ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με πολιτική ουρά τα ψηφοδέλτια της Λευκωσίας

Δημοκρατικός Συναγερμός και ΔΗΚΟ έχουν βρει τους υποψήφιούς τους, στο ψάξιμο παραμένει το ΑΚΕΛ, που βρίσκεται βήματα πίσω

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί να είναι θέμα μερικών πινελιών η ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, όμως στο ΑΚΕΛ όλα βρίσκονται στον αέρα γύρω από το ποιοι θα περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα τα ΑΚΕΛικά στελέχη επικεντρώνονταν στην διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος παρά στη σύνθεση του ψηφοδελτίου. Η κάθε επαρχία έχει τη δική της σημασία, ωστόσο διαχρονικά η Λευκωσία αποτελεί και στις τρεις περιπτώσεις την μάχη των μαχών και εκεί επικεντρώνεται η προσοχή όλων. Είναι το γεγονός ότι αποτελεί την μεγαλύτερη επαρχία –συγκεντρώνει το 40% των ψηφοφόρων- οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Νεοφύτου Κυπριανού και Παπαδόπουλος κατεβαίνουν στην Λευκωσία, κάτι που αυξάνει αναπόφευκτα τον ανταγωνισμό, είναι όμως και ο συνωστισμός των πρωτοκλασάτων στελεχών στην επαρχία Λευκωσίας και η κατάταξη του καθενός θα έχει τη δική του σημασία για την επόμενη μέρα του κόμματος ξεχωριστά.

Η κατάταξη του Χάρη και των άλλων

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι τις κρούσεις και επαφές για το ψηφοδέλτιο, με αποτέλεσμα να μένουν σήμερα μόνο κάποιες εκκρεμότητες σε κάθε επαρχία. Η «Κ» είχε αποκαλύψει τον περασμένο μήνα το ψηφοδέλτιο του κόμματος και τα ονόματα που ακούγονται, ωστόσο το ψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, αφότου εγκριθεί από το ανώτατο συμβούλιο και μετά το ιδεολογικοπολιτικό και καταστατικό συνέδριο που θα γίνει με την αξιοποίηση της τεχνολογίας στις αρχές του Γενάρη, με πρόνοιες που θα προάγουν όπως λένε στελέχη τη διαφάνεια. Στη Λευκωσία, ωστόσο συνωστίζονται σχεδόν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη. Πέραν του Αβέρωφ Νεοφύτου που κατεβαίνει στη Λευκωσία, διεκδικεί εκλογή ο αναπληρωτής Πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης, επανεκλογή ο τρίτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Δημητρίου και οι νυν βουλευτές Μιχάλης Σοφοκλέους, Ξένια Κωνσταντίνου και Σάβια Ορφανίδου.

Μαζί του διεκδικούν ψήφο οι τέως πρόεδρος ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλάκτου, Μήνα Σαμψών, Στέλιος Κυθρεώτης, νομικός Δήμος Γεωργιάδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου Χρίστος Πάλλης, Πρόεδρος ΟΝΕ Μάριος Πελεκάνος, δημοσιογράφος Ανδρέας Ιωσήφ. Υποψηφιότητα θα βάλουν ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ Ανδρέας Πενταράς και ως αριστίδην ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Δημήτρης Λαμπριανίδης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο επίτροπος Αφερεγγυότητας Παύλος Ιωάννου έχει διαμηνύσει ότι δεν θα είναι τελικά υποψήφιος και σε αυτό ρόλο έπαιξε η εμπλοκή του στην επιτροπή που ερευνά τις πολιτογραφήσεις. Υποψηφιότητα δεν θα βάλει ούτε ο Χρύσανθος Φάκας, ο οποίος όπως λέγεται ενδιαφέρεται για τη δημαρχία Λευκωσίας. Στον ΔΗΣΥ οι υφιστάμενοι βουλευτές θα δώσουν τη δική τους μάχη για να διατηρήσουν την βουλευτική έδρα.

Ο ανταγωνισμός ενισχύεται πάντως καθώς στη μάχη ρίχνεται και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος κατά την προηγούμενη εκλογική μάχη ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Χάρης Γεωργιάδης επιδιώκει μία καλή κατάταξη και ιδιαίτερα την πρωτιά καθώς τον ενδιαφέρει να διαδεχθεί τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Μία καλή κατάταξη και δη η πρωτιά θα σιγήσει τις επικρίσεις που δέχτηκε για τον Συνεργατισμό και του επιτρέπει να διεκδικεί με αυτοπεποίθηση την ηγεσία του κόμματος. Ενδιαφέρον πάντως θα αποτελέσει ποια θα είναι η κατάταξη του Νίκου Τορναρίτη αλλά και του Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος έχει το δικό του ακροατήριο όπως διαφάνηκε στις εκλογές του 2016.

Επανεκλογή με αξιώσεις διεκδικούν οι δύο εκπρόσωποι του φιλελεύθερου ακροατηρίου Ξένια Κωνσταντίνου και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους αλλά και η Σάβια Ορφανίδου με τον καθένα να έχει το δικό του ακροατήριο. Το ενδιαφέρον βεβαίως στρέφεται και στα νέα πρόσωπα. Με την υποψηφιότητα του Φίλιου Φυλακτού επιδιώκεται να αποκατασταθούν οι σχέσεις ΔΗΣΥ και εκπαιδευτικών, ενώ η υποψηφιότητα Ανδρέα Πενταρά, θεωρείται η αντίστοιχη του τεχνοκράτη Σόλωνα Κασίνη. Δεν θα πρέπει να παραλείπεται πάντως πως ο ΔΗΣΥ διαχρονικά εκλέγει τους αριστίδην υποψηφίους του και γι’ αυτό τον λόγο η υποψηφιότητά του κ. Λαμπριανίδη αποκτά περεταίρω δυναμική.

Προχωρούν στο ΔΗΚΟ

Για το ΔΗΚΟ είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο, ωστόσο η «Κ» είχε αποκαλύψει τα ονόματα στις αρχές του μήνα. Στην επαρχία Λευκωσίας, εκτός από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, διεκδικεί επανεκλογή η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Εκλογή διεκδικεί το μέλος της γραμματείας και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Χρύσης Παντελίδης, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Μιχάλης Δαμιανός, ο νομικός Ολύμπιος Χριστοφή, ο Χρίστος Ροδιάς, ο μαθηματικός Γιάννης Λαζάρου, η Θεοδώρα Θεοδώρου, το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος Ανδρέας Γεωργιάδης, η πρώην πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων Ανδρούλλα Γεωργιάδου, η οποία το 2018 είχε ταχθεί με την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, η ηθοποιός Έλενα Παπαδοπούλου, η επιχειρηματίας Αγγελική Σάββα και ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Μάριος Μουγής.

Εκλογή διεκδικεί η γνωστή παρουσιάστρια και πρώην μοντέλο Γιώτα Κουφαλίδου ενώ πιθανή είναι και η υποψηφιότητα της αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου του ΔΗΚΟ Κατερίνας Χριστοφίδου. Στην επαρχία Λευκωσίας αυξάνεται ο ανταγωνισμός, αφενός γιατί το κόμμα επιδιώκει να αυξήσει κατά μία την έδρα όπως λένε στελέχη αλλά και εξαιτίας του ότι ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούτας έχει αποχωρήσει από το κόμμα μαζί του και ο αμέσως επόμενος σε σταυρούς προτίμησης το 2016 Αλέκος Τρυφωνίδης. Εκλογή με αξιώσεις μαζί με την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διεκδικεί ο Χρύσης Παντελίδης αλλά και ο Μιχάλης Δαμιανός. Η κατάταξη τους θα παίξει σίγουρα ρόλο για το εσωκομματικό σκηνικό την επόμενη μέρα. Η Γιώτα Κουφαλίδου έχει ήδη ξεκινήσει όπως λέγεται τον προεκλογικό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η υποψηφιότητα της κας Χριστοφίδου –αν τελικά κλειδώσει- η οποία είχε καταγράψει καλή παρουσία κατά τις ευρωεκλογές. Το δικό της ενδιαφέρον έχει η υποψηφιότητα του νομικού Ολύμπιου Χριστοφή, ο οποίος εκτός από βοηθός οργανωτικός και στενός συνεργάτης του Φύτου Κωνσταντίνου, αποτελεί την πιο αριστερή πτέρυγα του κόμματος και θεωρείται πως θα κινητοποιήσει πρώην στελέχη της Αναγέννησης που είτε είχαν απομακρυνθεί είτε έβλεπαν θετικά τις κινήσεις της ΔΗΠΑ.

Αργεί το ΑΚΕΛ

Oσο όμως κι αν τα άλλα δύο κόμματα έχουν ολοκληρώσει σχεδόν τα ψηφοδέλτιά τους, το ΑΚΕΛ βρίσκεται βήματα πίσω. Δεν είναι μόνο οι διαδικασίες που διαφέρουν και καθυστερούν τις όποιες εξελίξεις αλλά και το γεγονός ότι η ηγεσία ήταν επικεντρωμένη στην διεξαγωγή του συνεδρίου, το οποίο αναβάλλεται εκ νέου για το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή το πολιτικό γραφείο θα πρέπει να λάβει απόφαση κατά πόσο θα συμπεριλάβει τους επαρχιακούς γραμματείς στο ψηφοδέλτιο ή όχι. Πέραν τούτου, θα πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικές λόγω πανδημίας καθώς για το ψηφοδέλτιο χρειάζονται συνελεύσεις ομάδων που θα καθορίσουν το ψηφοδέλτιο. Στη Λευκωσία συνωστίζεται πάντως μία σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών. Πέραν του Άντρου Κυπριανού, στο ψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Γιώργου Λουκαΐδη, του εκπροσώπου τύπου Στέφανου Στεφάνου, επαναδιεκδικούν ο Άριστος Δαμιανού και η βουλεύτρια των νέων δυνάμεων Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Εκλογή με αξιώσεις– αν βεβαίως κλείσει η συζήτηση του κατά πόσο δικαιούνται ή όχι οι επαρχιακοί να συμπεριλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο– διεκδικεί ο επαρχιακός Λευκωσίας Κερύνειας Χρίστος Χριστοφίδης ο οποίος το 2016 ήρθε πέμπτος σε σταυρούς προτίμησης. Μεγάλη σημασία θα έχει για την επόμενη μέρα στο ΑΚΕΛ η κατάταξη. Ήδη τα ονόματα των Στεφάνου και Λουκαΐδη ακούγονται για την διάδοχη κατάσταση μετά την αποχώρηση του Άντρου Κυπριανού. Στους διαδρόμους πάντως ακούγονται για τη διαδοχή και οι Χρίστος Χριστοφίδης και Άριστος Δαμιανού. Η σειρά κατάταξής τους και η δημοτικότητα τόσο του ίδιου όσο και των υπολοίπων που ενδεχομένως να διεκδικήσουν θέση στη γραμματεία και το πολιτικό γραφείο θα παίξουν τον δικό τους ρόλο. Ενδιαφέρον για την Εζεκία Παπαϊωάννου θα έχει και η σειρά κατάταξης της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία στις βουλευτικές εκλογές του 2016 είχε έρθει πρώτη σε σταυρούς προτίμησης.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση