ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πανδημία που γίνεται ψηφιακή ευκαιρία

Τα διαχρονικά κενά της δημόσιας υπηρεσίας και οι προτεραιότητες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που ανέδειξε η κρίση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με την Κύπρο να βρίσκεται σε διαδικασία αποκλιμάκωσης της πρωτόγνωρης κατάστασης, σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, επί τάπητος τίθενται επιτακτικά μια σειρά από κενά και ελλείψεις, που αναδείχθηκαν μέσα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Εκτός από τον τομέα της υγείας που εκ των πραγμάτων φιγουράρει στην κορυφή της σχετικής λίστας, το αποτύπωμα της πανδημίας στη δημόσια ζωή και καθημερινότητα των πολιτών, αναδεικνύει την ανάγκη ριζικών τομών, αλλαγών και κυρίως ρήξης με νοοτροπίες του παρελθόντος που ταλανίζουν το σύστημα δημόσιας διοίκησης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, ο οποίος βρίσκεται βαλτωμένος, σε δαιδαλώδεις διαδικασίες υλοποίησης αποδεικνύεται, στη μετά κορωνοϊό εποχή, ως μια επιβεβλημένη ανάγκη, στο κομμάτι σχεδιασμού αλλά κυρίως στην υλοποίησή του.

Λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες ανησυχίες που εκφράζονται από την επιστημονική κοινότητα, για παρόμοιες υγειονομικές κρίσεις στο μέλλον, η ψηφιακή θωράκιση του κράτους φαντάζει να είναι τα άλφα και το ωμέγα για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αδράνειας, όπως εμφανίστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Μια ανάγκη που γίνεται απολύτως κατανοητή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μιας και στην πράξη αποδείχθηκε πως ουσιώδεις κρατικές υπηρεσίες, λύγισαν υπό το βάρος της κρίσης αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, αλλά και στην διεκπεραίωση υπηρεσιών σε τομείς απόλυτα συνυφασμένους με το οικονομικό και επενδυτικό προφίλ που χτίζει η Κύπρος.

Ο μετασχηματισμός

Αν επιχειρηθεί μια πρώτη αποτίμηση των ψηφιακών επιδόσεων της κρατικής μηχανής, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αυτές αποδείχθηκαν φτωχές παρά την κινητοποίηση της τελευταίας στιγμής για να καλυφθούν κενά που υπάρχουν δεκάδες χρόνια. Ο προβληματισμός είναι το βασικό συναίσθημα που επικρατεί στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο προτού βουτήξει στα βαθιά, βρέθηκε αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο στοίχημα. Να ξεπεράσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα παρωχημένες νοοτροπίες και πρακτικές, βάζοντας στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων την αλλαγή πλεύσης, στο κομμάτι σχεδιασμού - υλοποίησης των έργων που θα δώσουν μια νέα πνοή στη δημόσια διοίκηση, με θετικές προεκτάσεις στην οικονομία του τόπου. «Αν κάτι μείνει από αυτή την κρίση είναι ότι εκτιμήσαμε πολύ περισσότερο την αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού, έργα τα οποία πραγματοποιούνται και θα μας μείνουν μετά την κρίση», είπε στην «Κ» ο Κυριάκος Κόκκινος υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Απόστολου Τομαρά στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση