ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δημοσκόπηση «Κ»: Η μάχη των δύο και οι άγνωστοι «Χ»

Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΡΥΩΝΙΔΗ

Η πρώτη δημοσκόπηση της «Καθημερινής» επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το σκηνικό των προεδρικών εκλογών. Ένα πρωτοφανές σκηνικό για τα κυπριακά δεδομένα που διαμορφώθηκε κυρίως από την αδόκιμη εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας από τον Ιανουάριο, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, λόγω της σύγκρουσης στους κόλπους της δεξιάς παράταξης μεταξύ δύο υποψηφίων, μέχρι πρότινος συνοδοιπόρων. Η αντιπολίτευση αναγκάστηκε από τις εξελίξεις να εισέλθει σε διεργασίες αναζήτησης υποψηφίου, που όμως δεν φαίνεται να καρποφορούν, αφού στις συναντήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δημοπρατούνται προσωπικότητες ως εν δυνάμει υποψηφιότητες που απορρίπτονται ένθεν κακείθεν και λησμονούνται. Η πορεία των μέχρι σήμερα επαφών μεταξύ των ηγετών των δύο κομμάτων φανερώνει μια αδυναμία συγκλίσεων και μια διαρκή περιπλάνηση σε δαιδαλώδεις διαδρόμους χωρίς διέξοδο. Ένα τρίτο ζήτημα των εκλογών είναι η απειθαρχία των ψηφοφόρων, αφού ένας σημαντικός αριθμός όλο και περισσότερο αυτονομείται και κινείται ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς των κομμάτων.

Ταυτότητα Έρευνας:

Ανάθεση: Καθημερινή Κυπριακή Πολιτική & Οικονομική Εφημερίδα ΛΤΔ. Γραφείο: Symmetron Market Research, μέλος ESOMAR. Ημερομηνία Διεξαγωγής: 8-17 Μαρτίου 2022. Κάλυψη: Παγκύπρια αστικές και αγροτικές περιοχές, άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Μέγεθος Δείγματος: 800 άτομα. Μέθοδος Δειγματοληψίας: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή Δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου Τυπικό Περιθώριο Απόκλισης: 95% βαθμός εμπιστοσύνης, περιθώριο απόκλισης +/- 3,5.

Προβάδισμα

 

 

Παρόλο που το σκηνικό δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί και ο δρόμος προς τις εκλογές είναι μακρύς και απρόβλεπτος, στην παρούσα χρονική περίοδο ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αδιαμφησβήτητο προβάδισμα. Προηγείται σε όλα τα εκλογικά σενάρια που εξέτασε η δημοσκόπηση με σημαντική διαφορά που ξεπερνά τις είκοσι μονάδες, προσελκύοντας ψηφοφόρους από όλους τους κομματικούς χώρους και τους ανένταχτους. Η θετική εικόνα και η ευρύτερη αποδοχή του είναι τα βασικά του στηρίγματα. Η κοινή γνώμη τον τοποθετεί στην πρώτη θέση σε όλα τα κριτήρια ικανοτήτων και προσωπικότητας που εξέτασε η δημοσκόπηση, με ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις στην ικανότητα βελτίωσης της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό και στη διαχείριση του Κυπριακού.

 

Ο Χριστοδουλίδης διεμβολίζει όλους τους κομματικούς χώρους. Αντλεί περίπου το 40% των ψήφων του ΔΗΣΥ σε όλα τα σενάρια, κερδίζει περίπου 35% από το ΔΗΚΟ, με εξαίρεση το σενάριο υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπου οι εισροές από το ΔΗΚΟ μειώνονται στο 20%. Στηρίζεται από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, εκτός στο σενάριο υποψηφιότητας της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία συσπειρώνει σε σημαντικό βαθμό το ΑΚΕΛ. Η πιο συμπαγής ομάδων υποστηρικτών του Χριστοδουλίδη είναι η ΔΗΠΑ με ένα σταθερό ποσοστό 88% σε όλα τα σενάρια. Επιπλέον, η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη ενισχύεται δυναμικά από τις εισροές ψηφοφόρων που απείχαν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και αναλογούν στο 28% της συνολικής εκλογικής επιρροής του. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έχει βελτιώσει την εκλογική του επιρροή συγκριτικά με προηγούμενες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ. Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των ποσοστών του διαδραμάτισε η επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του, αφού σε διάστημα δύο μηνών η επίδοση του ανέβηκε στο 15%-16%. Στον ΔΗΣΥ κερδίζει περίπου 45%, ελαφρώς πιο πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό του Χριστοδουλίδη. Σε άλλους κομματικούς χώρους δεν εισπράττει σημαντικά ποσοστά με εξαίρεση το ΔΗΚΟ από όπου αντλεί περίπου 10%. Στα πλεονεκτήματα του προέδρου του ΔΗΣΥ καταχωρείται η αξιοσημείωτη επίδοση στις ικανότητες διαχείρισης της οικονομίας και πρωτίστως η παράσταση νίκης. Ένας στους τρεις ψηφοφόρους προβλέπει ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών σε αντιπαράθεση με ένα στους πέντε για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

 

Οι διεργασίες στην πλευρά της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη με άγνωστη την τελική έκβαση. Από τα ονόματα που συζητούνται, όπως τουλάχιστον καταγράφουν οι πληροφορίες των ΜΜΕ, τα μόνα που συγκεντρώνουν αξιόλογη βάση εκκίνησης είναι του Νικόλα Παπαδόπουλου και της Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ λαμβάνει 17% των ψήφων απέναντι στον Χριστοδουλίδη και προηγείται κατά δύο μονάδες από τον Νεοφύτου. Κερδίζει 57% των ψηφοφόρων του κόμματος του, 29% από το ΑΚΕΛ και 37% από την ΕΔΕΚ.

 

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είναι η μόνη υποψήφια που περιορίζει τη διαφορά από τον βασικό διεκδικητή κάτω από τις είκοσι μονάδες. Η εκλογική της επιρροή κυμαίνεται στο 20% έναντι 33% για τον Χριστοδουλίδη και 16% για τον Νεοφύτου. Στο χώρο του ΑΚΕΛ συσπειρώνει 58% των ψηφοφόρων, ενώ έχει σεβαστές εισροές από το ΔΗΚΟ (15%), την ΕΔΕΚ (16%), τους Οικολόγους (32%) αλλά και τους ανένταχτους πολίτες (27%). Τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι το γεγονός ότι αποτελεί τη μόνη αριστερή επιλογή στα σενάρια που εξετάστηκαν, εξού και η σημαντική συσπείρωση στο ΑΚΕΛ, ενώ στα κριτήρια ικανοτήτων και προσωπικότητας ξεχωρίζουν οι επιδόσεις στην κοινωνική πολιτική και στη σχέση με τους απλούς πολίτες.

 

Αστάθμητα ερωτήματα

 

 

Η εκλογική διαδικασία είναι σε εμβρυακό στάδιο, νεφελώδης και ευμετάβλητη. Οι αριθμοί δείχνουν τις τάσεις σήμερα και δεν προβλέπουν τα μελλούμενα. Σήμερα, η τάση του εκλογικού σώματος ευνοεί την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη με βασικό αντίπαλο τον Νεοφύτου αφού η αντιπολίτευση δεν έχει διαμορφώσει ακόμα συγκροτημένη θέση.

 

Τίθενται ενώπιόν μας πολλαπλά κρίσιμα και αστάθμητα ερωτήματα που μόνο η εξέλιξη της εκστρατείας μπορεί να απαντήσει. Για παράδειγμα, έχει τις δυνάμεις η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη να αντικρούσει την επίθεση των κομματικών μηχανισμών ειδικά στο οργανωτικό πεδίο από όλα τα κόμματα και κυρίως τον ΔΗΣΥ; Η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, έχει ιδιάζοντα χαρακτηριστικά αφού οι υποστηρικτές της είναι ένα ετερογενές εύθραυστο μωσαϊκό χωρίς κοινά σημεία αναφοράς και συγκλίνουσες απόψεις και συνεπώς είναι ευάλωτο όσον αφορά τη διατάραξη της συνοχής του στην πορεία των εκλογών. Εάν παραμείνει μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα χωρίς κομματική στήριξη θα μπορέσει να κινητοποιήσει και να οδηγήσει στις κάλπες τους ψηφοφόρους και ειδικά το 28% των σημερινών υποστηρικτών που δεν προσήλθαν στις κάλπες το 2021; Εάν η υποψηφιότητα υποστηριχτεί από κάποια κόμματα, θα επαυξηθεί η δυναμική της ή θα απομακρύνει τη μάζα των ανένταχτων που απαξιώνουν το κομματικό κατεστημένο;

 

Στην αντίπερα όχθη, η υποψηφιότητα Νεοφύτου βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη πρόκληση: Θα κατορθώσει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ να συσπειρώσει το κόμμα; Επιπλέον, για να διασφαλίσει μια προοπτική νίκης χρειάζεται την επικουρική συνδρομή κάποιας εισροής ψηφοφόρων από άλλα κόμματα. Μπορεί να το επιτύχει;

 

Τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμα στο στάδιο ανίχνευσης προθέσεων και ονοματολογίας. Τα βασικά ερωτήματα είναι κατά πόσο τελικά θα συνεργαστούν, ποιος θα είναι ο υποψήφιος και πόσο καταλυτικός θα είναι ο ρόλος του.

 
 
 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δημοσκοπήσεις: Τελευταία Ενημέρωση