ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έστειλε μήνυμα στην Πινδάρου ο Χριστοδουλίδης

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για την Πινδάρου αλλά και για τις προεδρικές του 2023

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Θα ήμουν πολιτικά ανώριμος, ακόμα και αφελής, αν αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και με τις προκλήσεις που υπάρχουν, είχα τις όποιες φιλοδοξίες σε σχέση με το μέλλον μου ή μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες», είπε σε συνέντευξή του στην «Κ» την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας έτσι για το αν ενδιαφέρεται για τις προεδρικές εκλογές του 2023 δεδομένου ότι το όνομά του βρίσκεται εδώ και καιρό στο κάδρο.

«Η πολιτική», όπως είπε, «είναι μαραθώνιος, όχι δρόμος ταχύτητας, θέλει αντοχή και να δοκιμαστείς. Πρέπει να πατάμε γερά τα πόδια στη γη. Προσγειωμένα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ενώπιόν μας κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις για την Κύπρο και την κοινωνία της και αυτό που έχει για μένα σημασία είναι να κάνω όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται την δουλειά μου, να στηρίξω συνολικά τις προσπάθειες του προέδρου και της κυβέρνησης, και να επιτύχω τους στόχους που έχω θέσει ως υπουργός Εξωτερικών. Ο κόσμος περιμένει έργα από όλους μας, αυτός θα μας κρίνει μέσω των πράξεών μας. Δεν με προβληματίζει ούτε με απασχολεί οτιδήποτε άλλο και δεν θα ήταν και ορθό».

Το ίδιο περίπου είπε και για το αν ενδιαφέρεται για την προεδρία του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι δεν είναι κάτι που τον έχει προβληματίσει ποτέ και πως δεν θέτει μακροπρόθεσμους στόχους.

Το βράδυ των εκλογών

Από τη νύχτα της επανεκλογής του Νίκου Αναστασιάδη άνοιξε η συζήτηση ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να είναι εν δυνάμει υποψήφιος για τις προεδρικές.

Απάντηση που αν και δεν επιβεβαιώνει τα όσα λέγονται, στην ουσία δεν κλείνει ούτε την πόρτα διεκδίκησης ούτε βάζει φραγμό στην ψιθυρολογία που υπάρχει εδώ και καιρό ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενδιαφέρεται για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Τη νύχτα της επανεκλογής του Νίκου Αναστασιάδη άλλωστε πολλοί ήταν εκείνοι από τη νεολαία του ΔΗΣΥ που υποδέχτηκαν στο επιτελείο τον Νίκο Χριστοδουλίδη μετά βαΐων και κλάδων. Σε τέτοιο σημείο, που δημοσιεύματα την επομένη των εκλογών φωτογράφιζαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον διάδοχο του Νίκου Αναστασιάδη για το 2023.

Το μπρα ντε φερ

Όλο αυτό, σε συνδυασμό με τον διορισμό του στο υψηλού κύρους υπουργείο Εξωτερικών την στιγμή που τη θέση διεκδικούσε και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, προκάλεσαν την αίσθηση σε πολλούς πέριξ του Προεδρικού και της Πινδάρου πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο εκλεκτός του Νίκου Αναστασιάδη και πως ετοιμάζεται για τα επόμενα πολιτικά του βήματα.

Καθόλου τυχαίο ότι τότε τα δημοσιεύματα της περιόδου κατέγραφαν ένταση μεταξύ Χάρη Γεωργιάδη και Νίκου Χριστοδουλίδη, δεδομένου ότι ο πρώτος κρατώντας υπό μάλης το δημοσίευμα που ήθελε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως εν δυνάμει υποψήφιο πρόεδρο για το 2023, ανηφόρισε τον λόφο και διεκδίκησε το υπουργείο Εξωτερικών, αρνούμενος επαναδιορισμό στο υπουργείο Οικονομικών. Την επιθυμία του άλλωστε να μην επαναδιοριστεί στο υπουργείο Οικονομικών την είχε εκφράσει από πολύ νωρίς θεωρώντας πως είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του και τις εκεί υποχρεώσεις του.

Ο Χάρης Γεωργιάδης βεβαίως ανέλαβε εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών, με πολλούς να θεωρούν πως στο συγκεκριμένο μπρα ντε φερ Χριστοδουλίδη- Χάρη κέρδισε ο πρώτος. Αν και διαψεύδουν και οι δύο υπουργοί θέμα έντασης από την εν λόγω ιστορία, υπενθυμίζεται η αναφορά του Χάρη Γεωργιάδη περί «ατσαλάκωτων» την ίδια περίοδο σε συνέντευξή του στην «Κ» που θεωρήθηκε πως φωτογραφίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο υπουργός Εξωτερικών, βεβαίως, κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ένταση στις σχέσεις του με τον Χάρη Γεωργιάδη ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία ένταση. Αντιθέτως οι σχέσεις των δύο όχι μόνο χρονολογούνται αλλά είναι και εξαιρετικές όπως είπε.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας, θεωρώ ότι ο καθένας έχει απόλυτο δικαίωμα να διεκδικήσει ή να εκφράσει επιθυμία για τη διεκδίκηση μιας θέσης, ιδιαίτερα, όταν έχει μία πορεία πετυχημένη, όπως ο Χάρης που διαχειρίστηκε μια πρωτόγνωρη κατάσταση πραγμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τοποθετήθηκε και στον χαρακτηρισμό «ατσαλάκωτος» σημειώνοντας πως αν «το ‘ατσαλάκωτος’ υπονοεί ότι είμαι Υπουργός σε ένα θεωρητικά ‘εύκολο’ Υπουργείο, αυτό δείχνει πλήρη άγνοια των θεμάτων ενασχόλησης του ΥΠΕΞ, άγνοια ‘κινδύνου’ δηλαδή» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η προσήλωση σε ΔΔΟ

Το αν το υπουργείο Εξωτερικών είναι εύκολο ή δύσκολο υπουργείο επιδέχεται πολλών ερμηνειών και αναλύσεων. Το σίγουρο είναι πως με δεδομένο ότι κύκλοι ακόμα και από τα ανώτατα δώματα του ΔΗΣΥ εκτίμησαν πως η συγκυρία ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκλήρυνε τη θέση του στο Κυπριακό και όπως λέγεται συζητά άλλες μορφές λύσης, δεν ήταν τυχαία. Σε αυτό το πλαίσιο και το γεγονός ότι εδώ και καιρό φημολογείται πως πίσω από την σκλήρυνση του Προέδρου βρίσκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να απαντήσει σε αυτή την φημολογία ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως είναι προσβλητικό και δεν ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Κάποιοι», συνέχισε, «αρέσκονται για τους δικούς τους λόγους και ενδεχομένως για να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες, να βάζουν ετικέτες και να στοχοποιούν ανθρώπους. Ελλείψει επιχειρημάτων μπαίνουν οι ταμπέλες και οι χαρακτηρισμοί. Δικαίωμά τους. Ο καθένας, όμως, κρίνεται από τα έργα και τις ενέργειές του πριν και κατά τη διαπραγμάτευση. Και δεν γίνεται να είσαι μέρος μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας που έφερε το Κυπριακό για πρώτη φορά τόσο κοντά σε λύση και την ίδια στιγμή να μην θέλεις λύση του Κυπριακού.

Πιστεύω στη λύση του Κυπριακού, πιστεύω στην επανένωση για την ευημερία και την ασφάλεια όλων των Κυπρίων και θα συνεχίσω να εργάζομαι για αυτό αξιοποιώντας κάθε μέσο και κάθε δυνατότητα. Και σίγουρα χωρίς να το διαφημίζω για να αποδείξω το αυτονόητο». Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε και την προσήλωσή του σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θέση που θέλησε να επαναλάβει πολλές φορές στη συνέντευξή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση