ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάβο Γκρέκο: Δικαστικά μέτρα κατά Μητρόπολης, εάν απορριφθεί η προσφυγή

Η υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα (10 Απριλίου) οι εργασίες για ανέγερση μονής σε εντός περιοχής Νατούρα δε συνεχίζονται

Του Παύλου Νεοφύτου

Την πρόθεση του Τμήματος Πολεοδομίας να ακολουθήσει δικαστικά μέτρα, με προσφυγή στη Νομική Υπηρεσία, μέχρι την πλήρη κατεδάφιση της υπό ανέγερση μονής σε περιοχή Νατούρα στο Κάβο Γκρέκο, εάν απορρίψει ο υπουργός Εσωτερικών την ιεραρχική προσφυγή της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, εξέφρασε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία.

2.000 ευρώ πρόστιμο επέβαλε η Υπηρεσία Θήρας και πανίδας στη Mητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, πρόσθεσε, με βουλευτές να εκφράζουν προβληματισμό για το μέγεθος των συνεπειών και ειδικά για το γεγονός ότι από όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα, μόνο η Υπηρεσία Θήρας μπόρεσε να επιβάλει ένα πρόστιμο, που περιορίζεται στο συγκεκριμένο ποσό.

Για το θέμα του εράνου με λαχνούς χωρίς εξασφάλιση άδειας, ώστε να συγκεκτρώνονταν χρήματα για την ανέγερση της μονής, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, είπε ότι διεξάγουν έρευνα.

Το θέμα συζήτησης στην Επιτροπή σήμερα ήταν οι εργασίες κατασκευής και ανέγερσης ναού σε περιοχή Νατούρα στο Κάβο Γκρέκο και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Μαρία Παναγιώτου: Στις 15 Απριλίου συνεδρία της ad hoc επιτροπής

Μετά την ιεραρχική προσφυγή της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, στις 4 Απριλίου το Τμήμα Περιβάλλοντος πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στην υπό ανέγερση μονή σε περιοχή στο Κάβο Γκρέκο και εξακριβώθηκε ότι δε συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες, ανάφερε στην Επιτροπή από την πλευρά της η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι σήμερα (10 Απριλίου) οι εργασίες δε συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την υπουργό, στις 15 Απριλίου θα ακολουθήσει η συνεδρία της ad hoc επιτροπής για το περιβάλλον, όπου θα συζητήσουν τους όρους κατεδάφισης της μονής και αποκατάστασης. «Ανεξαρτήτως της έκβασης της ιεραρχικής προσφυγής, εμείς θα εκδώσουμε τους όρους κατεδάφισης σε συνεδρία της Ad hoc Επιτροπής», τόνισε.

Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε και την περαιτέρω ενίσχυση του περιβαλλοντικού ελέγχου, σημείωσε. Εντοπίσαμε κενό στη νομοθεσία και εξετάζουμε προσθήκες και εξώδικων ποινών, είπε.

«Για το επιχείρημα που ακούγεται, ότι είναι για καλό σκοπό που γίνεται η ανέγερση, έχω να πω ότι ουδείς αμφισβητεί τον σκοπό, αλλά το θέμα είναι το πώς και πού. Να υπενθυμίσω ότι τη δυνατότητα κατεδάφισης έχει η αδειοδοτούσα αρχή, εμείς βγάζουμε γνωματεύσεις», ανέφερε εξάλλου η κα Παναγιώτου.

Προβληματισμός Ζαννέτου για μεγάλη έκταση Νατούρα και δασικής γης - Αντίδραση Θεοπέμπτου

«Μπορώ να μάθω αν έγινε οποιαδήποτε διαβούλευση με την τοπική αρχή, πριν καθοριστεί ως περιοχή Νατούρα η συγκεκριμένη περιοχή;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέτος, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο οποίος του υπέδειξε ότι ο καθορισμός των περιοχών Νατούρα δεν είναι προϊόν διαβούλευσης με τις τοπικές αρχές.

Ο κ. Ζανέττος επίσης εξέφρασε προβληματισμό που μεγάλο μέρος του Δήμου Αγίας Νάπας είναι περιοχή Νατούρα και δασική γη, καθώς προκύπτουν εμπόδια σε οικοδομικές ανεγέρσεις, με τον κ. Θεοπέμπτου να σχολιάζει ότι προσωπικά ο ίδιος νιώθει περήφανος, όταν μία περιοχή έχει τα πιο πάνω χαρακτηριστικά.

Είδαμε δημοσιεύματα για οικισμούς πάνω από αρχαία και δεν είδαμε αυτό το μένος όπως για την περίπτωση ανέγερσης μονής στο Κάβο Γκρέκο, σχολίασε επίσης από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίας Νάπας.

«Το ότι έχετε τόσο μεγάλη ακτογραμμή προστατευόμενη και Νατούρα και δασική γη, αυτό είναι προτέρημα για την περιοχή. Ο τουρίστας άλλαξε τις προτεραιότητές του, θέλει να δει φύση. Πύργους και πολυκατοικίες έχουν και σπίτι τους», απάντησε στον κ. Ζαννέτο η Μυρούλα Παπαχριστοφόρου, της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (ΟΠΟΚ). «Επομένως πρέπει το περιβάλλον να το κοιτάξουμε και από την άλλη πλευρά. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον, το οποίο θα μας δώσει πίσω. Αυτή η προστασία θα δώσει πίσω στον κόσμο, στην κοινωνία, στο κράτος μεγάλο θετικό απόθεμα», συμπλήρωσε. 

«Το να αναφερόμαστε, 16 χρόνια μετά την κήρυξη της περιοχής σε Νατούρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο κατά πόσο θα έπρεπε να κηρυχθεί ή όχι, είναι κατά τη γνώμη μου νομικά αδόκιμο και επιστημονικά αβάσιμο», σχολίασε από την πλευρά του ο Κλείτος Παπαστυλιανού, λειτουργός περιβαλλοντικής πολιτικής του ιδρύματος Terra Cypria.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση