ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αν. Κυπριανού στην «Κ»: Προδοσία η συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών

Ξένοι μου λένε πως ο Πρόεδρος συζητάει μαζί τους αυτά τα ζητήματα, λέει ο γ.γ του ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Οποιοσδήποτε διανοηθεί να μας πάρει προς την κατεύθυνση της συνομοσπονδίας ή των δύο κρατών διαπράττει μία προδοτική πράξη», λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ξεκαθαρίζοντας πως το ΑΚΕΛ θα τις πολεμήσει με όλη του τη δύναμη.

Ο ίδιος αποκαλύπτει πως μιλάει με πάρα πολύ κόσμο, με διπλωμάτες, με ξένα πολιτικά πρόσωπα και όλοι αυτοί λένε ότι ο Πρόεδρος συζητάει αυτά τα ζητήματα. Χαρακτηρίζει ανεύθυνο και πρόχειρο να συζητάει με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαλαρή ομοσπονδία τη στιγμή που, όπως λέει, δεν έχει επεξεργασμένη πρόταση για την αποκέντρωση εξουσιών και που σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού έχει συγχυσμένα στο μυαλό του τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες. Διερωτάται για ποιο λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν βγαίνει να διαψεύσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών σε μία σειρά ζητημάτων που μας αφήνουν εκτεθειμένους.

–Εκφράζατε έντονες ανησυχίες πριν από την έκθεση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Βάσει και των όσων καταγράφονται τελικά στην έκθεση να θεωρήσουμε πως οι ανησυχίες ίσως να ήταν υπερβολικές;
–Δεν είναι για την έκθεση που εκφράζαμε ανησυχίες, αλλά για τις ίδιες τις εξελίξεις.

–Η έκθεση δεν συνδέεται με τις εξελίξεις;
–Όχι, η έκθεση είναι περιγραφική. Κάνει το αναμενόμενο, αφήνει δηλαδή το παράθυρο των διαπραγματεύσεων ανοικτό, αλλά λέει κάποια πράγματα που είναι ανησυχητικά, όπως ότι ο χρόνος τελειώνει, ότι επείγει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν πρέπει να πάνε σε βάθος χρόνου και αυτό είναι ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά και προς τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος λειτουργεί με τον συγκεκριμένο τρόπο. Την ίδια στιγμή κάνει την αναφορά για τα ενεργειακά και αυτό πρέπει να μας κινητοποιήσει. Εγώ αναμένω από τον Πρόεδρο να εξηγήσει το πώς προτίθεται να χειριστεί αυτό το ζήτημα ενόψει των τουρκικών απειλών, αλλά και των κινδύνων που ελλοχεύουν. Δεν υπαινίσσομαι ότι θα πρέπει να τερματιστεί το ενεργειακό πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να εξηγήσει πώς το θωρακίζει, έτσι ώστε να μην μπορούν να υλοποιηθούν οι τουρκικές απειλές.

–Δεν το θωρακίζουν οι τριμερείς;
–Καθόλου. Αν επιχειρήσει η Τουρκία να προκαλέσει κρίση στην ΑΟΖ, όσοι έχουν συνεργασία μαζί μας θα μας στηρίξουν πολιτικά και διπλωματικά. Δεν πρέπει να αναμένουμε, όμως, ότι θα έρθει οποιοσδήποτε να πολεμήσει για εμάς στην ΑΟΖ μας. Η θωράκιση πρέπει να προέρχεται και από μας και η πιο ασφαλής θωράκιση είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Αναστασιάδης, δίχως να συνεννοηθεί με κανέναν, δίχως να είναι επαρκώς προετοιμασμένος, έθεσε και στον ίδιο τον γ.γ. γενικά και αόριστα και πιο καθαρά στον κ. Τσαβούσογλου την ιδέα του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Σήμερα, μετά από εβδομάδες που συναντήθηκε με τον κ. Τσαβούσογλου δεν έχει δώσει σάρκα και οστά σε αυτό που ονομάζει αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Πόσο ανεύθυνο και πρόχειρο είναι να πεις στον άλλο έλα να συζητήσουμε γι’ αυτό το θέμα, αν δεν έχεις επεξεργασμένη πρόταση και αν γνωρίζεις τις παρενέργειες που θα προκύψουν; Βέβαια υπάρχει και η άλλη εκδοχή να έχει στο μυαλό του τι θέλει και να μη μας το λέει. Αυτό είναι ίσως πιο επικίνδυνο.

–Διαφωνείτε κάθετα με την ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας;
–Σε ό,τι αφορά την ουσία δεν μπορώ να έχω άποψη, γιατί δεν ξέρω τι λέει ο κ. Αναστασιάδης. Ανησύχησα, ωστόσο, γιατί είναι προφανές πως ο Πρόεδρος συγχύζει τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες με τα όργανα που θα τις εφαρμόσουν. Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, γιατί είναι προφανές ότι τα έχει συγχυσμένα στο μυαλό του. Σε ό,τι αφορά την τακτική θεωρώ ότι είναι μια λανθασμένη κίνηση, γιατί αντί να δει τα έξι πιο σημαντικά κεφάλαια του Κυπριακού που μένουν ανοικτά, ο Νίκος Αναστασιάδης τα αφήνει στο περιθώριο αποφασίζει να συζητήσει ένα θέμα που ο γ.γ. θεωρεί κλειστό, τις εξουσίες και αρμοδιότητες.
Διερωτώμαι προς τι η κίνηση του Προέδρου. Δεν απαίτησε ούτε η Τουρκία ούτε η τ/κ κοινότητα να συζητήσουμε εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. Τα δέχτηκαν τα συμφώνησαν, τα θεωρούν κλειστά.

–Ως ΑΚΕΛ απορρίπτετε ιδέες έξω από το κουτί;
–Να ακούσουμε ποιες είναι αυτές οι νέες ιδέες. Εάν οδηγούν σε συνομοσπονδία ή δύο κράτη δεν υπάρχει περίπτωση το ΑΚΕΛ να συναινέσει. Θα τις πολεμήσει με όλη τη δύναμή του.

Να διαψεύσει τον Τσαβούσογλου

–Δεν θα γίνει πιο λειτουργικό το κράτος αν αποκεντρωθούν εξουσίες;
–Δηλαδή αν το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν θα είναι στο κεντρικό κράτος και θα είναι στις συνιστώσες οντότητες πώς θα καταστήσει το κράτος πιο λειτουργικό; Στα μείζονα ζητήματα ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής πώς θα αντιμετωπιστεί η λειτουργικότητα του κράτους; Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση περιορίζεται σε συνθήματα. Δεν είναι μόνο γι’ αυτόν τον λόγο που ανησυχούμε όμως. Ο Πρόεδρός μας είπε πως ο κ. Τσαβούσογλου στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη ζήτησε να συζητήσουμε είτε συνομοσπονδία είτε δύο κράτη και για να τα αποφύγει ο Πρόεδρος έκανε αυτή την κίνηση τακτικής για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Δεν καταλαβαίνω πώς θα το αποφύγει μετά και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να πει αν θέλει ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή δύο κράτη, δηλώνοντας έτοιμος να συζητήσει και τα τρία. Διαψεύδει συνεπώς ο κ. Τσαβούσογλου την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Διαψεύδει και την τοποθέτηση της κυβέρνησης, ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις λόγω των τοπικών εκλογών. Στο Κραν Μοντάνα που είχαν προεδρικές ήταν έτοιμοι να συζητήσουν και τώρα δεν μπορούν εξαιτίας των τοπικών εκλογών; Ο κ. Τσαβούσογλου είπε τις προάλλες πως η ε/κ πλευρά δεν θέλει να πάμε σε διαπραγματεύσεις πριν από τον Μάιο. Δεν άκουσα την κυβέρνηση να του απαντά δημόσια και παρακάλεσα την κυβέρνηση να του απαντήσει στις δημόσιες δηλώσεις.

–Άρα οι συνομιλίες παρατείνονται για τις ευρωεκλογές;
–Εγώ θα δώσω στον κ. Αναστασιάδη το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Όταν ο κ. Τσαβούσογλου βγαίνει και λέει ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που λέει ο κ. Αναστασιάδης δεν θα έπρεπε να του απαντήσει και να τον διαψεύσει; Δεν ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει η κυβέρνηση, όπως δεν νιώθει την ανάγκη να απαντήσει σε εκείνους ότι ο Πρόεδρος συζητά για δύο κράτη.

–Από τη δική σας ενημέρωση συζητά κάτι τέτοιο;
–Όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος βγαίνει προεκλογικά και μας το λέει κατ’ ιδίαν και μετεκλογικά να τρυπήσει η Τουρκία στη δική της περιοχή στην Κύπρο, όταν ο Αρχιεπίσκοπος λέει πως θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούμε χωριστά και δεν θα επεμβαίνει ο ένας στα εσωτερικά του άλλου και η κυβέρνηση δεν νιώθει την ανάγκη να αντιδράσει, τότε μου προκαλούνται πολλά ερωτήματα για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν ακούω ξένους διπλωμάτες, ξένα πολιτικά πρόσωπα, να λένε ότι ο Πρόεδρος συζητάει το ενδεχόμενο δύο κρατών, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει πως συζήτησε ο Πρόεδρος και με διπλωμάτες και με ξένους ηγέτες το ενδεχόμενο των δύο κρατών, προκαλούνται πολλά ερωτηματικά.

–Ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε ότι δημόσια ή επίσημα συζήτησε ο Πρόεδρος λύση δύο κρατών
–Θα συμφωνήσω ότι δημόσια δεν έχει τοποθετηθεί. Αλλά όλα αυτά λέγονται από πολλές πλευρές.

–Οι δικές σας επαφές αυτό λένε;
–Μιλώ με πάρα πολύ κόσμο με διπλωμάτες με ξένα πολιτικά πρόσωπα και όλοι αυτοί λένε ότι ο Πρόεδρος συζητά αυτά τα ζητήματα. Το παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι συζητάει τέτοιο θέμα με ξένους αρχηγούς διπλωμάτες και προσπάθησε να το διορθώσει στη συνέχεια.

–Όταν ανησυχείτε όμως πως ο Πρόεδρος διαβουλεύεται ένα σχέδιο β΄ πώς τον εμπιστεύεστε και τον παροτρύνετε να μπει σε συνομιλίες και να διαχειριστεί ένα σχέδιο λύσης;
–Εμείς δεν λέμε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις είτε προς τα δύο κράτη είτε προς μία νεφελώδη αντίληψη για το τι είναι αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Λέμε να συνεχίσει από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα στη βάση των 6 κεφαλαίων που κατέθεσε ο γ.γ. στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες. Λέμε ότι πρέπει να κατανοήσει οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να επιτευχθεί, ότι είναι καταστροφικό για την Κύπρο και να επανέλθει στη σωστή πορεία. Αν αποδεχτούμε συνομοσπονδία ή δύο κράτη θα αποτελεί νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Θα δικαιώσουμε μετά από τόσα χρόνια τον Ντενκτάς που ζητούσε να τον αναγνωρίσουμε έστω και για ένα δευτερόλεπτο και στη συνέχεια να συμφωνήσει ό,τι θέλουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι αν τον αναγνωρίζαμε έστω και για ένα δευτερόλεπτο θα είχαμε συνομοσπονδία. Αν λοιπόν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση θα δικαιώσουμε τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Νίκος Αναστασιάδης επιχειρούσε μέχρι πρόσφατα να μας δώσει μαθήματα ότι τάχα είμαστε υποχωρητικοί ότι του ζητούσαμε να κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό και πουλούσε πατριωτισμό στον κυπριακό λαό. Αν συζητήσει αυτά τα πράγματα εγώ το θεωρώ το λιγότερο απαράδεκτο και οποιοσδήποτε διανοηθεί να μας πάρει προς την κατεύθυνση της συνομοσπονδίας ή των δύο κρατών διαπράττει μία προδοτική πράξη.

–Εκεί οδηγούμαστε δηλαδή;
–Υπάρχουν δύο τρόποι να πας προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ένας τρόπος είναι να το θέσεις στις διαπραγματεύσεις, να το διαπραγματευθείς και, αν τα καταφέρεις, να καταλήξεις. Ο άλλος τρόπος είναι να ρίχνεις νεοφανείς ιδέες στο τραπέζι ,να μπαίνει σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο η διαδικασία, να μην έχει αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν όλες οι προσπάθειες που κάνεις και να πεις στο τέλος πως η μόνη επιλογή που έμεινε είναι η συνομοσπονδία ή τα δύο κράτη. Όποιος δρόμος κι αν ακολουθηθεί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο.

–Η κυβέρνηση λέει, όμως, πως η Ε.Ε δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο.
–Όχι, αυτό δεν είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι το επιχείρημα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Η κυβέρνηση ουδέποτε έχει πει κάτι τέτοιο ότι η Ε.Ε. θα αρνηθεί να εντάξει δύο χωριστές οντότητες στη δύναμή της και το λέω με πλήρη συνείδηση. γιατί εγέρθηκε το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο και ξέρω ποια είναι η απάντηση του Προέδρου. Δεν είπε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί η Ε.Ε.

–Τι είπε τότε ο Πρόεδρος;
–Δεν θα πω τι είπε, λέω όμως τι δεν είπε. Είναι και δική μας πεποίθηση ότι κάποιες χώρες, τουλάχιστον της Ε.Ε., πολύ δύσκολα θα δεχτούν κάτι τέτοιο. Όμως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα εξαρτόμαστε από την καλή θέληση των Ευρωπαίων για να τον σταματήσουν. Δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το μέλλον της Κύπρου, εμείς οι ίδιοι πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν είναι επιλογή για εμάς ούτε η συνομοσπονδία ούτε τα δύο κράτη.

Συμφωνούμε στην ανάλυση με τον Αβέρωφ

–Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου υπάρχει σύγκλιση απόψεων;
–Εγώ δεν συμφωνώ με τη μόνιμη επωδό του κ. Νεοφύτου ότι ο Πρόεδρος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Από εκεί και πέρα ο κ. Νεοφύτου τοποθετείται με τρόπο που θεωρώ ότι είναι θετικός, όμως, με ενδιαφέρει η ουσία, η κατάληξη. Συμφωνούμε σε ό,τι αφορά την ανάλυση στην οποία προβαίνει για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο νησί και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

–Το ότι ο κ. Ακιντζί φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας είναι αρνητική εξέλιξη;
–Δεν τον έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, άκουσα τις δηλώσεις του Μπαρίς Μπουρτζού αυτή την εβδομάδα που λέει ότι όταν θα έρθει η ώρα ο κ. Ακιντζί θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις του. Σίγουρα θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη, εάν στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας βρεθεί κάποιος που δεν νιώθει πρώτα και κύρια Κύπριος και δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της Κύπρου.

–Όπως ο Κουντρέτ Οζερσάι;
–Θεωρώ ότι ο κ. Οζερσάι δεν θα λειτουργήσει θετικά όπως ο κ. Ακιντζί.
–Πώς αξιολογείτε τις συχνές επαφές πολιτικών αρχηγών με τον κ. Οζερσάι;
–Δεν ξέρω ποιον ρόλο διαδραματίζει ο κ. Οζερσάι σε αυτά τα ζητήματα. Εμείς είχαμε μια άτυπη συνάντηση πριν από μερικά χρόνια, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει το κόμμα του. Ήθελε να μας ακούσει για να δει τις σκέψεις μας στο Κυπριακό. Μετά από εκείνη τη συνάντηση μας είπε πως θα επανέλθει για μία επίσημη συνάντηση και ποτέ δεν επανήλθε. Ως εκ τούτου δεν έχουμε επαφές με τον κ. Οζερσάι και δεν ξέρουμε με ποια ιδιότητα κάνει τις συναντήσεις τις οποίες κάνει σήμερα. Για εμάς ηγέτης είναι ο κ. Ακιντζί. Αυτός χειρίζεται το Κυπριακό και ενόσω βρίσκεται εκεί θεωρούμε πως εκφράζει την τ/κ κοινότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση