ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπρος γκρεμός και πίσω Λόφος για Αβέρωφ

Αύριο στο Π.Γ. θα τεθούν όλα επί τάπητος, λέει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, καθώς άλλοι προβλέπουν στημένο σενάριο

«Πώς είναι δυνατόν να έχει κατορθώσει η ηγεσία του ΔΗΣΥ να δυσαρεστήσει και να απομακρύνει ταυτόχρονα, τη μετριοπαθή και υπέρ της λύσης πτέρυγα του κόμματος, καθώς και την πλέον δεξιά του πτέρυγα που πάντα υπήρχε εκεί για να φυλάει τις Θερμοπύλες της παράταξης με ασπίδα το αγαπημένο του Γλαύκου απόφθεγμα, «Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω»». Με αυτή την ερώτηση απάντησε στο ερώτημα που του θέσαμε για το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, γνωστός Λευκωσιάτης νομικός. Ο άνθρωπος αρέσκεται να λέει ότι είναι «γέννημα και θρέμμα του ΔΗΣΥ του Κληρίδη». Έχει δεσμούς τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Πινδάρου και έτσι θεωρήσαμε ότι είναι κατάλληλο πρόσωπο για να κάνει μια εκτίμηση, ενόψει της συνόδου αύριο του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ: «Είμαι κάθετος όταν πρόκειται για ζητήματα δημοκρατίας. Έγιναν εκλογές, το κόμμα υπέστη απώλειες; Να το παραδεχτούμε και να πούμε ότι από τις προηγούμενες ευρωεκλογές χάσαμε 9-10%. Στη συνέχεια η ηγεσία αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Πάει π.χ. σε ένα συνέδριο και ζητάει ανανέωση της εντολής. Όταν χάνεις ένα 9-10% είναι σαν να χάνεις ένα κόμμα μέσα από το κόμμα σου. Άρα λες, «συνάδελφοι, χάσαμε ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων. Εκτιμούμε ότι τα λάθη μας ήταν αυτά κι εκείνα. Θέλετε να συνεχίσουμε ή θα επιλέξετε άλλους; Ιδού, λοιπόν, ενώπιον του συνεδρίου, αποφασίστε». Αυτή είναι η δημοκρατία. Καθαρές κουβέντες, καθαρές διαδικασίες, καθαρά πράγματα. Όχι να λες καταγάγαμε την έκτη συνεχή νίκη… Ξέρετε, τα 2/3 του πληθυσμού σήμερα στην Κύπρο είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και το κουτόχορτο το αναγνωρίζουν με την πρώτη ματιά. Δεν μπορούμε να υποτιμούμε τη νοημοσύνη του κόσμου». Στο ερώτημα, τι εκτιμά ότι θα προκύψει από την αυριανή σύνοδο του Πολιτικού Γραφείου, η απάντηση ήταν κυνική: «Τίποτα. Διότι αν ήθελε η ηγεσία να προκύψει κάτι θα έκανε αυτό που προανέφερα. Δεν είναι ούτε δύσκολο να το σκεφτείς ούτε δύσκολο να το κάνεις και κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να σε κατηγορήσει για οτιδήποτε». Στο ερώτημά μας τέλος αν είπε ή αν θα πει τις απόψεις του στον πρόεδρο του Κόμματος, τον οποίο και βλέπει συχνά, απάντησε λέγοντας ότι η ενασχόλησή του με την πολιτική που κάποτε ήταν έρωτας, ως εδώ ήταν, «έχουμε τζιαι δουλειές» κατέληξε.

Αβέρωφ: Είδε πολλούς

Μπορεί να μη συναντήθηκε με τον ως άνω νομικό ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ωστόσο, τη βδομάδα που πέρασε, είδε πολλά από τα στελέχη του κόμματος ενόψει του αυριανού Πολιτικού Γραφείου. Μεταξύ αυτών και τους δύο γνωστούς συναγερμικούς που άσκησαν κριτική δημοσίως –ο καθείς από διαφορετική οπτική: τον διευθυντή του Ιδρύματος Γλαύκος Κληρίδης, Μιχάλη Σοφοκλέους, και τον τέως υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη.

Τα 4 σημεία Σοφοκλέους

Ο Μιχάλης Σοφοκλέους πέρασε την πόρτα της Πινδάρου το πρωί της περασμένη Τρίτης κι κάθισε στο γραφείο του Αβέρωφ Νεοφύτου αρκετή ώρα για να εξηγήσει τα τέσσερα βασικά σημεία που έχει εντοπίσει ως καίρια για την επανεκκίνηση του ΔΗΣΥ. Εξάλλου, από την επαύριον των ευρωεκλογών, μόνος, σημείωνε δημοσίως, ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αφήνει κανέναν συναγερμικό ικανοποιημένο και τόνιζε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση εντός του κόμματος, καθώς «η παράταξη ως κόμμα έχει δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές και ως κυβέρνηση τέσσερα. Τώρα είναι η ώρα της διόρθωσης». Εξ αυτών προκύπτει ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει δύο χρόνια να διορθώσει την πορεία του σκάφους του ΔΗΣΥ, πράγμα που ετέθη επί τάπητος στη συνάντηση των δύο αντρών. Τα τέσσερα ζητήματα που συγκεκριμένα έθεσε ο κ. Σοφοκλέους στον Αβέρωφ Νεοφύτου και που θα αναλύσει αύριο στο Π.Γ., είναι. 1: Οι πολιτικές στοχεύσεις του ΔΗΣΥ δεν είναι ευδιάκριτες: στο Κυπριακό, τις μεταρρυθμίσεις, την εσωτερική διακυβέρνηση, στην κοινωνική ατζέντα. 2: Υπάρχει εικόνα κόπωσης, σε επίπεδο παράταξης, κόμματος και κυβέρνησης. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας νιώθει τεράστια φυσική και ψυχική απόσταση από την παράταξη. 3: Λάθος εκλογική στρατηγική. Για παράδειγμα το, «δεν θα μας γυρίσουν πίσω» εστίαζε σε μια αρνητική ατζέντα κι έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. 4: Η αύρα του Συναγερμού ήταν πάντα η δύναμη του στις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Χρειάζεται ο ΔΗΣΥ να επανεύρει την αύρα του, αλλιώς η παράταξη θα αργοπεθαίνει.

Παμπορίδης χωριστά με Αβέρωφ και Μαρκίδη

Τη μεγάλη πόρτα της Πινδάρου πέρασε και ο τέως υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης κατόπιν τηλεφωνικής πρόσκλησης του Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ είχε και συνάντηση σε καφετέρια, με αντικείμενο την κατάσταση στο ΔΗΣΥ, με τον Αλέκο Μαρκίδη κατόπιν προσκλήσεως του τελευταίου. Στη συνάντηση της Πινδάρου, ο Παμπορίδης με το γνωστό του ταμπεραμέντο είπε στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, εν συντομία αυτά που είχε και δημοσίως αναλύσει στη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στον «Φ» και επέμεινε ότι τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΔΗΣΥ, καθώς αυτή βρίσκεται σε δυσαρμονία με τον συναγερμικό κόσμο και πως ο κ. Νεοφύτου εκτροχίασε το κόμμα από τις ράγες που θεμελίωσε η «ιστορική ηγεσία» του. Επέκρινε την προεκλογική τακτική Αβέρωφ που κατά τον Παμπορίδη, από τον πατριωτισμό μεταπήδησε σε εθνικιστικό παραλήρημα προς άγραν ακροδεξιών ψήφων. Εξου και έκανε, όπως εξήγησε, και δημοσίως έκκληση σε ιστορικά στελέχη του κόμματος να παρέμβουν στην ιδεολογικοπολιτική αυτή «παρέκκλιση» του ΔΗΣΥ και να οδηγήσουν τα πράγματα προς την εκλογή νέας ηγεσίας. Φαίνεται ότι ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΔΗΣΥ ανταποκρίθηκε κατά κάποιο τρόπο στην έκκληση του τέως υπουργού, τέως εισαγγελέας εκείνος και κάλεσε τον Παμπορίδη για καφέ. Η συνάντηση έγινε σε δημόσια θέα, σε καφετέρια της Λευκωσίας και όπως μαθαίνουμε υπήρξε σχετική σύμπτωση απόψεων. Ο Αλέκος Μακρίδης –φυσώντας ακόμα και το γιαούρτι λόγω παλαιού πολιτικού τραύματος, προέβλεψε ότι τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη δεν πρόκειται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα Παμπορίδη να παρέμβουν στην κρίση που προκλήθηκε όχι μόνο λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και λόγω άλλων ζητημάτων που ανέκυψαν τον τελευταίο χρόνο στην κυβερνώσα παράταξη, την κύρια ευθύνη για τα οποία δεν είχε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Από το τσουνάμι    

Η έντονη δυσαρέσκεια Αναστασιάδη κατά Αβέρωφ καταγράφηκε στις 04.10.2018, όταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ βγαίνοντας από συνάντηση με την πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερντι, είχε δηλώσει το περιλάλητο εκείνο: «Βλέπω το εθνικό τσουνάμι να έρχεται. Δεν μπορώ ούτε να σιωπήσω, ούτε να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια. Όσες κατηγορίες, και από οπουδήποτε αν προέρχονται. Τα άκουσα και εχθές-προχθές από κάποιους, «Άρχισε να κινδυνολογεί ο Αβέρωφ», όχι δεν κινδυνολογώ. Βλέπω τι έρχεται για την πατρίδα μου. Αν μια οικονομική κρίση αφήνει πίσω τις πληγές, θα έρθει ώρα που θα έχεις την οικονομική ανάκαμψη. Αν χάσεις πατρίδες δεν τις ξανακερδίζεις πίσω», είπε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ήταν μια κραυγή αγωνίας, καθώς έβλεπε ότι η νέα ρότα που τραβούσε στο εθνικό πρόβλημα ο πρόεδρος Αναστασιάδης οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά. Ο Αβέρωφ δεν έμεινε ωστόσο μέχρι το τσουνάμι, που ανέβασε την πολιτική πίεση Αναστασιάδη στο ζενίθ. Προχώρησε οργανώνοντας μετά από ένα μήνα ολόκληρη ημερίδα για το Κυπριακό με κύριο ομιλητή τον Αλέκο Μαρκίδη. Πλην της υφυπουργού Ναυτιλίας Νατάσας Πηλείδου, ουδένα μέλος της κυβέρνησης παρουσιάστηκε στην ημερίδα, όπου κυρίαρχες φιγούρες ήταν οι στενοί συνεργάτες του Γλαύκου Κληρίδη: Καίτη Κληρίδου, Παντελής Κούρος, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης και ο πρώην ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου. Ο Αλέκος Μαρκίδης, ανέλυσε τι προνοεί η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και υπογράμμισε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τελικώς τι θέλουμε στο Κυπριακό. Προειδοποίησε πως δεν γίνεται να θέλουμε δύο κράτη, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που κάτι τέτοιο εγκυμονεί. Τοποθετήθηκε και ο Παντελής Κούρος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως και ο Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το ότι αφήνεται να εξελιχθεί συζήτηση γύρω από τα δύο κράτη. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και το tweet του προέδρου του ΔΗΣΥ με το πέρας της ημερίδας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις κληριδικές αρχές που δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν από το κόμμα. Εκεί, όμως, είχε σπάσει το σχοινί με το Προεδρικό σύμφωνα με έγκυρες πηγές, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης θεώρησε την ημερίδα casus belli (αιτία πολέμου) και το κατέστησε σαφές τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι αν δεν ακολουθήσει τη γραμμή που χαράσσει ο Πρόεδρος –έστω και αν αυτό διακηρύσσει δημοσίως, η αιτία πολέμου θα γίνει πόλεμος…

Τα ιστορικά στελέχη θα καλύψουν τον πρόεδρο

Τι θα γίνει τελικά αύριο στο Π.Γ. του ΔΗΣΥ; Όπως μας είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ίδιος δεν θα μιλήσεις πέραν των 7-8 λεπτών ώστε να δώσει την ευχέρεια σε όσους θέλουν να μιλήσουν. Στο κλασικό μετεκλογικό ερώτημα, αν πήραν τα μηνύματα από τον κόσμο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ήταν λακωνικός: «Βεβαίως και τα πήραμε. Τι είπε ο κόσμος; Είστε οι μόνοι που μπορείτε να διαχειριστείτε τα πράγματα, οι άλλοι καθόλου δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα δεν είμαστε ευχαριστημένοι από σας ως κυβερνητική παράταξη. Γι’ αυτό επειγόντως θα πρέπει να διορθωθείτε». Ένα από τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη μας υπέδειξε ότι «ο ΔΗΣΥ δεν είναι μικρομάγαζο περιλαμβάνει στελέχη από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι το τέρμα της Δεξιάς. Πώς όμως να συγκεράσεις τις πολιτικές του πρόεδρου που εδώ και δύο χρόνια ταυτίζονται με αυτές του Σπύρου και του Τάσσου με αυτές εκείνου του μεγάλου τμήματος του ΔΗΣΥ που με πάθος επιδιώκει λύση ομοσπονδίας;». Η απάντηση και σε αυτό το ερώτημα όπως και σε πληθώρα άλλων, θα πρέπει λογικά να δοθεί αύριο στο Π.Γ. που συνέρχεται στις 6 μ.μ. στην Πινδάρου. Εκεί σίγουρα θα μιλήσουν, Αβέρωφ, Σοφοκλέους, Παμπορίδης και Κασουλίδης. ενώ υπάρχουν ήδη μουρμουρητά ότι έχει ήδη ετοιμαστεί αναλγητικό σενάριο, του τύπου, «τα είπαμε, εντοπίσαμε τα λάθη και προχωράμε». Εκτός κι αν η προφητεία Αλέκου Μαρκίδη ότι κανένα από τα ιστορικά στελέχη δεν θα τολμήσει να αγγίξει το απόστημα, επαληθευτεί.       

 Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση