ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίνει νέες ημερομηνίες για πενταμερή η Λουτ

Μετά το Μάρτιο τοποθετείται η σύγκλιση της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένουν στη Λευκωσία προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τις ημερομηνίες της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό. Την ώρα που Αθήνα και Λευκωσία ετοιμάζονται για την άτυπη πενταμερή, βασικό θέμα της επίσκεψης Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κυπριακή πρωτεύουσα, τα Ηνωμένα Έθνη φαίνονται έτοιμα να καθορίσουν το χρόνο πρόσκλησης όλων των πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη Λευκωσία αναμένουν πως η κ. Λουτ το επόμενο διάστημα θα ενημερώσει για τις νέες ημερομηνίες σύγκλισης της άτυπης πενταμερούς. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η απεσταλμένη του ΓΓ αναμένεται να επικοινωνήσει με τη Λευκωσία, μέχρι την Τρίτη. Στην βάση των δεδομένων που υπάρχουν, διπλωματικές πηγές θεωρούν απομακρυσμένο το ενδεχόμενο η άτυπη πενταμερής να πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάρτιο. Διπλωματική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά από την «Κ» είπε πως «δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ο χρόνος σύγκλισης, ενώ θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να γίνει μέχρι τέλος Μαρτίου».

Τα τέσσερα θέματα

Εν αναμονή της κ. Λούτ, Αθήνα και Λευκωσία καθόρισαν τις προτεραιότητες ενόψει της άτυπης διάσκεψης. Οι επαφές που είχε κατά την εδώ επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα με τις δυο πλευρές να συγκλίνουν σε τέσσερα ζητήματα:

-Πρώτον στο ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες για οποιοδήποτε άλλο μοντέλο λύσης πλην του συμφωνημένου.

-Δεύτερον στο ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που έμειναν στο Γκράν Μοντανά.

-Τρίτον στο ότι δεν γίνεται αποδεκτό η Ε.Ε να δώσει θετική ατζέντα στην Τουρκία μόνο με την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς ή μόνο με τη διεξαγωγή της πρώτης συνάντησης των αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας. Τα αποτελέσματα των διεργασιών τίθενται ως προαπαιτούμενο από Κύπρο και Ελλάδα.

-Τέταρτον στο ότι Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν ως καθοριστικό παράγοντα την εξέλιξη της αμερικάνικης προσέγγισης έναντι της Τουρκίας, που σε ό,τι αφορά την Κύπρο είναι ξεκάθαρη, όπως τονίζεται από διπλωματικές πηγές. Για την Ουάσιγκτον δεν μπορεί να συζητηθεί άλλη μορφή λύσης από τη συμφωνημένη. Στα ελληνοτουρκικά μόνο ο διάλογος μπορεί να δώσει λύσεις και όχι η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, όπως επιχείρησε η Τουρκία.

Ενημέρωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε την Κυπριακή αντιπροσωπεία για τις επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την εκτίμηση πως ακόμα είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό το οποίο αναμένεται είναι ο χρονικός προσδιορισμός της δεύτερης συνάντησης, με την ελληνική πλευρά να μην έχει ενδείξεις για κάτι το θετικό. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ήταν και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου. Επίσης συζητήθηκε και η συνεργασία των «δύο χωρών σε συνεργασία και με άλλες, ενόψει και της έκθεσης που θα υποβάλει και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και τις επιλογές της Ένωσης για την ακολουθητέα πορεία. Το επιδιωκόμενο για Ελλάδα και Κύπρο είναι η Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως, όχι μόνο με ρητορικές αναφορές, πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, μακριά από απειλές και έκνομες ενέργειες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η Ε.Ε. θα επιδείξει την επιβαλλόμενη αλληλεγγύη, στηρίζοντας τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού με έμπρακτη και ενεργό εμπλοκή σε έναν αναμενόμενο μελλοντικό διάλογο στην ουσία του Κυπριακού» τόνισε μετά το πέρας των συζητήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης.

Εθνικό θέμα

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαφών, διαβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Αποτελεί ένα θέμα εθνικό. Αναγκαία κίνηση συμμόρφωσης προς τη διεθνή νομιμότητα. Αποτελεί πράξη δικαιοσύνης προς τον κυπριακό λαό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε «μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές, άλλωστε, συγκροτούν το μόνο συμπεφωνημένο και καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο λύσης και ταυτόχρονα το θεμέλιο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια» είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X