ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διμερείς επαφές Ισπανίας- Κύπρου με άρωμα ανατολικής Μεσογείου

Η μονοήμερη επίσημη επίσκεψη του ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη, στην Μαδρίτη συντονίζει τις δύο χώρες σε θέματα ευρωμεσογειακής συνεργασίας

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στην Ισπανία βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όπου είχε συναντήσεις, σε υψηλό επίπεδο, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Σάντσεθ καθώς και με τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των άριστων διμερών σχέσεων Λευκωσίας-Μαδρίτης με φόντο τον συντονισμό των δύο χωρών τόσο σε ζητήματα ευρωμεσογειακής συνεργασίας όσο κι αναφορικά με την αντιμετώπιση –εντός της ΕΕ- της πανδημίας του Covid-19. Κατά τη συνάντηση θα συζητήθηκαν που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες και επί του εδάφους (σ.σ. Βαρώσι) της Κυπριακής Δημοκρατίας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι περιφερειακές εξελίξεις, η πολιτική της Νότιας Γειτονίας στα πλαίσια της ευρωμεσογειακής ατζέντας συνεργασίας καθώς και θέματα δυτικών Βαλκανίων.

Διμερής συνεργασία

Όπως γνωστοποιήθηκε επίσημα σε σχέση με την ατζέντα της επίσκεψης τον ΠτΔ συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Υγείας της ΚΔ. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, και Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για την εγκαθίδρυση επίσημης διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Ισπανική Διπλωματική Σχολή και τη νεοϊδρυθείσα Διπλωματική Ακαδημία του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Υπουργός Υγείας θα υπογράψει με την Ισπανίδα ομόλογο του κα Καρολίνα Ντάριας Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για συνεργασία στον τομέα της Υγείας που αφορά, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Kαι τα δύο μνημόνια θεωρούνται αντικείμενο πολιτικής χαμηλής ισχύος –χρήσιμα ωστόσο και για τα δύο κράτη.

Άρωμα ανατ. Μεσογείου

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με φόντο τις έκνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις εξελίξεις με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν πέρασαν απαρατήρητες από την εν λόγω επίσκεψη. Η Ισπανία διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με την Τουρκία μιας και είναι η χώρα της ΕΕ με τον μεγαλύτερο βαθμό έκθεσης, ως προς τον τραπεζικό της τομέα, στην τουρκική οικονομία –η οποία κλυδωνίζεται τους τελευταίους μήνες (σ.σ. πρόσφατα η ισπανική τράπεζα ΒBVA διεκδίκησε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής τράπεζας Garanti BBVA, που αποτελεί και έναν από τα τραπεζικά ιδρύματα στην Τουρκία με τον μεγαλύτερο αριθμό παραχώρησης δανείων). Επιπλέον, η πρόσφατη επίσκεψη Σάντσεθ στην Τουρκία σφραγίστηκε από μια στρατηγική συμφωνία Άγκυρας-Μαδρίτης για την απόκτηση ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς υποβρυχίου καθώς και για συμφωνίες ανταλλαγής τεχνογνωσίας κι επενδύσεων στον τομέα των UAVs (drones), στον οποίο η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια με αλματώδη βήματα ανάπτυξης. Η συμφωνία μάλιστα φαίνεται να ενόχλησε ιδαίτερα την Αθήνα, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη κι από την Λευκωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ