχωστο η οποία θα έχει ψηφοδέλτιο σε όλες τις επαρχίες. Ανάγκη συνεννόησης στο Κυπριακό ενόψει εξελίξεων. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Αβέρωφ Νεοφύτου προχωρά σε δραματικές εκκλήσεις για συναίνεση στο εσωτερικό. Το είχε κάνει και το φθινόπωρο του 2018, όταν έκανε λόγο για τσουνάμι στο Κυπριακό. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει το περασμένο Σάββατο σε συνέντευξή του στο alphanewslive όταν σε δραματικούς τόνους μίλησε για το σενάριο διχοτόμησης, αλλά και η συνάντηση που έχει σήμερα με τον Τουφάν Ερχιουρμαν του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τον πρώην Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Περί συναίνεσης

Η αλήθεια βεβαίως, είναι πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να περάσει το μήνυμα της συναίνεσης. Ότι δηλαδή μπορεί να τα βρει με τον Ενδιάμεσο στα οικονομικά ζητήματα και με το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Αυτό βεβαίως έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Πέραν του ότι ο ίδιος παρουσιάζεται το γεφυροποιό στοιχείο στα κύρια ζητήματα του τόπου, την ίδια στιγμή, προκαλεί ρήγμα στις καλές πλέον σχέσεις ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, δεδομένης και της σκληρότερης θέσης που έχει το κόμμα του Κέντρου στο Κυπριακό.

Το ερώτημα είναι τι αναμένεται να κερδίσει από τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Η συνάντηση δεν γίνεται και στο καλύτερο κλίμα, δεδομένων και των σφοδρών επικρίσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την περίπτωση της μαρίνας της Αγίας Νάπας και τη φερόμενη εμπλοκή του οικογενειακού περίγυρου του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και τις δηλώσεις του Βίκτωρα Παπαδόπουλου περί κίτρινης προπαγάνδας από το ΑΚΕΛ, που στόχο έχει να πλήξει την «εντιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας». Το ΑΚΕΛ, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», αντιδρά έντονα με τη βρετανική πρωτοβουλία που έχει κατατεθεί στη διαπραγματευτική ομάδα θεωρώντας πως αποτελεί συνομοσπονδιακό μόρφωμα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, από την άλλη, είχε χαιρετίσει το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα, καταδεικνύοντας πως δεν είναι αρνητικός σε κάτι τέτοιο. Δεν αποκλείεται συνεπώς το κύριο αντικείμενο συζήτησης να είναι το βρετανικό «σχέδιο».

Από πλευράς του, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να ακούσει. Όπως αναφέρουν στελέχη, δεν είναι αρνητικό το ότι περνά το μήνυμα, ότι χωρίς το ΑΚΕΛ, δεν υπάρχει συζήτηση γύρω από το Κυπριακό. Ούτε όπως λένε είναι σε θέση να αρνηθούν τη συζήτηση, έστω κι αν κάποιοι κύκλοι εντός της Εζεκία Παπαϊωάννου θεωρούν τακτικισμούς του Συναγερμικού Προέδρου αυτή τη συνάντηση. Δεν πέρασε βεβαίως απαρατήρητο το γεγονός ότι από τη βάση του ΑΚΕΛ υπάρχουν μουρμουρητά γι΄ αυτή τη συνάντηση και το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω. Το αν συνεπώς αυτό θα αποτελέσει ρίσκο για τα δύο κόμματα σε μία κρίσιμη εκλογική μάχη, θα φανεί το επόμενο διάστημα και σίγουρα από το πώς θα καταλήξει η άτυπη διάσκεψη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X