ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για το πλαίσιο λύσης

Λίγο πριν την συνάντηση ο Τσαβούσογλου ισχυρίζεται πως ο Πρόεδρος συζήτησε λύση δύο κρατών με το Προεδρικό να το διαψεύδει

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε γύρω από το πλαίσιο λύσης και το συζητείται όλο αυτό το διάστημα λίγο πριν την συνάντηση των δύο ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου. Σε συνέντευξη που είχε την Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε στο Κραν Μοντάνα ότι η καλύτερη λύση, είναι η λύση δύο κρατών, και πως αργότερα στη Νέα Υόρκη του είπε να προχωρήσουν με συνομοσπονδία. Το Προεδρικό χαρακτήρισε αναληθή τα όσα ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως στόχος της Άγκυρας είναι να ξεκινήσει η συζήτηση άλλης λύσης.

Η αρχή του κακού

Ντόμινο εξελίξεων προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών τη Δευτέρα, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του εξομολογήθηκε στο Κραν Μοντανά ότι η καλύτερη λύση είναι η λύση δύο κρατών, αλλά και η αναφορά του οτι στη Νέα Υόρκη εισηγήθηκε να προχωρήσουν με συνομοσπονδία.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως άλλα λέει στον ίδιο, άλλο στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, άλλα στην ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέην Χολ Λουτ και άλλα στην Ελλάδα.

Το προεδρικό χαρακτήρισε αναληθή τα όσα είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας δια του κυβερνητικού εκπροσώπου την λύπη του Προέδρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε και αιχμές για την χρονική συγκυρία που θέτει ένα τέτοιο θέμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν πως στόχος της Τουρκίας είναι η αλλαγή του πλαισίου λύσης στην επικείμενη άτυπη πενταμερή.

«Είναι με λύπη που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ.Τσαβούσογλου και τα όσα αναληθώς αποδίδει ως λεχθέντα από τον ίδιο. Ο κ. Τσαβούσογλου σε συνεντεύξεις που έχει δώσει και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ουδέποτε ανέφερε κάτι ανάλογο. Παραπέμπουμε σε ξεκάθαρες αντίθετες τοποθετήσεις του σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «ο Πολίτης», όπου ανέφερε ότι "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν πολύ καθαρός για τη θέση του και είπε δημόσια τι είπε μαζί του σε σχέση με μια πιο χαλαρή ομοσπονδία». Όπου, βεβαίως, αναφέρεται στη γνωστή πρόταση για δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία με αποκέντρωση στις εξουσίες. Σε όλο αυτό το διάστημα, μετά το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, είναι ο ίδιος καθώς και αρκετοί άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι που κατ’επανάληψη ισχυρίζονται και προβάλλουν δημόσια ότι το πλαίσιο λύσης των ΗΕ δεν απέδωσε και πρέπει να εγκαταληφθεί. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη στις 24 Νοεμβρίου 2018 ανέφερε ότι «Η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε. Ως Τουρκία δεν αποκλείουμε αυτή τη λύση. Θα μπορούσε να είναι ομοσπονδία. Όμως η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές, λόγω των εμπειριών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια». Εκεί αναφέρθηκε αδιακρίτως σε ομοσπονδία, αλλά και συνομοσπονδία και λύση δυο κρατών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκειμένου να ξεπεραστούν αδιέξοδα που προέκυψαν στις συνομιλίες πρότεινε σειρά εναλλακτικών προτάσεων προκειμένου να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, πάντα όμως στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Η.Ε., δηλαδή στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας. Προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί η χρονική στιγμή κατά την οποία ο κ. Τσαβούσογλου επιλέγει να προβάλει ανάλογους ισχυρισμούς, την ώρα που επιδιώκεται μια σύσκεψη όλων των ενδιαφερόμενων μερών προκειμένου να διαφανεί προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Εξάλλου, η τουρκική πλευρά δεν κρύβει την αντίθεσή της για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης από εκεί όπου αυτή διακόπηκε» σημειώνεται στη γραπτή δήλωση του κ. Προδρόμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα περί φλερτ του Προέδρου με λύση δύο κρατών έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, τόσο από ξένους πρέσβεις, από δημοσιεύματα αλλά και από δημόσια δήλωση του αναπληρωτή προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Παναγιώτη Σαββίδη, για το ότι ο Πρόεδρος συζήτησε μαζί τους μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής για λύση με στοιχεία συνομοσπονδίας και δύο κράτη. Η συζήτηση επανήλθε μετά τη συνέντευξη του Άντρου Κυπριανού στην «Κ» την περασμένη Κυριακή όπου έκανε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος είτε λόγω ανικανότητας, είτε συνειδητά μας οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση. Αίσθηση έκανε και η συνέντευξη του Γιαννάκη Κασουλίδη στον «Φιλελευθερο» ότι τον ικανοποιεί το γεγονός ότι ποτέ δημοσίως ή επισήμως δεν εισηγήθηκε λύση δύο κρατών.

Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν πως όλη αυτή η συζήτηση γίνεται με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στον ε/κ τύπο αλλά και σε μία προσπάθεια η Άγκυρα να αλλάξει το πλαίσιο λύσης του κυπριακού. «Είμαστε κι εμείς μέσα για τις ανεπίσημες συνομιλίες με τον ‘Ε/κ τομέα’ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Εμείς ως Τουρκία στις τελευταίες διαπραγματεύσεις συζητήσαμε για ομοσπονδία. Και η ανεπίσημη πενταμερής που έχουμε μπροστά μας θα είναι για τη λύση. Εάν πραγματοποιηθεί θα συναντηθούμε ξανά όλοι για να μάθουμε τις ιδέες όλων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρωί της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε απαντητική επιστολή στην πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί περί συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου διαβιβάστηκε προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μονγκερίνι και κοινοποιήθηκε και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί.

Το περιεχόμενο

Το ερώτημα είναι το τι περιλαμβάνει τελικώς η επιστολή. Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη αρχηγών η πλειοψηφία των κομμάτων ζητούσε απόρριψη της πρότασης ενώ και κάποιοι εκ των πολιτικών αρχηγών πρότειναν να μην απαντηθεί καν η επιστολή. Το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για ανάγκη αντιπρότασης αποστέλλοντας επιστολή στον Πρόεδρο με το τι θα πρέπει να υπογραμμίσει για να ανταπαντήσει στις ανησυχίες Τ/κ και Τουρκίας ενώ για αντιπρόταση μίλησαν και συναγερμικά στελέχη συμπεριλαμβανομένου και του τέως υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη μέσω δύο συνεντεύξεών του σε «Φιλελεύθερο» και «Πολίτη» την περασμένη Κυριακή. Έγκυρες πηγές σημειώνουν στην «Κ» πως ο Πρόεδρος εκφράζει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά με στόχο την επίλυση του κυπριακού. Στόχος όπως επισημαίνεται στην επιστολή και ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούν τα εμπλεκόμενα μέρη είναι η επίλυση του κυπριακού και στη συνέχεια να τεθούν άλλα ζητήματα όπως το κεφάλαιο του φυσικού αερίου.

Υπογραμμίζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει μέσω της επιστολής πως η θέση της Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων έρχεται σε αντίθεση με τις συγκλίσεις που έχουν μέχρι στιγμής επιτευχθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των οποίων τα δικαιώματα του συνόλου του Κυπριακού λαού διασφαλίζονται απόλυτα.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις συγκλίσεις κατά τις οποίες η ομοσπονδιακή Κύπρος μετά τη λύση θα εξακολουθήσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και όλα τα ζητήματα που αφορούν στις θαλάσσιες ζώνες θα ρυθμίζονται δυνάμει της εν λόγω Σύμβασης. Υπενθυμίζεται πως τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, η συνορεύουσα ζώνη και αποκλειστική οικονομική ζώνη, καθώς και η οριοθέτηση και διευθέτηση των διαφορών σχετικά με αυτές τις θαλάσσιες περιοχές με τα γειτονικά κράτη, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στους υδρογονάνθρακες έχουν ήδη συμφωνηθεί. Σημειώνεται μάλιστα πως η τουρκική πλευρά ουδέποτε αμφισβήτησε τις συγκλίσεις και γι αυτό τον λόγο δεν τέθηκε θέμα υδρογονανθράκων στις συνομιλίες μεταξύ 2015-2017. 

Μέσα και το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Στην επιστολή υπογραμμίζεται και η ψήφιση του ταμείου υδρογονανθράκων από τη βουλή. Ταμείο που στόχο έχει τη διαχείριση των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και που διασφαλίζει πως τα έσοδα που θα προκύψουν θα αποταμιεύονται προς όφελος των μελλοντικών γενιών ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την πλευρά της κυβέρνηση προκάλεσε αίσθηση η πρωτοβουλία του Τ/κ ηγέτη Μουστάφα Ακιντζί να ζητήσει συνάντηση χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κίνηση του κ. Ακιντζί ερμηνεύεται ως προσπάθεια να κρατήσει τη συζήτηση των συνομιλιών στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ