ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισχυρός ο άξονας Λευκωσίας -Τελ Αβίβ

Σε εγκάρδιο κλίμα η τρίτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο - Ενεργειακά, Κυπριακό, διμερείς σχέσεις στην ατζέντα.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μπορεί η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στη Λευκωσία να ήταν περισσότερο εθιμοτυπικού χαρακτήρα, όμως η κοινή εμφάνιση των δυο ηγετών αποκαλύπτει το άριστο επίπεδο στις σχέσεις των δυο χωρών. Νίκος Αναστασιάδης και Ρόιβεν Ρίβλιν επαναβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο πως Κύπρος και Ισραήλ όχι τυχαία έχουν αναπτύξει και ενδυναμώσει τις σχέσεις τους σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Η επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στη Λευκωσία είναι η τρίτη κατά σειρά τα τελευταία χρόνια και αποκάλυψε ένα επιπλέον στοιχείο : πως πέρα από τις αυστηρά διακρατικές σχέσεις οι σχέσεις των δυο ηγετών είναι ιδιαίτερα θερμές.

Κάτι που διαφάνηκε έντονα κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων όταν ο κ. Ρόβλιν, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του είπε. «Κύριε Πρόεδρε, να είστε ευλογημένος και ευχαριστώ για ό,τι κάνατε για μας κατά την περίοδο του Μεγάλου Πολέμου». Αναφορά που είχε να κάνει με τη βοήθεια που έδωσε ο κόσμος της Κύπρου στους εβραίους που επέστρεφαν στο Ισραήλ μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Στους ιστορικούς δεσμούς είχε αναφερθεί προηγουμένως και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Η Κύπρος διαδραμάτισε ρόλο στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Αγκαλιάσαμε τους πρόσφυγες Ισραηλίτες που πέρασαν από την Κύπρο». Ωστόσο, και στο σήμερα οι δυο ηγέτες περιέγραψαν με τα πιο έντονα χρώματα τις σχέσεις των δυο κρατών.

Ενεργειακά

Η στενή συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ σε τριμερές επίπεδο στον τομέα των ενεργειακών αναδείχθηκε κατά την κοινή εμφάνιση των δυο Προέδρων. Μάλιστα ο κ. Ρίβλιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον υποθαλάσσιο αγωγό Φυσικού Αερίου, ο οποίος προβλέπεται να μεταφέρει τα κοιτάσματα της περιοχής στις ευρωπαϊκές αγορές. Αναφερόμενος στον EastMed, είπε πως μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια έργα του κόσμου. Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέδειξε τη γεωστρατηγική πτυχή της ενέργειας κάνοντας λόγο για ένα «όραμα μεταμόρφωσης της γειτονιάς μας μέσω της συνεργασίας και των συνεργιών». Επεκτείνοντας τα όσα είπε ο ισραηλινός Πρόεδρος για τον αγωγό ΦΑ ανέφερε πως για την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ το κύριο σημείο στο οποίο εστιάζουν είναι η ανάπτυξη του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου. Στο κομμάτι των περιφερειακών συνεργασιών με αιχμή την ενέργεια ο ισραηλινός Πρόεδρος ανέδειξε την περιφερειακή διάσταση των ενεργειακών της Ανατολικής Μεσογείου που, όπως είπε, «μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για τους λαούς της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και το λαό των Παλαιστινίων και την Παλαιστινιακή Αρχή».

«Φίλος του Ισραήλ»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώθηκε στο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή τονίζοντας τις κοινές αρχές και αξίες που μοιράζεται με το Ισραήλ. Επίσης, διαβεβαίωσε τον κ. Ρίβλιν πως η Κύπρος δεν είναι μόνο ένας γείτονας στα σύνορα του Ισραήλ με την ΕΕ, αλλά «ένας σταθερός, ασφαλής, αξιόπιστος και προβλέψιμος φίλος». Αναφερόμενος στις σχέσεις του Ισραήλ με την ΕΕ, χαρακτήρισε το Ισραήλ ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό εταίρο και μια δύναμη σταθεροποίησης στην περιοχή της Μέσης Ανατολή, διαβεβαιώνοντας πως η Λευκωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει «την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και θα τοποθετείται υπέρ της αποφυγής μονομερών μέτρων που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ ή ακόμη και την ασφάλεια του Ισραήλ». Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την υποστήριξη σε μια λύση δύο κρατών και μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα φέρει την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, που θα είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή και τους λαούς της.

Κυπριακό

Το πολιτικό πρόβλημα καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη του διαλόγου ήταν ένα από τα θέματα των επαφών των δυο ηγετών. Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ρίβλιν για τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «αυτό που απαιτείται είναι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση και να εμπλακούν στη βάση της καλής θέλησης με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου». Ο Πρόεδρος είπε ότι επιδίωξη παραμένει η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις. Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το Ισραήλ για τη στάση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό και τη σημαντική στήριξη που προσφέρει για την επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οικονομικές σχέσεις

Υπό το πρίσμα ότι η Κυπρο-Ισραηλινή φιλία αποτελεί πρότυπο φιλίας για όλες τις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και στους οικονομικούς δεσμούς των δυο κρατών που χαρακτηρίσθηκαν ισχυροί. Ο ισραηλινός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις εμπορικές συναλλαγές που όπως είπε ανέρχονται στα 650 εκ. δολάρια ετησίως, ενώ σχεδόν 250.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο πέρσι. Ο κ. Ρίβλιν κάλεσε τους Κύπριους να επισκεφθούν τη χώρα του τονίζοντας πως είναι πάντα ευπρόσδεκτοι.

Η υποδοχή

Τον Πρόεδρο του Ισραήλ υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διακλαδικό άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές ενώ ο κ. Ρίβλιν κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Στη συνέχεια οι δυο ηγέτες εισήλθαν στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου όπου είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι διευρυμένες επαφές. Τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρηση τα μέτρα της αστυνομίας ήταν έντονα με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, αλλά και επιτήρηση της αυτοκινητοπομπής του ισραηλινού Προέδρου από αέρος με τα δυο ελικόπτερα της Αστυνομίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση