ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η έξοδος από το Μνημόνιο έριξε τους τόνους του προϋπολογισμού

Έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και απόψε αναμένεται η έγκριση του

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού να μη θύμιζε σε τίποτα την ένταση και τις αντιπαραθέσεις παλαιότερων χρόνων μεταξύ βουλευτών, ωστόσο, για άλλη μια φορά επικράτησαν ποτ πουρί δηλώσεις βουλευτών στον πρώτο προϋπολογισμό μετά και από την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Αν και η συζήτηση κινήθηκε σε ηπιότερους τόνους, οι πλείστοι βουλευτές επέλεξαν να τοποθετηθούν σε ζητήματα που νιώθουν περισσότερο άνετα και που βρίσκονται πρώτα στην πολιτική τους ατζέντα. Το Kυπριακό ήταν αυτό που επισκίασε για άλλη μια φορά τις τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.

Κάποιοι τοποθετήθηκαν επί της άμυνας, μερικοί για ζητήματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, άλλοι για υγεία άλλοι για ενεργειακά, λίγοι επί οικονομικών δεικτών και αναλύσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως από το βήμα της Bουλής διεφάνη για ακόμη μία φορά η διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα μεταξύ κυβερνώντων και αντιπολίτευσης.

Ο ΔΗΣΥ υπογράμμισε την σταθερή πορεία και την προοπτική που γεννάται από την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, ενώ η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πολιτικές λιτότητας, φτωχοποίησης και αντιαναπτυξιακά μέτρα. Η όλη συζήτηση αλλά και η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Η ιδεολογική αντιπαράθεση

Όπως και στους προηγούμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, έτσι και σε αυτόν, όσοι βουλευτές επέλεξαν να τοποθετηθούν επί της οικονομίας, παρατάχθηκαν σε δύο στρατόπεδα: Ο ΔΗΣΥ στην υπογράμμιση των προοπτικών σταθερότητας αλλά και στη σφοδρή επίθεση στις πολιτικές Χριστόφια. Το ΑΚΕΛ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση στην αποδόμηση του success story και στις πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης.
Το σήμα έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην εναρκτήρια ομιλία όπου δεν παρέλειψε να ψέξει την Αριστερά για «οικονομικό παραλογισμό». «Θέλω να απευθυνθώ στην αριστερά και όσους την ακολούθησαν στον οικονομικό παραλογισμό τα δύσκολα χρόνια.

Ναι, έχουμε τρομακτικές διαφορές στην ιδεολογία και την φιλοσοφία μας. Εμείς είμαστε υπερήφανοι για τις πολιτικές μας και τα αποτελέσματα που φέρνουν», ανέφερε προσθέτοντας πως μπορεί «να επιλέγουμε πάντα τον δύσκολο δρόμο, γιατί έτσι γνωρίζουμε ότι θα φέρουμε και το εθνικό αποτέλεσμα.

Μακάρι να μπορούσατε να ήσασταν και εσείς υπερήφανοι. Η Κύπρος και οι Κύπριοι δεν θα περνούσαν ότι έχουν περάσει», κατέληξε. Στο ίδιο πλαίσιο επίρριψης ευθυνών στην κυβέρνηση Χριστόφια και επισήμανσης των αλλαγών που επέρχονται, στάθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Ευθύμιος Δίπλαρος, Αντρέας Κυπριανού ενώ ο Νίκος Νουρής στάθηκε στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες καθυστερούν εξαιτίας μικροκομματικών συμφερόντων.

Η φτώχεια και η εξαθλίωση

Το ΑΚΕΛ μπορεί να φαίνεται συναινετικό στο Κυπριακό, ωστόσο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα ζητήματα οικονομίας. Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ έκαναν λόγο για ευημερία των αριθμών και φτωχοποίηση των πολιτών δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περικοπές στους μισθούς, στο προσφυγικό, σε ζητήματα υγείας και παιδείας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου τόνισε στην τοποθέτησή του ότι ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι μνημονιακός παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο. «Δεν είναι μεταμνημονιακός ο προϋπολογισμός, αλλά μνημονιακός», επεσήμανε ο Στέφανος Στεφάνου αναφέροντας πως δημιουργήθηκε από την «εδώ Τρόικα». Ο κ. Στεφάνου δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους κυβερνώντες πως με πρόσχημα την Τρόικα έχουν κουτσουρέψει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές πρόνοιες.

Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Άριστου Δαμιανού, ο οποίος σημείωσε: «Η φετινή συζήτηση διεξάγεται με ένα δεδομένο και μία πρόκληση. Το δεδομένο είναι η τυπική έξοδος από το μνημόνιο. Η πρόκληση είναι η αντικειμενική καταγραφή των ζημιών που άφησε η οικονομική κρίση και ένα σκληρό μνημόνιο, αλλά και η επούλωση των πληγών.

Φαίνεται πως οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού τούς αφήνουν παγερά αδιάφορους ως προς την πρόκληση. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί ο πανηγυρικός λόγος για τις βελτιωμένες σε κάποιους τομείς επιδόσεις της οικονομίας, την ισχνή ανάπτυξη (κυρίως) με ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελαφρά μείωση της ανεργίας», ανέφερε. «Η αλήθεια είναι μία: Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι. Άνεργοι, πτωχεύσαντες, δανειολήπτες που κινδυνεύουν με εκποίηση περιουσίας, ξεγελασμένοι κάτοχοι αξιογράφων, πεπλανημένοι από κάλπικες δεσμεύσεις εργαζόμενοι σε ημικρατικούς οργανισμούς, άτομα με αναπηρίες, μονογονιοί, συνταξιούχοι, φοιτητές που διέκοψαν σπουδές, μικροβιοτέχνες που οδηγήθηκαν στο κλείσιμο και την καταστροφή, επιχειρηματίες και καταθέτες που βρέθηκαν κουρεμένοι εν μία νυχτί».

Στο ίδιο πλαίσιο και η τοποθέτηση της Ελένης Μαύρου η οποία επεσήμανε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξαν χρόνια εφαρμογής μιας ακραίας και άδικης οικονομικής πολιτικής και ο προϋπολογισμός για το 2017 δεν πείθει ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί για περικοπές που «παίρνουν, σε κάποιες περιπτώσεις, καταστροφικές διαστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταστροφική που ζήσαμε το καλοκαίρι στη Σολιά», πρόσθεσε.

Γέφυρα το ΔΗΚΟ

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι εξαιτίας της πολιτικής του ΔΗΚΟ και της υπευθυνότητάς του, ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός. Δεν παρέλειψε να χαιρετήσει πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας όπως το ΕΕΕ, αλλά και να επισημάνει πως υπάρχει ακόμη δρόμος για την οικονομική σταθερότητα.

Η ΕΔΕΚ, από την άλλη, διά του Ηλία Μυριάνθους, επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός.

Τι είπαν οι νέοι

Ένα από τα χαρακτηριστικά του φετινού κρατικού προϋπολογισμού είναι το γεγονός ότι 22 από τους 56 βουλευτές, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε συζήτηση κρατικού προϋπολογισμού. Οι Άννα Θεολόγου και Ονούφριος Κουλλάς μίλησαν καθαρά οικονομικά μιας και συμμετέχουν και στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αποκατάστασης του κράτους με τον πολίτη και την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ενώ η Αννίτα Δημητρίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λάρνακα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα υπογράμμισε το γεγονός ότι από τον προϋπολογισμό του 2017 λείπουν οι αναγκαίες δαπάνες για το σύστημα δικαιοσύνης ενώ ο Νίκος Κέττηρος ξεκαθάρισε πως η διαχείριση της οικονομίας απαιτεί συναίνεση και σοβαρότητα όχι ετσιθελικές προσεγγίσεις χωρίς διάλογο, συνδιαβούλευση και αλληλοσεβασμό. Ο Πανίκος Λεωνίδου από το ΔΗΚΟ επέκρινε το γεγονός ότι ο φετινός προϋπολογισμός αποτελεί «φωτογραφία» του περσινού.

Προαναγγελθέν δημοψήφισμα στη Βουλή

Η εναρκτήρια ομιλία των πολιτικών αρχηγών του κρατικού προϋπολογισμού από το βήμα της Βουλής κατέδειξε ότι το Κυπριακό θα είναι για άλλη μια φορά πρώτο στην ατζέντα, επισκιάζοντας τις συζητήσεις για την οικονομία του τόπου, τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συζήτηση επί του Κυπριακού ήταν η δεύτερη που έγινε από το βήμα της Βουλής σε λιγότερο από τρεις βδομάδες, αυτή τη φορά με τις διαφωνίες να κλιμακώνονται. Ένας προϋπολογισμός που θύμιζε λίγο πολύ προεκλογικό ενός προαναγγελθέντος δημοψηφίσματος.

Χαρακτηριστική η δριμεία επίθεση των πολιτικών αρχηγών του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου κατά των χειρισμών Αναστασιάδη, καταλογίζοντάς του ανεπάρκεια, αναξιοπιστία και υποχωρήσεις.

Ο Άντρος Κυπριανού, από την πλευρά του, θέλησε να στείλει μήνυμα προς την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, πως το ΑΚΕΛ θα είναι το πρώτο που θα απορρίψει μία κακή λύση, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλησε να υπογραμμίσει τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές από μία σωστή συμφωνία.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X