ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κουκουμάς: Πολιτική, όχι μόνο θεσμική, η σχέση Χριστοδουλίδη - ΕΛΑΜ

«Φτάνουν από παντού μηνύματα ότι το Προεδρικό ευνοεί ενίσχυση του ΕΛΑΜ»

Του Αντρέα Κημήτρη

«Η σχέση Χριστοδουλίδη-ΕΛΑΜ προφανώς είναι πολιτική και όχι μόνο θεσμική», δηλώνει στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, στον απόηχο της νέας σύγκρουσης του κόμματος με την κυβέρνηση, που προέκυψε μετά το φιάσκο του ΕΛΑΜ με το ψήφισμα στην Ευρωβουλή για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επισημαίνει ότι για τις βουλευτικές εκλογές φτάνουν από παντού μηνύματα ότι το Προεδρικό είναι σε ανοικτή επικοινωνία με το ΕΛΑΜ και ευνοεί την ενίσχυσή του. Διότι, όπως υποστηρίζει ο κ. Κουκουμάς, όλα καταλήγουν στις προεδρικές εκλογές και τους ευσεβείς πόθους του κ. Χριστοδουλίδη για επανεκλογή. Σχολιάζοντας την αντίδραση του ΔΗΚΟ για τις δηλώσεις του προέδρου Χριστοδουλίδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σημειώνει ότι δίκαια δυσφορεί το ΔΗΚΟ, αλλά τονίζει ότι είναι αργά για δυσφορίες, διότι όφειλαν να γνωρίζουν προτού τον «εφεύρουν» και τον εκλέξουν.

–Το ΑΚΕΛ έχει ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους τελευταία και με αφορμή τις θέσεις σας για παραίτηση ή παύση Χαρτσιώτη για την υπόθεση με τους κυνηγούς και για «ξέπλυμα» του ΕΛΑΜ από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη σχετικά με όσα έγιναν πρόσφατα στην Ευρωβουλή, η κυβέρνηση σάς κατηγορεί για προεκλογικές σκοπιμότητες.

–Οι τόνοι της αντιπολίτευσης αντιστοιχούν στις επιδόσεις της κυβέρνησης. Όταν ένας υπουργός συστηματικά δεν τα καταφέρνει στα καθήκοντά του, πάει σπίτι του. Αυτό επιτάσσει η λογική και το καλό του τόπου. Ο κ. Χαρτσιώτης συσσωρεύει αποτυχίες σε όλα τα πεδία. Από τις αποδράσεις στις φυλακές μέχρι τις λαμπρατζιές, από το οργανωμένο έγκλημα μέχρι την αθλητική βία και τώρα το κλείσιμο αυτοκινητόδρομου με άδεια της αστυνομίας. Τι θέλουν δηλαδή; Να τους χειροκροτούμε; Όσο για το ξέπλυμα του ΕΛΑΜ, ας απαντήσει στα συγκυβερνώντα κόμματα που αντιδρούν.

–Πάντως, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία.

–Όχι μόνο εμπλέκεται, αλλά εμπλέκεται σε όλες τις εκλογές. Στις περσινές δημοτικές, όχι εμείς, αλλά στελέχη της συγκυβέρνησης κατήγγειλαν το Προεδρικό για παρεμβάσεις υπέρ του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στον Στρόβολο. Για τις βουλευτικές, από παντού φτάνουν μηνύματα ότι το Προεδρικό είναι σε ανοικτή επικοινωνία με το ΕΛΑΜ και ευνοεί την ενίσχυσή του. Διότι όλα καταλήγουν στις προεδρικές και τους ευσεβείς πόθους του κ. Χριστοδουλίδη για επανεκλογή. Το ερώτημα είναι αν θα βρει χρόνο να κυβερνήσει. Διότι μέχρι σήμερα, αντί να κυβερνά είναι σε μόνιμη προεκλογική.

–Γιατί να θέλει ενίσχυση του ΕΛΑΜ;

–Υποθέτω, μπορεί να εξοφλούνται τα γραμμάτια του 2023 και να συνομολογούνται νέα.

–Νέα γραμμάτια για στήριξη Χριστοδουλίδη από το ΕΛΑΜ το 2028;

–Δεν μπορεί να αποκλειστεί τέτοιο σενάριο καθώς η σχέση Χριστοδουλίδη-ΕΛΑΜ προφανώς είναι πολιτική και όχι μόνο θεσμική.

–Εκφράστηκε πάντως δυσφορία από το ΔΗΚΟ για τη στάση του προέδρου Χριστοδουλίδη σχετικά με το φιάσκο του ΕΛΑΜ στην Ευρωβουλή. Σκέφτεστε την προσέγγιση ξανά με το ΔΗΚΟ;

–Δίκαια δυσφορεί το ΔΗΚΟ για τη στάση του κ. Χριστοδουλίδη που καλύπτει την Ακροδεξιά, αλλά τώρα είναι αργά για δυσφορίες. Όφειλαν να γνωρίζουν προτού τον «εφεύρουν» και τον εκλέξουν. Ως προς την περίπτωση προσέγγισης, προηγείται άλλο ερώτημα: Επιμένουν αυτές οι δυνάμεις στη δεξιά στροφή που έκαναν την τελευταία δεκαετία στην οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα, το Κυπριακό, την εξωτερική πολιτική;

–Το ΑΚΕΛ μιλά για αλλαγή, αλλά πώς θα την πετύχει χωρίς συμμάχους;

–Οι περασμένες Προεδρικές απέδειξαν ότι έχουμε σύμμαχο μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, η οποία χωρίς να ανήκει στην Αριστερά είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί μας για προοδευτική αλλαγή. Το αν θα ενωθούν και άλλα κόμματα, θα το αποφασίσουν τα ίδια. Και θα κριθούν για αυτό.

–Πρόσφατα, ασκήσατε κριτική στην κυβέρνηση για τα εργασιακά. Σας απάντησε παραθέτοντας στοιχεία που υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν βελτίωση της οικονομικής και εργασιακής κατάστασης και σας κατηγορεί ότι λέτε τη μισή αλήθεια.

–Το τέχνασμά τους βρίσκεται στο ποιους αριθμούς παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, πανηγυρίζουν ότι αυξήθηκε ο διάμεσος μισθός κατά 12%, όμως, αποσιωπούν ότι σε αυτό περιλαμβάνονται οι χιλιάδες υπάλληλοι που ήρθαν από το εξωτερικό σε εταιρείες λογισμικών, forex κτλ. με μισθούς πολλών χιλιάδων ευρώ. Ο μέσος Κύπριος εργαζόμενος δεν είδε ούτε τέτοιους μισθούς, ούτε τέτοιες αυξήσεις. Αντίθετα, η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων πανευρωπαϊκά. Διερωτώμαι όμως γιατί το Προεδρικό δεν τολμά να σχολιάσει διαπιστώσεις της ΣΕΚ για τα εργασιακά, αλλά απαντά μόνο στο ΑΚΕΛ. Όπως για παράδειγμα την πρόσφατη έρευνά της που κατέδειξε ότι το 44% των εργαζομένων θα σκεφτόταν να μεταναστεύσει για καλύτερο μισθό. Θα ήταν πιο παραγωγικό να απαντήσει η κυβέρνηση τι προτίθεται να κάνει για τα εργασιακά. Θα τροποποιήσει το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό ώστε να επεκταθεί η ΑΤΑ στους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα; Θα αυξήσει τον κατώτατο ώστε να ανταποκρίνεται στο κόστος ζωής; Τι θα κάνει για να επεκταθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Το ΑΚΕΛ προτείνει να θεσπιστεί η αρχή ότι κάθε επιχείρηση που λαμβάνει κρατικό χρήμα μέσα από σχέδια επιχορηγήσεων, θα πρέπει να εφαρμόζει συλλογική σύμβαση για τους εργαζομένους της.

–Όποτε η συζήτηση πάει σε οικονομικά ή και εργασιακά ζητήματα, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και ο ΔΗΣΥ επικρίνουν το ΑΚΕΛ για τις πολιτικές που εφάρμοσε, όταν κυβέρνησε και οδήγησε τον τόπο ουσιαστικά σε χρεοκοπία. Και απ’ ό,τι φαίνεται έχουν πέραση στην κοινωνία αυτά τα επιχειρήματα.

–Εκτιμώ ότι αυτά έχουν ολοένα και λιγότερη πέραση. Όταν σε ρωτούν τι θα κάνεις ως κυβέρνηση για τα προβλήματα της χώρας κι εσύ απαντάς για την προηγούμενη 15ετία, κάποια φάση το παραμύθι δεν πιάνει. Βέβαια, υπάρχει και κάτι άλλο. Όταν ρίχνουν την ευθύνη για την οικονομική κρίση στην τότε κυβέρνηση, δεν το κάνουν μόνο λόγω κομματικής αντιπαλότητας. Ο πρώτιστος λόγος είναι γιατί θέλουν να απενοχοποιήσουν τον πραγματικό ένοχο, τις τράπεζες. Είναι ιδεολογική αποστολή για τον ΔΗΣΥ η συγκάλυψη και η εξυπηρέτηση των τραπεζών. Πρώτα, τις ξεπλένουν για την κρίση και μετά τις προσκυνούν με τις νομοθεσίες που ψηφίζουν.

–Πάντως η πενταετία Χριστόφια φαίνεται ακόμη να σας «κυνηγά».

–Άλλο πράγμα η αντικειμενική αποτίμηση της πενταετίας Χριστόφια κι άλλο πράγμα η προπαγάνδα της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, του Συναγερμού και των τραπεζών.

–Ένα θέμα στο οποίο φαίνεται να είναι απομονωμένο το ΑΚΕΛ είναι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα η στρατηγική ενίσχυσης των σχέσεων με ΗΠΑ και Ισραήλ.

–Πάντως, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 55% των ερωτηθέντων διαφωνούν με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Δηλαδή, μπορεί σε επίπεδο κομμάτων το ΑΚΕΛ να είναι το μόνο που διαφωνεί με το δόγμα «ανήκομεν στη Δύση», αλλά σε επίπεδο κοινωνίας κάθε άλλο παρά μόνοι μας είμαστε. Για τον πόλεμο στη Γάζα, ό,τι άποψη κι αν έχει ο καθένας για το Μεσανατολικό, οι περισσότεροι Κύπριοι δεν δικαιολογούν τη σφαγή 15 χιλιάδων παιδιών. Αφού όμως οι κυβερνώντες διατείνονται ότι όλα αυτά ενισχύουν τη χώρα, διερωτώμαι, πώς νιώθουν, όταν, την ώρα που δίνουν γη και ύδωρ στις ΗΠΑ, βλέπουν τον Τραμπ να γλείφει από πάνω μέχρι κάτω τον Ερντογάν;

Αποστολή της Αριστεράς και κλειδί για ανάκαμψή της η κοινωνική ατζέντα


Οι Προεδρικές απέδειξαν ότι έχουμε σύμμαχο μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, που δεν ανήκει στην Αριστερά, αλλά είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί μας για προοδευτική αλλαγή. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

–Το ΕΛΑΜ φαίνεται να είναι το μόνο κόμμα που ενισχύεται. Τι θα σημαίνει για το ΑΚΕΛ αν χάσει τη δεύτερη θέση από το ΕΛΑΜ στις βουλευτικές;

–Το ερώτημα που αφορά όλους υπερβαίνει τα διακυβεύματα των εκλογών. Τι είδους κοινωνία θα είμαστε με μια νέα ενίσχυση της Ακροδεξιάς; Ποια αντιμετώπιση θα έχουν όσοι σκέφτονται διαφορετικά αν βρεθεί στην εξουσία η Ακροδεξιά; Η ιστορία δίνει απαντήσεις. Τι θα συμβαίνει στα σχολεία, στις γειτονιές και στους δρόμους; Βλέπουμε ήδη τα πρώτα δείγματα. Κανένας δεν θα μπορεί να ισχυριστεί στο μέλλον ότι δεν γνώριζε.

–Εσείς λέτε ότι είστε το μόνο κόμμα που από την αρχή και χωρίς αμφιταλαντεύσεις σταθήκατε απέναντι από το ΕΛΑΜ, όμως ο ΔΗΣΥ επιμένει ότι το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ ψηφίζουν μαζί στη Βουλή σε θέματα οικονομίας.

–Το ΕΛΑΜ ψήφισε προτάσεις μας μόνο όταν γνώριζε ότι δεν θα περνούσαν. Αντίθετα, όταν τα πράγματα είναι οριακά, επιστρέφει πάντα στο ιδεολογικό και ταξικό του μαντρί, στο πλευρό του Συναγερμού. Αποδεδειγμένα. Όταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν μπορούσε να περάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, το ΕΛΑΜ άλλαξε τοποθέτηση και τους έσωσε κι έκτοτε ψηφίζει τους προϋπολογισμούς και της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης. Μαζί ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ ψήφισαν το κλείσιμο του Συνεργατισμού. Και βεβαίως, τον Αναστασιάδη και τον Χριστοδουλίδη –με την οικονομική πολιτική που ακολουθούν– το ΕΛΑΜ τους εξέλεξε. Συνεπώς, όχι μόνο δεν είναι αντισυστημικό, είναι υποκατάστημα του συστήματος και συμπλήρωμα της Δεξιάς.

–Το ΑΚΕΛ πάντως δείχνει να μην μπορεί ούτε να διευρυνθεί και ότι τελικά το στοίχημα με την Κοινωνική Συμμαχία δεν έχει κερδηθεί.

–Τα αποτελέσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξαν το αντίθετο. Η Αριστερά είχε σημαντικές επιτυχίες κάνοντας συνεργασίες με ανθρώπους του προοδευτικού χώρου. Η Κοινωνική Συμμαχία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εκλογική σύμπραξη ορισμένων προσωπικοτήτων. Είναι μια πολιτική συμμαχία που κτίζεται βήμα-βήμα από τα κάτω της κοινωνίας και βασίζεται σε κοινές προγραμματικές αρχές για το πού θέλουμε να πάει ο τόπος.

–Πώς γίνεται να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση και τα κόμματα του Κέντρου που συγκυβερνούν, δεδομένων και των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο ΔΗΣΥ; Αν δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι τώρα, τότε πότε;

–Οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές δεν έρχονται με αυτοματισμούς, ούτε τα προβλήματα των άλλων κομμάτων σημαίνουν κατ’ ανάγκη πλεονέκτημα για εμάς. Είναι η δική μας δουλειά που θα φέρει αποτέλεσμα και γι’ αυτό είμαστε προσηλωμένοι στα προβλήματα που πιέζουν την κοινωνία, όπως τα εργασιακά, το στεγαστικό και οι «πράσινες» φορολογίες που θα γονατίσουν τον κόσμο. Αποστολή της Αριστεράς είναι η κοινωνική ατζέντα και εδώ είναι και το κλειδί για την ανάκαμψή της.

–Τι καινούργιο να αναμένει ο κόσμος από το Συνέδριο του ΑΚΕΛ;

–Ανανέωση και μαχητικότητα. Έτσι θα μπει το ΑΚΕΛ στον δεύτερο αιώνα της ζωής του και θα είναι έτοιμο να κερδίσει τις επόμενες μάχες.

–Θα παραμείνετε στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος; Κάνατε μια κουβέντα με τον κ. Στεφάνου; Θα θέλατε αυτή τη φορά να είστε και μέλος του Πολιτικού Γραφείου;

–Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε όταν έλθει η ώρα τους, μετά το Συνέδριο.

–Θα είστε ξανά υποψήφιος στις βουλευτικές;

–Αυτή είναι η πρόθεση, αλλά αποφάσεις θα πάρουμε μετά το καλοκαίρι.

–Το 2026 το ΑΚΕΛ γίνεται 100 χρόνων. Μπορεί ένα κόμμα που επί έναν αιώνα έχει την ίδια ιδεολογία και παραμένει κομμουνιστικό να εκφράζει το σύγχρονο και το προοδευτικό;

–Ναι, γιατί η ιδεολογία δεν είναι πουκάμισο που αλλάζεις με τη μόδα, ούτε εγχειρίδιο με οδηγίες. Είναι δύναμη δράσης κι έμπνευσης για το σήμερα και το αύριο. Βέβαια το κρίσιμο είναι τι εννοεί ο καθένας μας ως σύγχρονο και προοδευτικό. Για εμάς είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων, η ειρήνη και η επανένωση, η οικολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο αντιρατσισμός, η έγνοια για τον πολιτισμό και την επιστήμη, οι αξίες της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Κημήτρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Το Σάββατο η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Πως θα ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ