ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Κυπριανού: Ζητά από τον Πρόεδρο συνέπεια στο Κυπριακό και ταχύτητα στο ΓεΣΥ

«Δεν φτάνει η φραστική διατύπωση κάποιων θέσεων, πρέπει στην πράξη να αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδείξει έμπρακτα ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, μένοντας συνεπής στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και όσα ο ίδιος φραστικά διατυπώνει. Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε σήμερα στα γραφεία του κόμματος, ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε τους κυβερνώντες να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στα θέματα του ΓεΣΥ και επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για τη διαφθορά.

Ερωτηθείς πώς θα πρέπει να κινηθεί αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «πέραν από τις φραστικές διατυπώσεις σε μια συνάντηση κατ΄ιδίαν, έχει σημασία και η ρητορική την οποία κάποιος εκφράζει καθ΄όλη τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου».

Αναμένουμε από τον κ. Αναστασιάδη, σημείωσε, «όχι μόνο στην αυριανή συνάντηση, αλλά σε όλη την επόμενη περίοδο, συνέπεια στα όσα διαχρονικά αποφασίσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο και συνέπεια σε κείνα τα οποία φραστικά διατυπώνει. Δεν φτάνει η φραστική διατύπωση κάποιων θέσεων, πρέπει στην πράξη να αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Για το θέμα του διαπραγματευτή, ο Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε πώς ο κ. Μαυρογιάννης που έχει το ρόλο του διαπραγματευτή και πρέπει να προετοιμάζει τις συναντήσεις του Προέδρου με τον τ/κ ηγέτη, θα μπορεί να ασκεί αυτά τα καθήκοντα από τη Νέα Υόρκη. «Θα μου πουν ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαπραγματεύσεις; Μα λέει ο κ. Αναστασιάδης καθημερινά -και ο κ. Νεοφύτου το επαναλαμβάνει όπως το γραμμόφωνο- ότι η Κυβέρνηση θέλει εδώ και τώρα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Πώς θα συμβάλουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όταν δεν προετοιμάζονται προς αυτή την κατεύθυνση;»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι η νομοθεσία που εγκρίθηκε το 2013 είναι ξεκάθαρη ότι ο διαπραγματευτής δεν μπορεί να ασκεί άλλα καθήκοντα ή αρμοδιότητες. «Η Κυβέρνηση παραβιάζει το νόμο» ανέφερε, προσθέτοντας πως το ίδιο έπραξε και στην περίπτωση του επικεφαλής της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τον κ. Θεοδοσίου».

Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να παραβιάζει τις σχετικές νομοθεσίες και να απαιτεί από τους πολίτες να συμμορφώνονται σε αυτές, σημείωσε.

Προκαλεί ανησυχία η καταγγελία Παμπορίδη

Ο Άντρος Κυπριανού είπε πως είναι ανησυχητικό να γράφεται από τον τέως Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη ότι πολιτικός αρχηγός και συνεργάτες του τηλεφωνούν σε γιατρούς τους οποίους καλούν να μην ενταχθούν στο ΓεΣυ, υποσχόμενοι ότι μετά τις ευρωεκλογές θα τροποποιηθούν οι σχετικές νομοθεσίες για να προωθηθεί το πολυασφαλιστικό. «Εάν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι απαράδεκτο», είπε, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση του κόμματός του για μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ.


Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αρκετές ειδικότητες γιατρών δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία και αναφέρθηκε σε μεγάλη καθυστέρηση στην επίλυση προβλημάτων.

«Θεωρούμε ότι και ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥπΥ αλλά κυρίως η Κυβέρνηση, η οποία έχει την καθοριστική ευθύνη, θα πρέπει να κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στην εκπόνηση και πρωτοκόλλων αλλά και καθορισμού τιμών για διάφορες υπηρεσίες, οι οποίες θα παρέχονται στους ασθενείς, έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα για την ένταξη γιατρών όλων των ειδικοτήτων στο Γενικό Σύστημα Υγείας» ανέφερε.

«Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού στα έξι χρόνια διακυβέρνησης της έχει καταγράψει θλιβερά ρεκόρ στον τομέα της υγείας», είπε, αναφερόμενος σε «σοβαρά προβλήματα», όπως υποστελέχωση, επαγγελματική εξουθένωση ιατρών και νοσηλευτών και φυγή τους προς τον ιδιωτικό τομέα, υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και υπερφόρτωση υποδομών και κλινικών, με δαπάνες για τη δημόσια υγεία που ανέρχονται στο 2.6% του ΑΕΠ με μέσο όρο το 7% στην ΕΕ, μεγάλες λίστες αναμονής, έλλειψη αναλωσίμων και βασικών ιατρικών εργαλείων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως χιλιάδες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τόνισε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη το ΓεΣΥ να προωθηθεί και να εφαρμοστεί.

Ξεκαθάρισε όμως ότι είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού που έχει την καθοριστική ευθύνη για εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως έχει συμφωνηθεί και πως η εξεύρεση λύσεων είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, όπως ευθύνη της Κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια που πρέπει να είναι η ραχοκοκκαλιά του ΓεΣΥ είναι σε χείριστη κατάσταση.

Ευθύνες στην Κυβέρνηση για τις ανησυχητικές διαστάσεις της διαφθοράς

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη διαφθορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Γιατί έρχεται να προστεθεί στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ».


Αντί η Κυβέρνηση, είπε, να προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι μας έβαλαν στο στόχο και να κρύβεται πίσω από την υπεραπλούστευση ότι έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας, ας δει τις δικές της ευθύνες για τη διαπλοκή και τη διαφθορά που υπάρχει στον τόπο και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πολύ ανησυχητικό βαθμό.

Δεν παραδίδουμε μαθήματα, διατυπώνουμε απόψεις

Ερωτηθείς σχετικά με την απάντηση του ΔΗΣΥ ότι δεν δέχεται μαθήματα από το ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «δεν δίνουμε μαθήματα ούτε επιχειρούμε να δώσουμε μαθήματα σε κανένα. Εμείς διατυπώνουμε θέσεις, απόψεις. Άλλος έχει δασκαλίστικο ύφος και νομίζει ότι παραδίδει μαθήματα σε όλους. Αυτός δεν είμαστε εμείς, είναι ο κ. Νεοφύτου».


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «έχει ξεπεράσει εαυτόν κι έχει καταστεί πολύ απολαυστικός».

Ανέφερε ακόμα ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι έχουμε Προεδρικές εκλογές, ενώ έχουμε Ευρωεκλογές.

Πρόσθεσε ότι ενώ ο ΔΗΣΥ την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή επικρίθηκε από όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα, ο κ. Νεοφύτου έχει «επιλεκτική ακοή, ακούει μόνο το ΑΚΕΛ και απαντά μόνο στο ΑΚΕΛ».

Το πιο σημαντικό όμως, είπε, είναι ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ότι σέβεται το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό, αλλά «όλη η επιχειρηματολογία που ακολούθησε στόχευε στο να το απαξιώσει, να το εξουδετερώσει και να το διαστρεβλώσει».

Ο ΔΗΣΥ είπε δεν αποδέχεται το πόρισμα επειδή σε αυτό αναφέρεται ότι τα αίτια για την κατάρρευση του Συνεργατισμού πρέπει να αναζητηθούν στην περίοδο 2013-2018 που κυβερνά ο ΔΗΣΥ και δίνει απαντήσεις με επιχειρήματα που αντλεί από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, επικεντρωνόμενος στη διακυβέρνηση Χριστόφια μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, κάτι το οποίο προδίδει έλλειψη επιχειρημάτων και πανικό. «Τα έχουν κυριολεκτικά θαλασσώσει με τόσα πολλά ζητήματα που δικαιολογημένα ο κόσμος αντιδρά. Εδώ να στρέψουν την προσοχή τους. Να μην νομίζουν ότι παρουσιάζοντας το ΑΚΕΛ ως μπαμπούλα θα καταφέρουν να συσπειρώσουν τον κόσμο τους».

Δεν συνδέουμε απομάκρυνση ΥΠΟΙΚ με το θέμα των αποφάσεων του Διοικητικού

Ερωτηθείς εάν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό τη Δευτέρα για το θέμα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές στο δημόσιο, το ΑΚΕΛ θα συνδέσει το θέμα με την απομάκρυνση του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Κυπριανού είπε «σε καμία περίπτωση», προσθέτοντας πως ο κ. Γεωργιάδης είχε υποχρέωση να παραιτηθεί κι αν δεν παραιτείτο, ο Πρόεδρος είχε υποχρέωση να τον παύσει.

Έκανε λόγο για κοροϊδία και εμπαιγμό της νοημοσύνης του κόσμου -που γίνεται για να αποφορτίσει την πίεση που ασκείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ότι τάχα θα παραιτηθεί προς το τέλος του χρόνου, και προέβλεψε ότι «ενδεχομένως να βολευτεί κάπου αλλού ο κ. Γεωργιάδης».

ΣΧΟΛΙΑ

Ο φίλος Άντρος Κυπριανού παρουσιάζεται είτε ως συνήγορος του Ακκιντζί είτε έχασε τον πούσουλα!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X