ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμηχανία Αθήνας-Λευκωσίας με φόντο ένα πρωτοσέλιδο

Η αναφορά της αθηναϊκής «Εστίας» στα «7 Προεδρικά Πορτραίτα» του Κώστα Χατζηκωστή και η απόκλιση Λευκωσίας για τον ΙΜΟ

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στο πρωτοσέλιδο της έκδοσης της αθηναϊκής εφημερίδας «Εστία» για το σαββατοκύριακο 24ης-25ης Μαρτίου, ο βασικός αρθρογράφος, Μανώλης Κοττάκης αναφέρεται στην απόκλιση Αθήνας-Λευκωσίας σε ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών με φόντο την σχέση του πρώην ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κύρια είδηση της «Εστίας» βασίζεται στην επαυξημένη έκδοση του βιβλίου «6 Προεδρικά Πορτραίτα», του Κώστα Χατζηκωστή -που προσθέτει ένα 7ο πορτραίτο («7 Προεδρικά Πορτραίτα»), αυτό του Νίκου Αναστασιάδη.

Στη σελίδα 338 της επικαιροποιημένης εκδόσεως ο κ. Χατζηκωστής γράφει, αναφερόμενος στο διάλογο που είχε με τον κ. Αναστασιάδη: «Ρώτησα στη συνέχεια για τη “συμπαράσταση” της Ελλάδος. Επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν είναι στις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί να μη βρίσκει μπροστά της “το πρόβλημα της Κύπρου”. Αποκάλυψε ότι ο Μητσοτάκης τον βολιδοσκόπησε εάν θα ήταν διατεθειμένος να διακόψει το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, χάριν της επανέναρξης του διαλόγου. “Η αποκάλυψη αυτή έχει πολυσήμαντη αξία για τις προθέσεις και ίσως σχετικές αποφάσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως” παρατήρησα».

Το επίμαχο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» που έχει ως τίτλο «Βόμβες Αναστασιάδη εναντίον Μητσοτάκη» που βασίζεται στο βιβλίο του κ. Χατζηκωστή και που αποκαλύπτει διαφωνίες μεταξύ Αναστασιάδη και Μητσοτάκη.

Τα πεδία απόκλισης

Σύμφωνα με την «Εστία», ο κ. Χατζηκωστής φαίνεται πως έχει «λογοκρίνει όσο μπορούσε» τους διαλόγους του με τον πρώην ΠτΔ, Αναστασιάδη αλλά με βάση τα όσα καταγράφει στο βιβλίο του ο Έλληνας πρωθυπουργός «ήταν πρόθυμος να θυσιάσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να ηρεμήσει ο Ερντογάν και να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στα ελληνοτουρκικά». Τα σημαντικότερα πεδία απόκλισης φέρονται να εντοπίζονται στο ζήτημα των γεωτρήσεων της ΚΔ και στην όδευση των αγωγών φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάσσει το πάγωμα του γεωτρητικού προγράμματος της ΚΔ και την όδευση των κοιτασμάτων μέσω Τουρκίας -πάντα σύμφωνα με το βιβλίο που αναδημοσιεύει η «Εστία». Στο βιβλίο παρατίθεται ακόμη πως ο πρώην ΠτΔ, Αναστασιάδης θεωρούσε πιο έμπειρο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τον Αλέξη Τσίπρα και πιο αποτελεσματικό, ως ΥΠΕΞ, τον κ. Δένδια έναντι του προκατόχου του, κ. Κοτζιά.

Δεν σχετίζεται ο ΙΜΟ

Σε δημοσίευμα της «Εστίας» της 28ης Μαρτίου, ο κ. Κοττάκης επικαλείται την τήρηση αποστάσεων της Λευκωσίας (σ.σ. βλέπε σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου) στο ζήτημα της στήριξης της Αθήνας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ΓΓ του IMO (International Maritime Association) ως επιβεβαίωση της προδημοσίευσης του βιβλίου «7 Προεδρικά Πορτραίτα» και των διαφωνιών Μητσοτάκη-Αναστασιάδη.

Ωστόσο όπως αντιλαμβάνεται η «Κ» το ζήτημα για την Λευκωσία είναι πιο τεχνικό δεδομένου του εμπάργκο πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια που επιβάλλει η Άγκυρα εδώ και δεκαετίες. Εξάλλου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς σήμερα στο θέμα στήριξης της Αθήνας στην υποψηφιότητα της Άγκυρας αναφέροντας πως «οι εκλογές (σ.σ. στον ΙΜΟ είναι τον Ιούνιο, ακόμα υποβάλλονται υποψηφιότητες και πως την Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων. Έγινε μια ανταλλαγή υποστήριξης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αντιλαμβάνομαι ότι έγινε ή συμφωνήθηκε όταν μετέβη ο (ΥΠΕΞ της Ελλάδας) κ. Δένδιας στην Τουρκία με αφορμή τους σεισμούς». Τόνισε παράλληλα πως ενδεχόμενη ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών «είναι κάτι το οποίο θα αξιοποιήσουμε και εμείς». Σε κάθε περίπτωση η ΚΔ δεν μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ΓΓ του ΙΜΟ αλλά ούτε επηρεάζεται από τυχόν ανάληψή της.

Διάψευση Αναστασιάδη

Απάντηση σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας των Αθηνών με αναφορά στο όνομά του και εκείνο του Eλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη δίνει μέσω δήλωσής του ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του κ. Αναστασιάδη:

Αναφερόμενος σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ημερήσιας εφημερίδας των Αθηνών, ημερομηνίας 25ης Μαρτίου 2023, επιθυμώ προς αποκατάσταση της αλήθειας, να δηλώσω τα ακόλουθα:

(a) Το όλο δημοσίευμα βασίζεται σε ισχυρισμούς του εκδότη κ. Κωστή Χατζηκωστή που δυστυχώς διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα προβάλλει ως διαμηνυθέντα μεταξύ μας.

(β) Τα όσα ισχυρίζεται ότι ελέχθησαν για τις θέσεις του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή περί της αλλαγής έλευσης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, όχι μόνο δεν αληθεύουν αλλά και διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα και το άψογο και άριστον της συνεργασίας μεταξύ εμού και του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας καταγράφει.

Συνεπώς η όποια απόδοση αντεθνικών θέσεων, ή παρεμβάσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού στις πολιτικές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στις από κοινού συναποφασθείσες πολιτικές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι και απαράδεκτες και καταδικαστέες.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ αναφέρεται στο βιβλίο του Κωστή Χατζηκωστή 7 πορτρέτα και αναφέρεται το εξής:

Ὁ κ. Ἀναστασιάδης ἐξομολογήθηκε στόν κ. Χατζηκωστῆ ὅτι ὁ Ἕλλην Πρωθυπουργός προωθοῦσε τήν ἰδέα τῆς διακοπῆς τῶν γεωτρήσεων στήν Κύπρο, προκειμένου νά ἐξευμενισθοῦν οἱ Τοῦρκοι, καί ὅτι ἐτάσσετο ὑπέρ τῆς κατασκευῆς ἀγωγοῦ ἀερίου Ἰσραήλ – Τουρκίας, ὁ ὁποῖος θά παρέκαμπτε τήν Κύπρο! Στήν σελίδα 338 τῆς ἐπικαιροποιημένης ἐκδόσεως ὁ κ. Χατζηκωστῆς γράφει, ἀναφερόμενος στόν διάλογο πού εἶχε μέ τόν κ. Ἀναστασιάδη: «Ρώτησα στή συνέχεια γιά τή “συμπαράσταση” τῆς Ἑλλάδος. Ἐπανέλαβε ὅτι ἡ Κύπρος δέν εἶναι στίς προτεραιότητες τῆς ἐξωτερικῆς της πολιτικῆς. Πρόσθεσε ὅτι ἡ Ἑλλάδα κάνει ὅ,τι μπορεῖ νά μή βρίσκει μπροστά της “τό πρόβλημα τῆς Κύπρου”. Ἀποκάλυψε ὅτι ὁ Μητσοτάκης τόν βολιδοσκόπησε ἐάν θά ἦταν διατεθειμένος νά διακόψει τό γεωτρητικό πρόγραμμα τῆς Κύπρου, χάριν τῆς ἐπανέναρξης τοῦ διαλόγου. “Ἡ ἀποκάλυψη αὐτή ἔχει πολυσήμαντη ἀξία γιά τίς προθέσεις καί ἴσως σχετικές ἀποφάσεις τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως” παρατήρησα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση