ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας ετοιμάζουν οι Βαρωσιώτες

Ενόψει της επικείμενης νέας προκλητικής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου στην περίκλειστη περιοχή της πόλης οργανώνεται εκδήλωση διαμαρτυρίας

ΚΥΠΕ

Η Αμμόχωστος δεν ανήκει ούτε στην κατοχική δύναμη, ούτε στον Ερντογάν, ούτε στον Τατάρ, αλλά ανήκει στους Αμμοχωστιανούς, τόνισε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Δρ Σίμος Ιωάννου, μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Αμμόχωστο και τις επικείμενες ενέργειες του Δήμου.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση έχει καθήκον να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και μαζί με όλα τα κόμματα, τον Δήμο Αμμοχώστου, τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, να αντιμετωπίσουν άμεσα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

«Είναι αναγκαίο να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των πιθανών ανακοινώσεων του Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε, παράλληλα, ότι «ενόψει της επικείμενης νέας προκλητικής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου στην περίκλειστη περιοχή της πόλης μας καλούμε τους Αμμοχωστιανούς συμπολίτες μας και όχι μόνο, σε μια ακόμη εκδήλωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα, 19 Ιουλίου του 2021, στη Δερύνεια, για να διαμαρτυρηθούμε ξανά για τις απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αμμόχωστο».

Όπως είπε, θα ξεκινήσει πορεία από την εκκλησία του Αγ. Μοδέστου προς το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, με λάβαρα των Σωματείων, πλακάτ και συνθήματα.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, θα γίνει σύντομη ομιλία από τον Δήμαρχο και ακολούθως αντιπροσωπεία θα επιδώσει ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Η.Ε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο χώρο του Πολιτιστικού θα σταθούν αντίσκηνα και όσοι επιθυμούν θα παραμείνουν σε ολονύκτια καθιστή διαμαρτυρία.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, στην ομιλία του είπε ότι αυτές τις μέρες, ανάμεσα στους Αμμοχωστιανούς επικρατεί συγκλονισμός, αγανάκτηση και οργή.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετων της στα κατεχόμενα να συνεχίσουν τον εποικισμό της πόλης μας, αποτελεί νέο έγκλημα και σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, 550 και 789 και της τελευταίας προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δυστυχώς, έχουν ασφαλτοστρώσει δρόμους, έχουν καθαρίσει τον Δημόσιο Κήπο, μεγάλο μέρος της παραλίας τοποθετώντας κιόσκια, ομπρέλες και παγκάκια. Προχώρησαν στην ηλεκτροδότηση των δρόμων που έχουν ανοίξει. Έχουν κατεδαφίσει το κέντρο Φάληρο, ιδιοκτησία του Δήμου μας, προφασιζόμενοι την επικινδυνότητα του κτιρίου. Έχουν το θράσος να διατείνονται στους ξένους ότι δεν έχουν κατεδαφίσει, καθαρίσει ή χρησιμοποιήσει ιδιωτική περιουσία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε «ακόμη μια φορά ότι η Αμμόχωστος δεν ανήκει ούτε στην κατοχική δύναμη, ούτε στον Ερντογάν, ούτε στον Τατάρ. Η Αμμόχωστος ανήκει στους Αμμοχωστιανούς».

«Σ ’αυτούς που γεννήθηκαν και αναγιώθηκαν στα σπίτια και στις γειτονιές της. Σε αυτούς που την έκτισαν, που τη έζησαν, που την έκαναν καμάρι της Κύπρου, μέχρι που η κατοχική δύναμη την κατέστησε όμηρο και πόλη φάντασμα», πρόσθεσε.

Ως Δήμος Αμμοχώστου, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, «έχουμε εντείνει δραστικά την κινητοποίηση μας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να καταγγείλουμε τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, να αναδείξουμε το ζήτημα της πόλης μας και να διεκδικήσουμε έμπρακτη στήριξη για εφαρμογή των Ψηφισμάτων που προνοούν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στην περίκλειστη πόλη, υπό την διοίκηση του ΟΗΕ».

«Μόνο έτσι η Αμμόχωστος θα μπορούσε να γίνει ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα για την συνεργασία και συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Είναι αυτό τον δρόμο - τον δρόμο του διεθνούς δίκαιου και της ειρήνης που απορρίπτει η κατοχική δύναμη με τις ενέργειες της και με τα όσα μεθοδεύει για την πόλη μας τα τελευταία χρόνια. Αν πραγματικά ήταν τόσο ευαίσθητοι για την καταστροφή της περίκλειστης πόλης τα τελευταία 47 χρόνια, αν τόσο νοιαζόταν για την αποκατάσταση των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της περιοχής, μπορούσε να κάνει την πιο απλή κίνηση. Να σεβαστεί τα ψηφίσματα και να αποδώσει την πόλη στους νόμιμους κατοίκους της, κάτω από την διοίκηση του ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το γιατί φτάσαμε ως εδώ.

«Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αναλύσεις για το Κυπριακό. Αλλά σήμερα, τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο και δεν χωρούν παλινωδίες. Η Κυβέρνηση έχει καθήκον να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και μαζί με όλα τα κόμματα, τον Δήμο Αμμοχώστου, τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, να αντιμετωπίσουν άμεσα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Είναι αναγκαίο να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των πιθανών ανακοινώσεων του Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου», σημείωσε.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι αν οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπολοίπων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ προς την Τουρκία, δεν είναι πιεστικές και έντονες, «με μεγάλη σιγουριά θα προωθήσει το επόμενο βήμα: την πλήρη διάνοιξη του περίκλειστου μέρους και το κάλεσμα των νόμιμων κατοίκων της περιοχής να επιστρέψουν κάτω από τουρκική διοίκηση».

«Και τότε η σύγχυση και πιθανόν η διχόνοια μεταξύ των Αμμοχωστιανών θα είναι πραγματικότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το επικείμενο κάλεσμα των Αμμοχωστιανών να επιστρέφουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, θα φέρει τους Αμμοχωστιανούς μπροστά σε μεγάλα και τραγικά διλήμματα. Είναι σαφές ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει μέσω των «ευκαιριών» που θα δώσει στους Αμμοχωστιανούς να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, να θέσει ένα οριστικό τέλος στις προσπάθειές επίλυσης του Κυπριακού, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να οδηγηθούμε σε λύση δύο κρατών», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «η επιστροφή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει και δεν εγγυάται μια σταθερή και νομικά κατοχυρωμένη αποκατάσταση των περιουσιών. Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρούμε πως όλοι πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος όλες τις παραμέτρους, να καταλήξουμε σε όλα τα δεδομένα και μετά από ώριμη σκέψη να καταλήξουμε στις όποιες αποφάσεις».

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ο Δήμος Αμμοχώστου δηλώνει πρόθυμος να ακούσει να μιλήσει και να συζητήσει με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο δημότη σχετικά με αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.

«Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, ενωμένοι, επιδεικνύοντας σεβασμό στην οποιανδήποτε άλλη άποψη και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας που δεν είναι άλλος παρά η επιστροφή στην πόλη μας, η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ότι αύριο, στις 11 το πρωί, θα συναντηθούν με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, στις 12.30 με τον Έλληνα Πρέσβη, στις 6 Ιουλίου θα συναντηθούν στις 11 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη συναντηθεί με τους άλλους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας .

Σημείωσε, παράλληλα, ότι στις 24 Ιουλίου, στις 21.00, διοργανώνουν συναυλία στο Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας, και στις 7 Αυγούστου διοργανώνεται κατοχική εκδήλωση στην Δερύνεια, με συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των κομμάτων.

Σε ερώτηση αν είχαν επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και ενόψει της παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι με τον Υπουργό Εξωτερικών τις τελευταίες τρεις μέρες είχε συνεχή επαφή.

«Μου είπε τι διημείφθη με τον κ. Λαβρόφ . Σίγουρα ένα από τα θέματα ήταν και η Αμμόχωστος. Του επαναβεβαίωσε τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως μας επαναβεβαίωσε και η ρωσική πρεσβεία στη συνάντηση που είχαμε, ότι δεν αλλάζει ούτε ένα «ν» στις θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά ειδικά την Αμμόχωστο. Για το θέμα της Αμμοχώστου είναι κάθετοι. Μπορεί για τα θέματα της ΑΟΖ , όπως μας ανέφερε ή για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού να υπάρχουν κάποιες διαφορές ή οτιδήποτε μεταξύ κάποιων, αλλά για το θέμα της Αμμοχώστου είναι κάθετοι. Τώρα, τι πιέσεις θα εξασκηθούν στην Τουρκία για να σταματήσουν αυτές οι έκνομες ενέργειες που αφορούν βασικά την Αμμόχωστο, ξέρετε, όλα εξαρτώνται από τον Ερντογάν», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην αυριανή συνάντησή τους με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα σίγουρα θα θέσουν το θέμα πολύ δυνατά. «Θα ζητήσουμε να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως απαιτούν οι μεγάλες δυνάμεις σε άλλες περιπτώσεις, σε άλλες συρράξεις στον κόσμο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ανατολική Ευρώπη, παντού. Δηλαδή πρέπει να μην είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι γραμμή δίνουν στους Αμμοχωστιανούς και ποια είναι η οδός που θα επιλέξουν σε περίπτωση που υπάρξουν μαζικές προσφυγές στην "επιτροπή αποζημιώσεων" , ο κ. Ιωάννου είπε ότι στην περίπτωση της Αμμοχώστου έχουν γίνει για την περίκλειστη περιοχή 343 αιτήσεις.

«Εμείς αυτό που λέμε στους συμπολίτες μας, έπειτα από γνωμάτευση και του τέως Γενικού Εισαγγελέως και του νυν Γενικού Εισαγγελέως είναι ότι υπάρχουν πολλές παγίδες και πολλά προβλήματα για τον ίδιο ο οποίος προσφεύγει, αλλά και γενικά για το πολιτικό κόστος για ολόκληρη την Κύπρο, για το θέμα της λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Εμείς ακολουθούμε την γραμμή, την οποία δέχονται το κράτος, τα πολιτικά κόμματα και ο Γενικός Εισαγγελέας. Όμως, δεν μπορεί κάποιος να εμποδίσει κάποιον που να προσφύγει. Εμείς ως Δήμος Αμμοχώστου δεν προτρέπουμε κανένα να προσφύγει», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε, ότι «μας έχει υποσχεθεί ο Υπουργός Εξωτερικών ότι θα έρθει μια νέα γνωμάτευση από ξένους οίκους, νομικούς κύκλους, την οποία μόλις την έχει στα χέρια του ο Γενικός Εισαγγελέας, θα έχουμε συνάντηση μαζί του για να μας την γνωστοποιήσει».

Όσον αφορά το θέμα της στέγασης του Δήμου Αμμοχώστου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτό έχει ξεκινήσει από το 2017 και πρόσθεσε ότι τους έχουν παραχωρηθεί κάποια κτίρια στην Λεμεσό, τα οποία, όπως είπε, «πάντα την τελευταία στιγμή ή κάποιος Δήμος ή κάτι άλλο δεν άφηναν το Δήμο Αμμοχώστου να πάρει αυτά τα κτίρια».

«Το κτίριο στα Κάτω Πολεμίδια μας παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πήγαμε το είδαμε, μας ικανοποιούσε και δεχτήκαμε με τον όρο να μην έχουμε την ίδια αντιμετώπιση την οποία είχαμε τις προηγούμενες τρεις, τέσσερις φορές. Τώρα, τι έγινε μετά από τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, τα ξέρετε όλοι. Εμείς αυτό το οποίο απαιτούμε από το κράτος ότι ο Δήμος Αμμοχώστου μέχρι την ευλογημένη ημέρα της επιστροφής να έχει το κτίριο το οποίο αρμόζει στο Δήμο Αμμοχώστου, ως ο τρίτος μεγαλύτερος Δήμος στην Κύπρο. Δεν μπορούμε συνεχώς να έχουμε αυτά τα προβλήματα. Ο Δήμος Αμμοχώστου απαιτεί να έχει την στέγη, την οποία αρμόζει στο Δήμο Αμμοχώστου», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση