ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Αναστασιάδης: Στο στάδιο της ωρίμανσης οι σχέσεις με Ιορδανία (φώτος)

Επέκταση και εμβάθυνση σχέσεων με Αμάν αλλά και στήριξη της Ε.Ε στο μεταναστευτικό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ως μια πρώτη αξιολόγηση του πλέγματος της συνεργασίας με την Ιορδανία σε τριμερές επίπεδο θεωρείται η πρώτη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αμάν και στο πλαίσιο της δεύτερης Συνόδου των ηγετών Κύπρου Ελλάδας και Ιορδανίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στην εκεί παρουσία των ηγετών Κύπρου και Ελλάδας είπε πως αποτελεί ένδειξη τςη σημασίας που αποδίδεται στην περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση των συνεργειών προς όφελος των χωρών, των λαών και της περιοχής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε σημαντικές εξελίξεις την υπογραφή των μνημονίων συμφωνίας στον τομέα της εκπαίδευσης και μεταξύ των αντίστοιχων γραφείων προώθησης των επενδύσεων καθώς και το πρώτο τριμερές φόρουμ για τις επιχειρήσεις.

«Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι η συνεργασία μας έχει φθάσει σε ένα στάδιο ωρίμανσης όπου πρέπει να εξεταστεί η δυναμική προώθηση της εταιρικής μας σχέσης». Ένα από τα ζητούμενα της Συνόδου στο Αμάν, όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι τα πιεστικά περιφερειακά εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι τρείς ηγέτες θα επαναλάβουν εκ νέου την δέσμευσή τους για συνεργασία και προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας για τις κοινωνίες και την περιοχή ως σύνολο.

Σε επίπεδο Ε.Ε ο Νίκος Αναστασιάδης πληροφόρησε τον Βασιλιά της Ιορδανίας ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία ώστε η Ιορδανία να υποστηριχθεί τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης των προσφύγων και της μεγάλης επιβάρυνσης που αυτή επιφέρει στην οικονομία, τις δομές και την κοινωνία της. «Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - Ιορδανίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης συμμετοχής σε θέματα περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής». Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους άλλους δυο ηγέτες για τις προσπάθειες επανάληψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, με στόχο την επίτευξη λύσης που θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό, βιώσιμο, πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος χωρίς στρατιωτικά στρατεύματα ή εγγυήσεις από οποιαδήποτε τρίτη χώρα όπως είπε.

Κοινές προκλήσεις

Από την πλευρά του ο Βασιλιάς της Ιορδανίας καλωσορίζοντας τους ηγέτες Κύπρου και Ελλάδας αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, προσθέτοντας ότι είναι κοινή η επιθυμία για προώθηση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου και του τομέα της ασφάλειας, της Ενέργειας, της γεωργίας και άλλων. Ο Βασιλιάς ευχαρίστησε την Κύπρο και την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσφέρουν και μέσω της ιδιότητας τους ως μέλη της ΕΕ σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής. Σημείωσε ότι η σχέση των τριών χωρών ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την κοινή επιθυμία και τις κοινές προσπάθειες των τριών κρατών για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Ίδιες αρχές

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι τρεις χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται τις ίδιες θέσεις αρχών, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, ως τα μέλη της ΕΕ που βρίσκονται πλησίον της ταραχώδους περιοχής της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, αντιμετωπίζουν και οι ίδιες τις επιπτώσεις από το προσφυγικό πρόβλημα και τις μεταναστευτικές ροές. Εξήρε, επίσης, την προσωπική συμβολή και τον ρόλο του Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄ στην αντιμετώπιση διαφόρων περιφερειακών προβλημάτων, ενώ σημείωσε ότι στόχος αποτελεί και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Ιορδανία.

Συμφωνίες και Μνημόνια

Ανάμεσα στην Κύπρο και την Ιορδανία υπεγράφησαν, Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, και Συμφωνία Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διακίνησης Ναρκωτικών, ενώ σε τριμερές επίπεδο υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου υπεγράφη, επίσης, Συμφωνία ανάμεσα στον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων και τους αντίστοιχους Οργανισμούς Ελλάδας και Ιορδανίας.

Προηγούμενη ενημέρωση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έτυχε επίσημης υποδοχής στο Παλάτι, στο Αμμάν, από τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄.

Κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παλάτι, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Κύπρου και στη συνέχεια ο Βασιλιάς καλωσόρισε τον Πρόεδρο.

Ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους κατά την οποίαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Βασιλιά για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του για εξεύρεση επίλυσης του Κυπριακού και για τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ μέσω της ειδικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση όρων αναφοράς, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

 

Επαφές ΥΠΕΞ

Επαφές με τους ομολόγους του πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Κατά την τριμερή σύνοδο των ηγετών στο Αμάν θα υπογραφούν συμφωνίας και μνημόνια συνεργασίας. Συγκεκριμένα, Κύπρος και Ιορδανία θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, και Συμφωνία Συνεργασίας για Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, της Παράνομης Μετανάστευσης και Άλλων Ποινικών Αδικημάτων.

Κατά την διάρκεια των επαφών σε επίπεδο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε και μια τετραμερής με τη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών του Ιράκ.

Στην τετραμερή υπουργική συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το εμπόριο, την οικονομία και τον τουρισμό και τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των χωρών τους στους τομείς αυτούς. Εξάλλου, ο Υφυπουργός Τουρισμού συμμετείχε στις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώνει το ΚΕΒΕ με το αντίστοιχο ιορδανικό επιμελητήριο, στο Αμμάν.

Επίσης Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον Τομέα της Εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022, ενώ θα υπογραφεί και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), του Οργανισμού Enterprise Greece και της Επιτροπής Επενδύσεων της Ιορδανίας (Jordan Investment Commission - JIC).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X