ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Κ. Ευσταθίου στην «Κ» - Δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει συνεργασία με ΔΗΣΥ

Ξεκαθαρίζει πως η ΕΔΕΚ δεν θα χάσει την τέταρτη θέση και πως δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει συνεργασία με τον ΔΗΣΥ λέει ο υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου στην «Κ», κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που δόθηκε περί σύμπλευσης ΔΗΣΥ-ΕΔΕΚ τον καιρό που στήριξε τον προϋπολογισμό για πρώτη φορά το κόμμα των Σοσιαλιστών. «Είναι πολύ πιο κοντά το ΑΚΕΛ με τον ΔΗΣΥ στο εθνικό ζήτημα και το ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ στα κοινωνικοοικονομικά παρά η ΕΔΕΚ», αναφέρει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει πως δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία του κόμματος. Κληθείς να σχολιάσει ποια θα είναι η πρώτη του πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο επανεκλογής αναφέρει την «επανακατάθεση των προτάσεων νόμου για την πρόσβαση στα Δικαστήρια και εναντίον των εκποιήσεων. Το κακό έχει παραγίνει».

–Σε τρεις γραμμές, ποια είναι η πεμπτουσία ενός σοσιαλιστικού κόμματος;

Είναι η ανάδειξη της ελευθερίας του ανθρώπου. Ελευθερία από την κάθε μορφής καταπίεση είτε αυτή είναι κοινωνική, οικονομική, εργασιακή, πνευματική.

Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε πως η ΕΔΕΚ ακολουθεί τον σοσιαλιστικό δρόμο ή χάθηκε στην πορεία;

Ασφαλώς και ακολουθεί τον σοσιαλιστικό δρόμο. Αυτό καταμαρτυρεί η κοινωνική και η κοινοβουλευτική της δράση. Οραματίζεται η ΕΔΕΚ μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων. Εξάλλου, η άρνηση της διχοτομικής διζωνικής ως μοντέλου λύσης του Κυπριακού είναι από τις μεγαλύτερες επαναστατικές σοσιαλιστικές πράξεις της ΕΔΕΚ. Πιστεύουμε και εμείς, όπως ο Μαντέλα στη Ν. Αφρική, ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός άρα ένα κράτος ίσων πολιτών.

Ποιος κατά την άποψή σας καθόρισε περισσότερο την σύγχρονη πορεία του σοσιαλισμού; Ανδρέας Παπανδρέου, Φρανσουά Μιττεράν ή Τόνυ Μπλερ;

Όλοι πλην του Τόνυ Μπλέρ. Ο μεν Ανδρέας Παπανδρέου οραματίστηκε τον σοσιαλισμό μέσα από την εθνική ανεξαρτησία, ο δε Μιττεράν εφάρμοσε τον εφικτό σοσιαλισμό. Ακόμα ο Γερμανός Βίλλυ Μπραντ εμπνεύστηκε τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, αλλά και ο Νέλσον Μαντέλα που καθιέρωσε τον σοσιαλισμό ως έκφραση αγάπης και συμφιλίωσης.

Για κάποιους η συνεχής αναφορά σας στον Βάσο Λυσσαρίδη αποτελεί ένα είδος προσωπολατρίας. Για κάποιους απουσία εμπνευσμένης ηγεσίας στον χώρο σας. Τι ισχύει;

Ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν ο θεμελιωτής, ο ιδρυτής και ο εμπνευστής του σοσιαλισμού στην Κύπρο. Ήταν και είναι αναπόφευκτη η αναφορά σε αυτόν. Είναι γεγονός ότι ήταν ο χαρισματικός ηγέτης της ΕΔΕΚ και το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Με τον Βάσο Λυσσαρίδη έκλεισε ο κύκλος των ηγετών διεθνούς ή παγκοσμίου βεληνεκούς. Εμπνευσμένη ηγεσία σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα είναι η συλλογική. Ο δε πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος είναι πρώτος μεταξύ ίσων.

Ως νομικός και παράλληλα βουλευτής δεν θεωρείτε αναγκαίο πλέον να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των δύο, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα συνεχή φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων;

Πολύ καλό ερώτημα. Η πείρα έχει καταδείξει ότι η σύγκρουση συμφερόντων και τα πολιτικά ατοπήματα δεν σχετίζονται κατ’ ανάγκη με το επάγγελμα ενός βουλευτή. Η διαφθορά είναι ανεξάρτητη από επάγγελμα ή επιτήδευμα. Εναπόκειται στον καθένα πολιτικό να σταθεί στο ύψος του και να μην υποκύψει στις Σειρήνες της νόσφισης εξουσίας. Σε αυτό μπορεί ασφαλώς να συντείνει και το ασυμβίβαστο όπως βεβαίως και ο ουσιαστικός (και όχι ο επικοινωνιακός) έλεγχος όσων εμπλέκονται στην άσκηση εξουσίας.

Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η ψήφιση του προϋπολογισμού από πλευράς της ΕΔΕΚ. Εκ των υστέρων θεωρείτε πως ήταν πολιτικά λανθασμένη απόφαση;

Ήταν μονόδρομος υπό τις περιστάσεις. Από τη μια υπήρχε ο κίνδυνος παράλυσης του κράτους και μάλιστα σε μια περίοδο πολλαπλής κρίσης (οικονομικής, κοινωνικής, υγειονομικής). Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε την πολιτική συγκυρία για να κερδίσουμε κάποια από αυτά που εμείς θεωρούμε αναγκαία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, όπως η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, των συνταξιούχων κ.ά. Σε άλλα πετύχαμε και σε άλλα όχι. Θα μπορούσαμε να κερδίζαμε περισσότερα; Πιθανότατα. Αλλά σκεφτείτε ότι πριν από την καταψήφιση του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών ούτε καν θεωρούσε αναγκαία την επαφή με την ΕΔΕΚ. Αυτό νομίζω λέει πολλά.

Πολλοί είδαν τη συμμαχία με τον ΔΗΣΥ ως την απαρχή νέων συνεργασιών και τη σύμπλευση πλέον με το κυβερνών κόμμα. Ισχύει;

Κατ΄αρχάς δεν υπήρξε συμμαχία με τον ΔΗΣΥ. Ούτε και θα υπάρξει. Είναι πολύ πιο κοντά το ΑΚΕΛ με τον ΔΗΣΥ στο εθνικό ζήτημα και το ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ στα κοινωνικοοικονομικά παρά η ΕΔΕΚ. Επομένως, σύμπλευση με τον ΔΗΣΥ δεν μπορεί να υπάρξει λαμβανομένων υπόψη των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο.

Φαντάζομαι πως βλέπετε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ΕΔΕΚ να χάνει την τέταρτη θέση. Ίσως είναι καιρός για μία ανανέωση στο κόμμα; Και δεν αναφερόμαστε σε διαγραφές άλλων στελεχών. Ίσως σε επαναδραστηριοποίηση παλαιότερων και ανάληψη ηγεσίας από κάποιον άλλον;

Κατ’ αρχάς πλην της περίπτωσης του Δημήτρη Παπαδάκη, διαγραφές στην ΕΔΕΚ δεν έχουν γίνει αλλά αποχωρήσεις μελών. Κατά δεύτερον η ΕΔΕΚ δεν θα χάσει την τέταρτη θέση. Η ανανέωση στο κόμμα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη και η ανάδειξη νέων στελεχών αποτελεί ευλογία, όπως και η επαναδραστηριοποίηση παλαιοτέρων στελεχών. Υπάρχουν αξιόλογοι φίλοι του κόμματος και του κομματικού περίγυρου που οφείλουμε να τους προσεγγίσουμε και να τους αξιοποιήσουμε.

Εσάς σας ενδιαφέρει η προεδρία της ΕΔΕΚ;

Όχι.

Σε παλαιότερή μας συνέντευξη είχατε πει πως δεν θα ξανασυνεργαστείτε με τον Γιώργο Λιλλήκα. Τι μεσολάβησε σε αυτά τα πέντε χρόνια και συνεργάζεστε σήμερα με τη Συμμαχία Πολιτών;

Δεν συνεργαζόμαστε με τη Συμμαχία Πολιτών, αλλά συμπορευόμαστε με βάση ένα ελάχιστο κοινό πλαίσιο δράσης. Συμφωνούμε στα κοινωνικά όπως και στη διαχείριση του εθνικού προβλήματος.

Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε συχνά;

Στο «Δόγμα του Σοκ» της Ναόμι Κλάιν.

Ποια ήταν η τελευταία θεατρική παράσταση που παρακολουθήσατε;

Στο Στρασβούργο (Theatre National de Strasbourg) «Έναν εχθρό του λαού» (Un ennemi du peuple) και μόλις προσφάτως διαδικτυακά το «Τρίτο Στεφάνι» του Κ. Ταχτσή.

Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας;

H επανακατάθεση των προτάσεων νόμου για την πρόσβαση στα Δικαστήρια και εναντίον των εκποιήσεων. Το κακό έχει παραγίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου