ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναθερμαίνει σχέσεις με το ΚΚΕ το ΑΚΕΛ

Οι διαφωνίες στο κυπριακό και οι στενές σχέσεις ΑΚΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν τριγμούς στις σχέσεις τους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων τους βρίσκονται το τελευταίο διάστημα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το ΑΚΕΛ. Αυτό διαφάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού στην Αθήνα και τις κοινές δηλώσεις που είχε με τον γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν προέβαλε άλλη άποψη σε σχέση με την μορφή της λύσης του κυπριακού, αλλά εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο κατάληξης σε λύση δύο κρατών, μετά και την ενημέρωση που είχε με τον γ.γ του ΑΚΕΛ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ τέθηκε ως κοινός στόχος των δύο κομμάτων η επανένωση της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να τεθεί οπουδήποτε λύση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για τη σταθερή του στάση και τη στήριξη στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Στόχος μας η επανένωση με μία λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, με συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Άντρος Κυπριανού μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κουτσούμπα.

Η αποκήρυξη της ΔΔΟ

Οι σχέσεις των δύο κομμάτων είχαν ψυχρανθεί και για κάποιους είχαν επέλθει σε πλήρη ρήξη όταν το Φθινόπωρο του 2016 το ΚΚΕ αντιτάχθηκε της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενημερώνοντας μέσω επιστολής του πρώτα το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ. Η κίνηση αυτή ήταν αρκετή για να προκαλέσει την ενόχληση της Εζεκία Παπαϊωάννου. Ενδεικτική η επιστολή που απέστειλε στη γραμματεία του ΚΚΕ το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την αποκήρυξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας από πλευράς του ΚΚΕ. Η νέα θέση όπως κατέγραφε το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ σε επιστολή του είναι λανθασμένη γιατί «δεν στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη και σε βάθος ανάλυση των παραμέτρων που συνθέτουν μέσα από μια ιστορική πορεία δεκαετιών, αυτό το οποίο ονομάζουμε κυπριακό πρόβλημα». Παρουσίαζε μάλιστα 47 κομμουνιστικά κόμματα που στηρίζουν λύση του κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Οι σχέσεις με ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

Εκείνη την περίοδο στελέχη του ΚΚΕ, είχαν εκφράσει ανοικτά διαφωνίες με το ΑΚΕΛ, όπως ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων Ελισσαίος Βαγενάς ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη έκανε λόγο για διαφωνίες με το ΑΚΕΛ που ξεπερνούν το κυπριακό, όπως η συμμετοχή σε «αστικές κυβερνήσεις» αλλά και με τη συμμετοχή στην Ε.Ε. Σημειώνεται πως οι σχέσεις των δύο κομμάτων είχαν ψυχράνει μετά και την απόφαση του ΚΚΕ να αποχωρήσει από την Ενωμένη Αριστερά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Υπήρξε και ενόχληση για την θερμή σχέση που υπήρχε μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των στενών σχέσεων Άντρου Κυπριανού και Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση του γραφείου τύπου του ΑΚΕΛ να προτάξει πρώτη τη συνάντηση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και στη συνέχεια τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει να σημειωθεί πως επιχειρήθηκε από τον Άντρο Κυπριανού να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτό.

Όπως λένε πάντως ΑΚΕΛικά στελέχη, το ΚΚΕ φαίνεται να μεταφράζει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε συνομοσπονδία, ωστόσο το τελευταίο διάστημα όπως λέγεται αναδίπλωσαν τις θέσεις τους, αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε νύξη σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Στην αναθέρμανση των σχέσεων λέγεται πως έπαιξε ρόλο και η θερμή υποδοχή που είχε ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια, από τους παρευρισκόμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση