ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άρχισε το πολιτικό τσουνάμι μετά τις αποκαλύψεις

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον πρόεδρο της Βουλής για παραίτηση, ενώ εκτεθειμένη είναι στην Κομισιόν η Κύπρος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Υπό τη σκιά των αποκαλύψεων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, το οποίο παρουσιάζει τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον μέχρι χθες βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη έτοιμους να παρέχουν στήριξη σε επενδυτή με εγκληματικό παρελθόν, συγκλήθηκε εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και αποφάσισε συνοπτικά την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος.

Τα περί κατάργησης του επενδυτικού προγράμματος ήταν μία σκέψη που τέθηκε στο τραπέζι τον περασμένο Αύγουστο, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες μεγάλες αποκαλύψεις του Al Jazeera. Τότε βεβαίως, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κατήγγειλε το πρακτορείο για τουρκική προπαγάνδα, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα θα συνεχίσει απτόητο. Χρειάστηκε βεβαίως να περάσουν λιγότερο από δύο μήνες, να εκτεθούν πολιτειακοί αξιωματούχοι ότι εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, αλλά κυρίως να υπάρξουν προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες, ώστε να ληφθεί ομόφωνα η απόφαση για κατάργηση του προγράμματος επενδύσεων.

Εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια

Οι Βρυξέλλες, πάντως, παρακολούθησαν τις τελευταίες εξελίξεις και αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Κομισιόν να σημειώνει πως υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Όπως σημειώθηκε, η Κομισιόν εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας επενδυτών με τις κυπριακές αρχές και σημείωσε πως επί του παρόντος η απόφαση των κυπριακών αρχών δεν είναι τελική και με αυτό τον τρόπο θα κριθεί η όλα κατάσταση και τα μέτρα που θα ληφθούν. Είναι δηλαδή ένα πολύ πιθανό σενάριο να ληφθούν νομικά μέτρα κατά της Κύπρου και αυτό είναι εις γνώσιν της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα φέρει στη συνέχεια νέες προτάσεις που θα αντικαταστήσουν το πρόγραμμα επενδύσεων, ωστόσο, επί του παρόντος κρατά κλειστά χαρτιά. Αυτές τις εναλλακτικές, αναμένει να δει η Κομισιόν, όπως επίσης και το αν από σήμερα μέχρι και την 1η Νοεμβρίου που θα καταργηθεί το πρόγραμμα θα προχωρήσει το κράτος σε έγκριση σωρείας αιτήσεων.

Όσο όμως κι αν στο εξωτερικό παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις, στο εσωτερικό προκαλεί τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις το ντοκιμαντέρ. Ήδη ο κλοιός ολοένα και στενεύει γύρω από τον Δημήτρη Συλλούρη, με τα περισσότερα κόμματα να ζητούν την παραίτησή του. Ο ίδιος πάντως από σήμερα προεδρεύει της Δημοκρατίας, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε θα απέχει από τα καθήκοντά του από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν δηλαδή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει από το ταξίδι του. Πολιτικοί κύκλοι θεωρούν πάντως πως τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βουλής θα υποβάλει την παραίτησή του από την Προεδρία της Βουλής. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει να αναλάβει ο γηραιότερος που είναι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.

Πάντως, η απόφασή του να απέχει δεν φαίνεται να στέκει συνταγματικά, ούτε να υπάρχει σχετική πρόνοια, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως η μόνη νομικά καλυμμένη διέξοδος είναι η άδεια άνευ απολαβών, που πάλι στο Προεδρικό προκαλεί διαδικαστικά ζητήματα, δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ταξίδια του Προέδρου στο εξωτερικό. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρόεδρος δεν έχει μιλήσει επί του παρόντος με τον πρόεδρο της Βουλής για τις αποκαλύψεις. Είχαν συναντηθεί το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Γιωρκάτζη, όμως ο πρόεδρος διαμήνυσε στους δημοσιογράφους να μη διανοηθούν να τον ρωτήσουν οτιδήποτε αφορά τις πολιτογραφήσεις και τις αποκαλύψεις του Al Jazeera.

Ήδη το ΔΗΚΟ, η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι έχουν ζητήσει την παραίτηση του προέδρου της Βουλής και μελετούν τρόπους με τους οποίους μπορεί να παυτεί, αν ο ίδιος δεν το πράξει. Κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο σύμφωνα με νομικούς κύκλους εκτός αν το Ανώτατο Δικαστήριο άρει την ασυλία του, αν θεωρηθεί ότι το ανακριτικό υλικό που έχει είναι τέτοιο που να δικαιολογεί άρση της ασυλίας. Πέραν των όσων παρουσιάζονται πάντως στο ντοκιμαντέρ να λέει ο πρόεδρος της Βουλής, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και για τις αναφορές του Ανδρέα Πιττάτζη, ότι βρίσκεται στο payroll της εταιρείας του Χριστάκη Τζιοβάνη, κάτι το οποίο ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε στο παρελθόν.

Διχασμένοι στον ΔΗΣΥ

Υπό πίεση φαίνεται να βρίσκεται και ο ΔΗΣΥ μπροστά στα νέα δεδομένα. Η πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε διά του εκπροσώπου Τύπου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, με μέλη να ζητούν από το κόμμα να πάρει ξεκάθαρη θέση για την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη. Υπενθυμίζεται πως ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση τη Δευτέρα που πέρασε, έκανε λόγο για αμφιβόλου προθέσεων έρευνα για την οποία δεν θα δώσει περισσότερη υπόσταση. Κάλεσε, μάλιστα, το ΑΚΕΛ να πράξει το ίδιο. Από τη θέση του ΔΗΣΥ διαφοροποιήθηκαν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος, μιλώντας με τον Δημήτρη Συλλούρη, όπως είπε σε εκπομπή του ALPHA, του είπε πως το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί. Ο Μιχάλης Σοφοκλέους χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του ΔΗΣΥ και έκανε λόγο για ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Στο ίδιο πλαίσιο της ανάληψης ευθυνών κινήθηκε και η Ξένια Κωνσταντίνου.

Αμηχανία στο ΑΚΕΛ

Όμως αναταράξεις δεν υπάρχουν μόνο στον ΔΗΣΥ αλλά και στο ΑΚΕΛ. Η εμπλοκή του Χριστάκη Τζιοβάνη προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τη βάση του κόμματος θέτοντας ζήτημα του ηθικού πλεονεκτήματος. Το κόμμα της Αριστεράς ξεκαθάρισε από την αρχή πως οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν εκεί και όπου πρέπει προλειαίνοντας το έδαφος. Όπως αποκάλυψε η «Κ» το πολιτικό μέλλον του Χριστάκη Τζιοβάνη συζητήθηκε στη Γραμματεία του κόμματος το πρωί της Τρίτης και η απόφαση που λήφθηκε ήταν να θέσουν τον κ. Τζιοβάνη εκτός κόμματος αν ο ίδιος επιμένει στη θέση του να μην παραιτηθεί. Ο ίδιος, πρόλαβε τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου, υποβάλλοντας την παραίτησή του από τα συλλογικά σώματα του κόμματος. Η κίνηση αυτή έδωσε την ευχέρεια στην Εζεκία Παπαϊωάννου να επιμείνει για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και επιμονή στην παραίτηση Συλλούρη. Το κατά πόσο θα υπάρξουν περαιτέρω τριγμοί στο κόμμα, δεδομένου ότι ίδιο επέμενε στις αποκαλύψεις και μέλος του είναι τελικά εμπλεκόμενο στην όλη υπόθεση, είναι βεβαίως επί του παρόντος ανοικτό. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση