ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ατταλίδης: Ο παραλληλισμός του σήμερα με τη συνάντηση Κληρίδη-Κλίντον

Ο διπλωμάτης και ακαδημαϊκός αναλύει την επίσκεψη στις ΗΠΑ και τη σημασία στήριξης ΔΔΟ από τον Μπάιντεν

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τι κρατάμε από την συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και τον Τζο Μπάιντεν και πόσο σημαντική μπορεί να θεωρηθεί σε βάθος χρόνου; Ο ακαδημαϊκός και διπλωμάτης Μιχάλης Ατταλίδης αναλύει στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 90 Λεπτά Πολιτικά Αλλιώς τη σημασία της.

Όπως σημειώνει είναι η πρώτη συνάντηση που έγινε μετά το 1996 υπογραμμίζοντας πως μέσα στα 28 χρόνια που μεσολαβήσαν με τις ΗΠΑ να είναι υπερδύναμη δεν υπήρξε καμία συνάντηση με άλλον Πρόεδρο. Ο Μιχάλης Ατταλίδης σημειώνει πως αυτό το γεγονός έχει μεγάλη σημασία καθώς ο ένας λόγος που επιτεύχθηκε είναι αφενός η αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου και αφετέρου η πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών κατά την διάρκεια της Προεδρίας του Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά και κατά την διάρκεια όπως είπε της προηγούμενης προεδρίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Κληθείς να σχολιάσει τι σημαίνει δεδομένου ότι σε λίγες μέρες έχουμε τις εκλογές των ΗΠΑ και την πολύ σοβαρή πιθανότητα εκλογής Τραμπ, ο Μιχάλης Ατταλίδης σημείωσε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί με ακρίβεια, αν δηλαδή μία προεδρία Τραμπ θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. «Μιλούμε για ένα κράτος» δήλωσε ωστόσο, «με σοβαρή εξωτερική πολιτική» σημειώνοντας πως πράξεις, συναντήσεις αποφάσεις και συμφωνίες της εξωτερικής πολιτικής υιοθετούνται στη συλλογική και θεσμική μνήμη των ΗΠΑ. Όπως εξήγησε, η συνάντηση έγινε στην παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, πέραν των δύο προέδρων για να ενισχύσει την θέση της παρουσίας της κρατικής μηχανής των ΗΠΑ. Επεσήμανε ωστόσο πως εάν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ποια ακριβώς θα είναι η εξέλιξη σε ο,τι αφορά την εξωτερική πολιτική.

Ο κ. Ατταλίδης ερωτηθείς για το αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ομοιότητες σε ο,τι αφορά την συνάντηση Κληρίδη Κλίντον και σήμερα, σημείωσε πως υπάρχει ένας σοβαρός παραλληλισμός με το 1996, καθώς το κυπριακό βρισκόταν σε τέλμα που οφειλόταν στην στάση του Τ/κ ηγέτη Ραουφ Ντεκτάς αλλά και στην υπεροψία της τότε τουρκικής κυβέρνησης. Το άλλο σημαντικό στοιχείο όπως είπε ο κ. Ατταλίδης είναι πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δημόσια επανέλαβε και επιβεβαίωσε την υποστήριξε την λύση που είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε μία περίοδο που απορρίπτεται από την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τον κ. Ατταλίδη, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν την διαδικασία. Όπως είπε, η διαφορά με το τότε, είναι ότι πριν την συνάντηση υπήρχε μία πολύ ουσιαστική αμερικανική δραστηριότητα, υποστηρικτική στη λύση του κυπριακού που οδήγησε τελικά και στον διορισμό του Ριτσαρντ Χόλμπρουκ, διακεκριμένου διπλωμάτη που διαδραμάτησε πολύ σοβαρό ρόλο στο κυπριακό.

Ακούστε το ηχητικό εδώ:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X