ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρχισε επαφές με τους συνεργάτες του ο Αβέρωφ

Σε προεκλογικούς ρυθμούς οι υποψήφιοι για την αντιπροεδρία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ που θα διεξαχθεί στις 28 Απριλίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκίνησε ήδη τις επαφές με στελέχη του κόμματος για τον καταρτισμό της ομάδας του αλλά και για τις αλλαγές που επίκεινται στο κόμμα και τις οποίες θα ανακοινώσει στις 12 Μαϊου. Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι για την αντιπροεδρία του κόμματος κορυφώνουν την προεκλογική εκστρατεία τους μέσω συναντήσεων αλλά και προσωπικών επαφών διεκδικώντας έτσι θέση στην ανώτατη πυραμίδα του κόμματος. Γιώργος Γεωργίου, Στέλλα Κυριακίδου Νίκος Νουρής και Ευθύμιος Δίπλαρος τρέχουν ήδη για τις τρεις θέσεις της αντιπροεδρίας

Ο παλιός

Ο Γιώργος Γεωργίου μετρά ήδη 17 χρόνια στη βουλή και αντλεί γερό έρεισμα από επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας

Ο βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Γεωργίου θεωρείται από τα παραδοσιακά στελέχη της παλιάς γραμμής του ΔΗΣΥ καθώς μετρά ήδη 17 χρόνια στα κοινοβουλευτικά έδρανα και διεκδικεί για δεύτερη θητεία θέση στην αντιπροεδρία του κόμματος. Ο ίδιος φαίνεται πως αντλεί το κύριο έρεισμά του τόσο από την επαρχία Αμμοχώστου από όπου προέρχεται όσο και από τη Λάρνακα από όπου διαμένει. Στην επαρχία Αμμοχώστου, ο ΔΗΣΥ είναι ιδιαίτερα δυνατός, κάτι που καταδεικνύεται τόσο από τα ποσοστά που λαμβάνει το κόμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και από το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη θητεία τα τρία από τα έξι πρόσωπα που βρίσκονται στην ηγετική πυραμίδα προέρχονται από την επαρχία Αμμοχώστου (Λευτέρης Χριστοφόρου, Γιώργος Γεωργίου και Σωτήρης Σαμψών). Ο ίδιος έχει επικεντρώσει τις επαφές και τις συναντήσεις του στις δύο επαρχίες, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί το αν θα καταφέρει να αποκτήσει έρεισμα και σε άλλες επαρχίες.

Κοινωνικό προφίλ και Ευρώπη

Η Στέλλα Κυριακίδου έχει κτίσει το δικό της προφίλ από την κοινωνική δράση της αλλά και την παρουσία της στις Βρυξέλλες, έχοντας κυρίως ερείσματα από την προοδευτική τάση του ΔΗΣΥ. 

Η Στέλλα Κυριακίδου μετρά ήδη την τρίτη της θητεία στο κοινοβούλιο και διεκδικεί εκ νέου θέση στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος. Η ίδια αποτελεί το κοινωνικό προφίλ του ΔΗΣΥ, λόγω της δράσης σε μία σειρά κοινωνικών θεμάτων αλλά και της προώθησης ζητημάτων που θεωρούνταν ταμπού ακόμη και για μερίδα του ΔΗΣΥ όπως η αποποινικοποίηση των αμβλώσεων και το σύμφωνο συμβίωσης. Η εκλογή της ως πρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενίσχυσε για πολλούς το πολιτικό της βάρος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να την επιλέγει ως το πρόσωπο που θα τον προτείνει ως υποψήφιο. Δεν έχει επί του παρόντος προχωρήσει σε προεκλογικό για την εκλογή της στην αντιπροεδρία, ενώ πριν από το εκλογικό συνέδριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Το αν η απουσία προεκλογικού θα της στοιχίσει, είναι κάτι ανοικτό, πάντως θεωρείται η εκλεκτή της αστικής Λευκωσίας αλλά και του πιο «προοδευτικού» ακροατηρίου του ΔΗΣΥ.

Νίκος Νουρής και Ευθύμιος Δίπλαρος διεκδικούν θέση στην αντιπροεδρία κάνοντας ανοίγματα σε επαρχία Λεμεσού και Λευκωσίας αντιστοίχως 

Νουρής για νέα σελίδα

«Όραμά μου είναι να είμαι μέλος μιας ηγετικής ομάδας, η οποία θα οδηγήσει το ΔΗΣΥ στη νέα εποχή και βεβαίως στη διεύρυνση αυτής της ιστορικής παράταξης» ανέφερε κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του ο βουλευτής Λευκωσίας Νίκος Νουρής. Ο κ. Νουρής βρίσκεται για δεύτερη θητεία στο κοινοβούλιο και όπως σημειώνει το περιβάλλον του θέλει να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του κόμματος. Αντλεί δύναμη κυρίως από την επαρχία Λευκωσίας από την οποία προέρχεται, ενώ μέσω συναντήσεων και εκδηλώσεων έχει κάνει πλέον άνοιγμα και στη Λεμεσό. Ο ίδιος φέρεται να έχει έρεισμα τόσο στη λαϊκή Δεξιά όσο και στην προοδευτική τάση του ΔΗΣΥ. Έχει ήδη αυξήσει την παρουσία του στα ΜΜΕ μάλιστα το τελευταίο διάστημα, ενώ θεωρείται πως αποτελεί και τον εκλεκτό της συναγερμικής ηγεσίας.

Δίπλαρος της βάσης

«Η δύναμη του ΔΗΣΥ είναι ο κόσμος του» ανέφερε κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του ο βουλευτής Λεμεσού Ευθύμιος Δίπλαρος και στη βάση έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για την εκλογή του. Ήδη έχει οργώσει την επαρχία Λεμεσού από την οποία προέρχεται, κάνοντας παράλληλα ανοίγματα και στην επαρχία Λευκωσίας, μέσω συναντήσεων και επαφών. Ο κ. Δίπλαρος θεωρείται πως αντλεί ιδιαίτερη δύναμη από τη Λαϊκή Δεξιά και από μία μερίδα της νέου αίματος του ΔΗΣΥ. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στην επαρχία Λεμεσού.

Βλέπει κόσμο ο Αβέρωφ

Ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου θεωρείται ο επικρατέστερος για τη θέση του εκπροσώπου τύπου

Βδομάδα επαφών και συναντήσεων θεωρείται η τρέχουσα για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως σημειώνεται ο ίδιος προσπαθεί να καταρτίσει την ομάδα του αλλά παράλληλα να θέσει τις βάσεις για την νέα εποχή και λειτουργία του ΔΗΣΥ.
Ένα από τα ζητήματα που προβληματίζουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος είναι οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα στελεχών και έμμισθου προσωπικού. Μελετάται η καταστατική πρόνοια ώστε ο πρόεδρος να μπορεί να καταργεί ή να δημιουργεί διευθύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο μελετάται το ενδεχόμενο δημιουργίας γραφείων μελετών, στο πρότυπο δηλαδή του ΑΚΕΛ, σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα όπως η οικονομία, το Κυπριακό, τα ευρωπαϊκά θέματα και το ενεργειακό. Το αν θα ονομάζονται γραφεία μελετών ή αν θα έχουν άλλη ονομασία ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Το σίγουρο είναι πως θα υπάρχουν συγκεκριμένα καθήκοντα στους επικεφαλής αλλά και σε όσους συμμετέχουν στην κάθε ομάδα μελετών. Ανάμεσα στους στόχους είναι και η εμπλοκή παλαιότερων αξιωματούχων αλλά και πρώην μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, βάσει των γνώσεων και των εμπειριών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να λάβει τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας «Γλαύκος Κληρίδης», ενώ ενδέχεται και συμμετοχή και άλλων πρώην υπουργών.

Η ονοματολογία της ομάδας

Το ποιοι θα είναι επικεφαλής των εν λόγω γραφείων παραμένει προσώρας ανοικτό, ωστόσο, ανάμεσα στους στόχους είναι και η εμπλοκή τεχνοκρατών από την κοινωνία, οι οποίοι θα εμβολιάσουν το κόμμα με προτάσεις τόσο στην ενέργεια, όσο στην οικονομία και το Κυπριακό. Ήδη ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ξεκινήσει επαφές και διεργασίες για τη νέα ομάδα του. Ανάμεσα στη διευθυντική πυραμίδα αναμένονται μικρές αλλαγές, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου και στενός συνεργάτης του Αβέρωφ Νεοφύτου Γιώργος Γεωργίου παραμένει στη θέση του, όπως το ίδιο αναμένεται και για τον διευθυντή επικοινωνίας Παναγιώτη Τσαγγάρη. Αλλαγή, όπως ανέφερε και στο παρελθόν η «Κ», αναμένεται να γίνει στη θέση του διευθυντή του κόμματος, με τον Δημήτρη Στυλιανού να παραδίδει τη σκυτάλη στον Γιώργο Λυσανδρίδη. Το αν θα αλλάξουν ή αν θα συγκεκριμενοποιηθούν τα καθήκοντά τους είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Στη στενή ομάδα του Αβέρωφ Νεοφύτου αναμένεται να μείνει και ο Χαράλαμπος Σταυρίδης. Αν θα ανανεώσει τη θέση του ως γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού, θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.

Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, όπως επεσήμανε και στο παρελθόν η «Κ», φέρεται να προορίζεται ο Δημήτρης Δημητρίου, ενώ ανοικτό είναι τι θα κάνει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σταυριάνα Κοφτερός. Η ίδια είχε συμβάλει καταλυτικά σε ζητήματα νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτομίας, τόσο σε ό,τι αφορά το κόμμα, αλλά και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη, δίδοντας αέρα εκσυγχρονισμού. Το αν θα μετακινηθεί σε μία θέση που θα συμβάλει πιο αποτελεσματικά σε αυτό τον τομέα, ή αν θα διατηρήσει τη θέση της ως αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου και να εκτελεί παράλληλα καθήκοντα και στον εν λόγω τομέα, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση