ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάλεσμα Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη

Στο φως της δημοσιότητας η επιστολή της 10ης Ιουλίου.

Την είδηση ότι με την επιστολή που έστειλε στις 10 Ιουλίου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί μια πενταμερή άτυπη διάσκεψη, μεταδίδουν το απόγευμα της Τετάρτης τα τ/κ μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ακιντζί η πενταμερή διάσκεψη θα βοηθούσε το ξεκαθάρισμα της γενικής εικόνας στο Κυπριακό, την οποία θόλωσε με τις κινήσεις της η ε/κ ηγεσία.Στο δε, ζήτημα της ΑΟΖ, ο κ. Ακιντζί επισημαίνει ότι η ένταση κορυφώνεται συνεχώς και τονίζει ότι η τ/κ πρόταση παραμένει επί τάπητος. 

Άτυπη διάσκεψη και συνολική λύση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ακιντζί επεσήμανε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η κορύφωση της έντασης στο Κυπριακό αύξησε την ανάγκη για άμεση, συνολική λύση.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η ε/κ ηγεσία εκπέμποντας αμφιλεγόμενα μηνύματα προκάλεσε σύγχυση. Για αυτόν τον λόγο τώρα πρέπει να ξεκαθαριστεί για το αν όλες οι πλευρές συμφωνούν ή όχι για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ή όχι. Όπως αναφέρει η άτυπη πενταμερής διάσκεψη θα πρέπει να γίνει ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κυπριακό ενώ σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί να συμβάλλει και η Ε.Ε.

Μετά την διάσκεψη διαπραγματεύσεις με χρονοδιάγραμμα

Σε περίπτωση που στην άτυπη διάσκεψη φανεί ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν για την ΔΔΟ, τότε υπό την καθοδήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα βασίζεται σε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και θα είναι επικεντρωμένη στην λύση.

Η αποτυχία της Lute

Στην επιστολή του προς τον ΟΗΕ, ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι η προσπάθεια της Jane Holl Lute έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο την ίδια ώρα που η ένταση στην Α. Μεσόγειο κορυφώνεται. Στην επιστολή τονίζει επίσης ότι αυτός ήταν ο λόγος που τον οδήγησε ώστε να στείλει τις απόψεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο έργο της κ. Lute και τις εργασίες για τους όρους αναφοράς, ο κ. Ακιντζί πραγματοποίησε ειδική αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν του 2014 και στο Πλαίσιο της 30ης Ιουνίου 2017. Ο ίδιος ζητά στην νέα περίοδο να επιβεβαιωθεί η προσκόλληση των πλευρών σε αυτές τις αρχές.

Προβάλλοντας την άποψη ότι με τις νέες προτάσεις της, η ε/κ πλευρά επιχειρεί να απομακρυνθεί από τις συγκλίσεις της προηγούμενης περιόδου, ο κ. Ακιντζί ζητά από τον ΓΓ ΟΗΕ όπως η παράταση του καθήκοντος της ειρηνευτικής δύναμης να μην μετατραπεί σε ένα εργαλείο που διαιωνίζει το κατεστημένο στο Κυπριακό, το οποίο πλήττει περισσότερο τους τ/κ.

Το αδιέξοδο στην πολιτική ισότητα

Υπογραμμίζοντας την προσκόλληση της τ/κ πλευράς στην βιώσιμη λύση και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Ακιντζί προβάλλει την διαφωνία του στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιτυχία του έργου της κ. Lute.
Επεξηγώντας τις γνωστές θέσεις της τ/κ πλευράς στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και ασκώντας κριτική στην ε/κ πλευρά, ο κ. Ακιντζί αναφέρει στην επιστολή του ότι η συγκεκριμένη αρχή δεν αφορά αποκλειστικά τα ζωτικής σημασίας θέματα. Και όμως στις 26 Φεβρουαρίου 2019 ο ίδιος στην επαφή που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη διαπίστωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν θεωρεί ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων και του προϋπολογισμού είναι ζωτικής σημασίας.

Σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Ακιντζί αναφέρει τα εξής: «Ακόμη και μια θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων μελών δεν θεωρείται υποχρεωτική για την λήψη μιας απόφασης. Με άλλα λόγια, σε σημαντικά θέματα όπως οι υδρογονάνθρακες/φυσικοί πόροι και ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός, επικρατεί η άποψη ότι μια απόφαση που δεν εγκρίνει ούτε ένα τουρκοκυπριακό μέλος μπορεί να ληφθεί με την απλή πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων μελών. Εστιάζοντας σε αυτό το ζήτημα, για την εξακρίβωση των ζητημάτων που εκλαμβάνονται ως ζωτικής σημασίας για τους τ/κ, πραγματοποίησα κάλεσμα προς την ε/κ πλευρά και ζήτησα την καταβολή μιας λίστας με τα ζητήματα που θεωρούν ως ζωτικής σημασίας. Δυστυχώς η ε/κ πλευρά απέφυγε να ξεκαθαρίσει τις απόψεις της σε αυτό το ζήτημα».

Υπογραμμίζοντας την επιμονή της τ/κ πλευράς στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής, ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι η ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας είχε ανέκαθεν την υποστήριξη της τ/κ πλευράς. Ωστόσο αυτή η ιδέα δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για να επισκιαστεί η πολιτική ισότητα των τ/κ.

Η εκ περιτροπής προεδρία

Ο τ/κ ηγέτης υπογραμμίζει τα εξής: «Σε μια δικοινοτική ομοσπονδία δύο κοινοτήτων, είτε αποκεντρωμένη είτε όχι, με βάση την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως ορίζεται στα συναφή ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως 716 (1991) και 750 (1992), η ενεργός συμμετοχή των τ/κ πρέπει να εξασφαλιστεί. Η εκ περιτροπής Προεδρία είναι μια άλλη θεμελιώδης εκδήλωση αυτής της ενσωματωμένης παραμέτρου, όπως η εξοχότης σας έχει υποδείξει στο πλαίσιο που παρουσιάσατε. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης προτείνει τώρα κοινοβουλευτικό σύστημα με έναν εκ περιτροπής πρωθυπουργό και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με μόνιμο Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο, σε αντίθεση με το πλαίσιο των έξι σημείων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση