ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένας προεκλογικός ανασχηματισμός

Πώς ανατράπηκε το σενάριο διορισμού του Ιωνά Νικολάου και η ονοματολογία προσώπων που φέρεται να μπαίνουν στο Υπουργικό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πριν από δέκα περίπου μήνες, την επικαιρότητα απασχολούσε η σκέψη του Νίκου Αναστασιάδη να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, καθώς μία σειρά λανθασμένων κινήσεων έστελνε το μήνυμα και της κυβερνητικής κόπωσης αλλά κυρίως της πολιτικής φθοράς. Η συζήτηση κράτησε τέσσερις περίπου μήνες, με την ονοματολογία να δίνει και να παίρνει σε σημείο που οι υπουργοί που βρίσκονταν με το ένα πόδι εκτός, είχαν φθαρεί ανεπανόρθωτα και πολλά από τα φαβορί είχαν καεί. Αποτέλεσμα της παρατεταμένης ονοματολογίας ήταν ότι όταν ο ανασχηματισμός έγινε πέρασε εν πολλοίς κάτω από τον πήχη των προσδοκιών προκαλώντας παράλληλα την ενόχληση όσων ενδιαφέρονταν για μια θέση στο Υπουργικό. Σήμερα ο Πρόεδρος επέλεξε να ακολουθήσει άλλη τακτική. Προχώρησε σε δεύτερο ανασχηματισμό που αφενός εξέπληξε και το Υπουργικό του Συμβούλιο και τον ΔΗΣΥ και αφετέρου κράτησε τα πρόσωπα ως επτασφράγιστο μυστικό. Είναι ένας ανασχηματισμός καθαρά προεκλογικός. Όχι μόνο γιατί νέα πρόσωπα μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα έντεκα μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και γιατί ο Πρόεδρος προσμέτρησε προφανώς το πολιτικό κόστος που θα προκαλούσε ο διορισμός Ιωνά Νικολάου και για τον ίδιο αλλά και για το κόμμα, σε μία δύσκολη εκλογική μάχη.

Γιατί ο Ιωνάς

Το όνομα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου ακουγόταν έντονα για τη θέση του γενικού εισαγγελέα πριν ακόμη παραιτηθεί από το υπουργικό σχήμα. Θέση που ήταν όπως λέγεται κλειδωμένη μέχρι και την περασμένη Πέμπτη και σίγουρα δεν ανατράπηκε, γιατί ο κ. Νικολάου δεν αποδέχτηκε όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Προεδρικό. Όπως σημείωναν κύκλοι του στενού περίγυρού του, ο Πρόεδρος, σε αντίθεση με την ψυχρή σχέση που διατηρεί με τον Κώστα Κληρίδη, ήθελε για μία σειρά λόγων ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. «Ο Πρόεδρος νιώθει πως το χρωστά στον Ιωνά Νικολάου ιδιαίτερα μετά και την παραίτησή του» συμπλήρωναν, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος δεν θέλει να αποχωρίζεται ούτε να αδειάζει τους στενούς του συνεργάτες. Και πρόκειται σίγουρα για στενό συνεργάτη δεδομένης και της κοινής πορείας που είχαν στον Δημοκρατικό Συναγερμό αλλά και της πολύχρονης παραμονής του στο πηδάλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δεύτερη φορά στο κήτος

Η τελική απόφαση, ωστόσο, ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, μετά και τη σωρεία αντιδράσεων που προκάλεσε ένα ενδεχόμενο διορισμού του Ιωνά Νικολάου. Ήταν από τη μία το ΑΚΕΛ που έθετε ως κόκκινη γραμμή την επιλογή Ιωνά Νικολάου στη Γενική Εισαγγελία. Το κόμμα της Αριστεράς είχε προσπαθήσει άλλωστε να περάσει πρόταση νόμου που να αποκλείει τον διορισμό ενός κομματικού προσώπου στη θέση του γενικού εισαγγελέα και συγκεκριμένα του κ. Νικολάου. Ήταν από την άλλη οι αντιδράσεις συναγερμικών στελεχών που έβλεπαν πως η επιλογή Ιωνά –δικαίως ή αδίκως– θα ήταν καταστροφική για το κόμμα εν μέσω προεκλογικού. Και αυτό γιατί θα έστελνε το μήνυμα πως ο Πρόεδρος θέλει κάτι να κρύψει, βάζοντας στη θέση ενός ανεξάρτητου θεσμού μία καθαρά κομματική επιλογή της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Η στάση Αβέρωφ-Άντρου

Υπήρξε η έντονη φημολογία πως ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Και οι δύο διαψεύδουν κάτι τέτοιο με τον Άντρο Κυπριανού να υπογραμμίζει στην «Κ» πως ό,τι είχε να πει για το θέμα το είπε δημοσίως. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε συχνές συναντήσεις με τον Πρόεδρο το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, σε αυτές, όπως αναφέρεται στην «Κ», εξέφραζε την άποψη πως η τελική απόφαση είναι του ίδιου του Προέδρου και πως όποια απόφαση λάβει, ο ίδιος και το κόμμα θα την στηρίξει. Σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το κόμμα έδωσε μάλιστα τα εύσημα στον Ιωνά Νικολάου, «ο οποίος δεν αποδέχθηκε τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα για να προφυλάξει το θεσμό από ανάλογες αναίτιες επιθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες».

Θέμα υστεροφημίας με ουρά

Και η αλήθεια όπως φαίνεται είναι πως ο Πρόεδρος προσμέτρησε το πολιτικό κόστος που κάτι τέτοιο θα προκαλούσε, επιλέγοντας πρόσωπα που δεν θα αποτελούσαν προεκλογικά «casus belli» αλλά ταυτόχρονα θα ήταν της πλήρους εμπιστοσύνης του. Ο ίδιος παρακολουθεί με προσοχή έρευνες που τον δείχνουν να ανακάμπτει μετά και τη διαχείριση της πανδημίας και δεν θέλει να πάρει το κυβερνητικό έργο αλλά και το δικό του έρεισμα βήματα πίσω. Όλο αυτό βεβαίως άνοιξε και τη φημολογία πως ο Πρόεδρος δεν κλείνει την πολιτική του αυλαία το 2023. Το τι ισχύει βεβαίως είναι νωρίς να διαφανεί. Οι επιλογές δύο υπουργών του Νίκου Αναστασιάδη για τη θέση του γενικού εισαγγελέα και του βοηθού γενικού εισαγγελέα έχουν ήδη ανοίξει πολλές συζητήσεις. Υπάρχουν πολιτικοί κύκλοι που θεωρούν πως το μετριοπαθές του χαρακτήρα τους θα επιφέρει την «ειρήνη» μεταξύ θεσμών. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Σαββίδης μέσω της μεταρρύθμισης απέδειξε πως έχει την ικανότητα να συνεργάζεται με το Ανώτατο Δικαστήριο και αυτό έχει τη δική του σημασία, ενώ ο κ. Αγγελίδης γνωστός ποινικολόγος, θεωρείται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο σε ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν. Δεν πρέπει να παραλείπονται βεβαίως και οι επικρίσεις, ότι πρώτη φορά επιλέγονται για τέτοια πόστα δύο εν ενεργεία υπουργοί και με αυτό τον τρόπο όπως σημειώνεται ο Πρόεδρος θα μπορεί να ελέγχει εν μέρει τη Νομική Υπηρεσία. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως πρώτη φορά διορίζεται γενικός εισαγγελέας προερχόμενος από την επαρχία Λεμεσού και όχι από τη Λευκωσία.

Τα σενάρια για νέους υπουργούς

Πέραν των ονομάτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανασχηματισμός που έπεται λόγω και της μετακίνησης των δύο υπουργών σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Γιώργου Λακκοτρύπη. Πολύ πιθανή θεωρείται η μετακίνηση της Νατάσας Πηλείδου στο Υπουργείο Ενέργειας. Μία μετακίνηση που ευνοεί τόσο η Πινδάρου όσο και η αστική Λευκωσία. Η κα Πηλείδου θεωρείται πετυχημένη στο πόστο της, με αποτέλεσμα κάποιοι από το Υπουργικό Συμβούλιο να σημειώνουν πως δεν θα έπρεπε να μετακινηθεί από τη θέση της, αλλά να επιλεγεί άλλο πρόσωπο για το Ενέργειας, με περισσότερο πολιτικό υπόβαθρο και εμπειρία στα ενεργειακά. Το όνομα της γνωστής δικηγόρου Έμιλυς Γιολίτη επανέρχεται, με κάποιους να επισημαίνουν ότι θα αναλάβει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και άλλους το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Για το Δικαιοσύνης ακούγεται και το όνομα της διευθύντριας των κεντρικών φυλακών Άννας Αριστοτέλους αλλά και της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λουίζας Ζαννέτου. Υπάρχουν πάντως και κύκλοι που θεωρούν πιθανή την μετακίνηση του Κυριάκου Κούσιου από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το όνομά του, άλλωστε, ακουγόταν εντόνως για εκείνη τη θέση, μετά και την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το ποιος θα επιλεγεί για το Υπουργείο Άμυνας. Μέχρι το πρωί της Τρίτης, υπήρχε ερωτηματικό γύρω από το ποιον θα επιλέξει ο Πρόεδρος. Ακούστηκε βέβαια εντόνως το όνομα νεαρού δικηγόρου από τη Λευκωσία. Η τελευταία πάντως εξέλιξη στην ονοματολογία, είναι οτι παίζει ήδη το όνομα του βουλευτή και αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου στο υπουργείο άμυνας. Το όνομά του είχε ακουστεί και σε προηγούμενους ανασχηματισμούς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ