ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Αναστασιάδη-Ιωνά για την κρίση στη δικαιοσύνη

Η κρίση στη Δικαιοσύνη έδωσε λαβή στην κυβέρνηση να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει από τον Απρίλιο

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου θα έχει το πρωί της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για να γίνει συζήτηση για την κρίση στη δικαιοσύνη, ενόψει του γεγονότος ότι θα συναντηθεί στις 24 Ιανουαρίου με τους 13 δικαστές του Ανωτάτου για να τους επιδώσει το πακέτο της μεταρρύθμισης που ειρήσθω εν παρόδω αφορά πρώτα και κύρια τους ίδιους, αφού ο αριθμός τους θα μειωθεί στους πέντε μέσα σε περίοδο μικρότερη των τεσσάρων ετών.

Η κρίση στη Δικαιοσύνη έχει από τη μία εξοργίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς έγινε δέκτης των μηνυμάτων οργής του κόσμου, ενώ από την άλλη του ήρθε γάντι έτσι ώστε να περάσει ένα μεγάλο πακέτο από αλλαγές που μεταρρυθμίζει πλήρως όλα τα δικαστήρια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα δημιουργείται Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, νέο Εφετείο, τροποποιείται η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, δημιουργείται Σχολή Δικαστών, συστήνεται Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο, δημιουργείται Δικαστική Υπηρεσία κ.ά.

Η οργή

Υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή που μίλησε στην «Κ», επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εξοργισμένος με τις συμπεριφορές κάποιων από τους ταγούς του συστήματος της Δικαιοσύνης. Μας εξηγήθηκε μάλιστα ότι τελείωσε πια η φιλοφρονητική τακτική της συνδιαβούλευσης με τους «Ολύμπιους του Ανωτάτου» πριν από κάθε διορισμό Εφέτη. Μάλιστα, όταν ο κ. Αναστασιάδης άκουσε ότι κάποιοι στο Ανώτατο έκαναν λόγο για διορισμό των Εφετών από το Ανώτατο και όχι από τον Πρόεδρο διαμήνυσε πολύ έντονα ότι δεν θα αποστεί του συνταγματικού του δικαιώματος να διορίζει ο ίδιος τους Εφέτες. Όπως μας ελέχθη τερματίζεται εκείνη η τακτική που δημιουργήθηκε από τον Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος να ακούει τα μέλη του Ανωτάτου και να μην τους χαλάει χατίρι.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι του Ανωτάτου δεν τα έβρισκαν μέχρι πρότινος με την κυβέρνηση στο ζήτημα του διαχωρισμού των δικαστηρίων, αλλά με την κρίση που ενέσκηψε δύσκολα θα στήσουν πόδι. Η κυβέρνηση θα πάρει τα νομοσχέδια στη Βουλή και αν διαφωνούν μπορούν να πάνε οι δικαστές εκεί και να πουν τις απόψεις τους, μας ελέχθη χαρακτηριστικά. «Είναι ευκαιρία, τη Δευτέρα αφού τροχοδρομούμε μεταρρύθμιση, να δούμε με τον υπουργό δικαιοσύνης και τρόπους αντιμετώπισης αναλόγων φαινομένων ή κανόνων που να αποτρέπουν ή να απαγορεύουν στον όποιο δικαστή έχει την οποιαδήποτε σχέση να αυτεξαιρείται καθηκόντως κι όχι αν και όταν του γουστάρει», είπε στην «Κ» καταληκτικά η ίδια υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή.

Τι λέει ο Ιωνάς Νικολάου για τις αλλαγές

Η «Κ» μετά και τις αποκαλύψεις του Προέδρου Αναστασιάδης περί των επερχομένων αλλαγών στη Δικαιοσύνη απευθύνθηκε στον αρμόδιο υπουργός, ο οποίος μας είπε: «Έχουμε ετοιμάσει, ένα ολοκληρωμένο πακέτο που μεταρρυθμίζει πλήρως όλα τα δικαστήρια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παραμένουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες ωστόσο πιστεύουμε ότι με τη συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων, κυβέρνησης, Βουλής και του τομέα της Δικαιοσύνης θα γίνει αποδεκτό και με τη στήριξη όλων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Πρόκειται δε για τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις:

  • Παραμένει το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι που να φτάσει η σύνθεσή του στους πέντε δικαστές και παίρνει τις δικαιοδοσίες του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι δικαστές με τη σημερινή σύνθεση των 13 θα συνεχίσουν να εκδικάζουν τις καθυστερημένες υποθέσεις. Το 2022 από τους 13 σημερινούς δικαστές, οι οκτώ θα έχουν αφυπηρετήσει και οι πέντε θα γίνουν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Δηλαδή το Συνταγματικό επανασυγκροτείται . Τροποποίηση στον νόμο περί απονομής της δικαιοσύνης.
  • Συγκροτείται νέο Εφετείο, το οποίο θα λειτουργεί σε τμήματα. Αν οι δικαστές τελικά θα είναι 16 τότε θα έχουμε ένα πρόεδρο και πέντε τμήματα. Τα τρία θα είναι αστικά μαζί με τις ειδικές δικαιοδοσίες. Το τέταρτο τμήμα θα είναι το ποινικό και το πέμπτο το διοικητικό. Αυτοί οι δικαστές θα ξεκινήσουν να εκδικάζουν υποθέσεις που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα, καθώς και τις νέες υποθέσεις.
  • Τροποποιείται και η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που σήμερα απαρτίζεται μόνο από δικαστές του Ανωτάτου και με τη μεταρρύθμιση, θα απαρτίζεται από δικαστές του Ανώτατου Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, του Επαρχιακού Δικαστηρίου, του Διοικητικού Δικαστηρίου της Ένωσης Δικαστών, από μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και τον Γενικό Εισαγγελέα.
  • Η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει αυτή η δυνατότητα που σήμερα δεν υπάρχει, αν π.χ. κάποιος αμφισβητεί απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, καθόσον αφορά την πρόσληψη, την προαγωγή κ.ά. των δικαστών, να μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
  • Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα είναι και τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας.

Γίνεται μια μελέτη για τα κριτήρια πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγής δικαστών, όπως αυτά καθορίζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την GRECO.

  • Δημιουργείται Σχολή Δικαστών (υπάρχουν ήδη τα πακέτα των σχετικών νομοθετημάτων) . Η GRECO ζητά να γίνεται εξειδικευμένη εκπαίδευση των δικαστών σε θέματα δικαστικής ηθικής, συγκρούσεις συμφερόντων και θέματα διαφθοράς. Η Σχολή Δικαστών θα παρέχει μαθήματα τόσο κατά την είσοδο σε αυτή όσο και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Συστήνεται Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο.
  • Ειδική διαδικασία εκδίκασης χρηματοπιστωτικές διαφορές.
  • Δικαιοδοσία επίλυσης μικρών διαφορών.
  • Δημιουργείται Δικαστική Υπηρεσία. Δηλαδή η διοίκηση των δικαστηρίων δεν θα γίνεται πια από τους δικαστές. Βρίσκεται στο στάδιο μελέτης το νομοσχέδιο το οποίο θα καθορίσει ότι όλοι πλην των δικαστών θα υπάγονται θα υπάγονται στη Δικαστική Υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί δυνάμει νόμου, θα έχει γενικό διευθυντή, ενώ θα προΐσταται ένα Συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται οι δικαστές και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών.  

Στο ερώτημά μας αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να γίνουν χρειάζονται οι όποιες τροποποιήσεις του Συντάγματος ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις του Συντάγματος, με βάση όμως το Δίκαιο της ανάγκης». Σύμφωνα με πληροφορίες μας η συνεργασία της Βουλής σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θεωρείται δεδομένη, καθώς όλοι συμφωνούν στη γραμμή του διαχωρισμού.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση